Foreningen forsøger
her med et bidrag til den debat som vi håber vil føre
til en langsigtet handlingsplan for erhvervsfiskeriet i Limfjorden.
Som udgangspunkt
mener vi, at erhvervsfiskeriet skal fremmes i Limfjorden.
Accepteres den tankegang som vi synes skinner igennem i debatoplægget;
at erhvervsfiskeriet nu er nede på så lavt
et niveau at det lige så godt kan afskrives, kommer
vi på afveje.
Selvfølgelig
kan Limfjorden også uden et erhvervsfiskeri fortsat
være et attraktivt område, både for de mange
som bor ved fjorden som for de mange turister der er på
besøg ved fjorden. Men en udvikling hen imod en fjord,
som man kan sejle på og bedrive et rekreativt fiskeri
på efter kunstigt udsatte ørreder er ikke en
udvikling, men en afvikling, og ikke kun en afvikling af erhvervsfiskeriet,
men en afvikling af ideen om, at vi skal påtage os ansvaret
for det vi ødelægger.
Limfjorden kan
efter vores mening genopstå som et område med
et økologisk- og økonomisk bæredygtig
erhvervsfiskeri, her er den begrænsende faktor; hvor
mange penge vil vi bruge på projektet?. Vi mener ikke
at pengene bør være begænsende for en genoplivning
af erhvervsfiskeriet i Limfjorden herunder den nødvendige
genoprettelse af miljøtilstanden, og vi mener ikke
at pengene skal bevilges, fordi erhvervsfiskeriet i sig selv
skal genoplives.
Pengene skal bevilges,
fordi vi som samfund ikke vil tillade, at et erhverv der bidrager
til samfundshusholdningen med gode fødevarer, forsvinder
blot fordi ’det ikke kan betale sig’ at opretholde erhvervet.
Det er efter foreningens
opfattelse, en verden til forskel på en fiskeproduktion
fra et givet område, hvor den økologiske balance
fremmes, og enhver anden produktion af industriprodukter og/eller
produktion af unødvendige fødevarer.
Derfor skal et
bæredygtig/økologisk erhvervsfiskeri i Limfjorden
fremmes ved hjælp af en selvstændig og langsigtet
handlingsplan, som ikke nødvendigvis er afhængig
af den fiskeripolitik, som dette år er startet på
at fremme et bæredygtig/økologisk fiskeri i det
åbne hav, men en handlingsplan som bygges op omkring
en pulje til formålet, suppleret med de kendte støtteordninger
på fiskeriområderne.
Væsentlige
spørgsmål i hørringsrunden, hvor der indledningsvis
konkluderes at: Grundlaget (en ren fjord) ikke er i orden
endnu og derfor foreslås følgende midler:
- Skal vi vente
med at ophjælpe fiskebestandene til fjorden er renere,
eller skal vi gå i gang nu?
- Muslingefiskeriets
påvirkning af miljøet er det for stort, skal
erhvervsinteresser veje tungt, hvad med kulturbanker, under
et, hvordan kan fremtidens muslingefiskeri tilrettelægges?
- Hvad med Ørreden
og fremtiden omkring denne fisk?
- Hvad med de
øvrige bestande, skal de ophjælpes, beskyttes
eller have lov at udvikle sig i takt med at forholdene forbedres?
- Hvad med industrifiskeriet,
skal det søges afviklet?
Man beder os om:
- at tænke
nyt og utraditionelt
- at turde give
køb på ’gamle’ rettigheder fór at finde
nye veje
- at være
konstruktive
Miljøet
Det burde indledningsvis
synes unødvendigt at få understreget; at tilførsel
af næringsstoffer fra områderne omkring Limfjorden
skal begrænses, men for en god ordens skyld understreges
det endnu engang, at bl.a. grønne marker og levende
hegn synes afgørende for begrænsningen af den
store overflade tilførsel af fosfor til Limfjorden.
Desuden skal vådområderne genetableres, og ligesom
drikkevandet nu skal beskyttes, ved en kraftig reduktion af
pesticider og kvælstof tilførsler, skal Limfjordens
vand beskyttes ved en begrænsning af tilførslen
af kvælstof og hjælpestoffer fra landbruget.
Erhvervsfiskeriet
1. At ophjælpe
fiskebestandene i et område hvor miljøet er i
uorden er spild af penge. Når miljøet er i orden
forventer vi at et åbent område som Limfjorden
vil blive udsat for en indvandring af arter der også
kan være med til at genopbygge gydebestandene. De indhøstede
erfaringer fra overflytninger af rødspætter fra
Nordsøen til Kattegat viser også at resultaterne
på igen måde står mål med indsatsen.
Hvis vandkvaliteten ikke er i orden bliver rødspætterne
ikke i de nye omgivelser.
- derfor:
Indsatsen skal koncentreres om en forbedring af vandmiljøet.
2. Afsnittet
om muslingfiskeriet er tankevækkende. Figur 8 viser
landingerne siden 1941 og de tal sætter et alvorligt
spørgsmålstegn ved om fjorden virkelig
kan holde til denne kraftige stigning.
Et andet spørgsmål
som ophvirvling af bunden under muslingefiskeriet fortjener
opmærksomhed. Ifølge debatoplægget har
muslingeskabning tilsyneladende igen betydning på omsætningen
af uorganisk N og P samt organisk stof, og oplægget
konkludere at muslingeskrabning ikke ’har vist at have væsentlig
betydning for vandkvaliteten i fjorden’. Måske hænger
det sammen med, at vandkvaliteten i forvejen er så dårlig,
at ophvirvlingen derfor ikke får nogen målbar
betydning.
Engelske forskere
præsenterede under Nordsøkonferencen i Holland
i 1989 en rapport som konkluderer: ’Fishery corse more harm
to Nature then polution’. Rapporten kom som et svar på
skadevirkninger fra bomtrawlfiskeriet i sig selv. Forskerne
var overbevist om at ophvivlingen var mere skadelig end selve
fiskeriet.
I hæftet
siger man da også under løsningsforslagene ’lukning
af områder for musligefiskeri, hvis man ønsker
en mindre påvirkning af fjordbunden’.
Ikke kun ophvirvlingsproblemet
i sig selv kunne blive løst, men også et beskyttelse
af muslinger og ålegræs kan blive resultatet af
en kraftig reduktion af muslingefiskeriet.
- derfor: Konkret
er der en større konsentration af fosfor i Limfjorden
end i mange andre farvandsområder. I Limfjorden mener
man da også at P og N er på samme nivau som begænsende
faktorer. P bindes i sedimentet og vil uden ophvivling, omsættes
over en forholdsvis lang årrække. Det kraftige
muslingefiskeri med den teknik der bruges i dag bidrager,
meget mere end rapporten giver indtryk af, til forringelsen
af vandmiljøet, p.g.a. den store omsætning af
fosfor. Lægges dertil fjernelsen af de store mængder
muslinger som bidrager positivt til et bedre vandmiljø
og ødelæggelserne af ålegræs etc.
bør der ske en kraftig reduktion i det traditionelle
muslingefiskeri.
I stedet for det
traditionelle muslingefiskeri skal der i gangsættes
dyrkning på tove og net. Dyrkning af muslinger bør
være økonomisk bæredygtig og ikke kun en
foranstaltning for at holde gang i et alt for stort muslingfiskeri.
Dertil skal der:
- udvikles en
teknik som kan behandle de kunstigt dyrkede muslinger som
har en tyndere skal end de naturlige.
- ydes støtte
til en produktudvikling og en markedsføring af ferske
muslinger.
3. Hele
afsnittet om havørreden synes at pege i retning af
ønsker om et attraktivt og turistpræget rekreativt
fiskeri. Man ønsker her nogle løsningsforslag
som kan forhindre at områderne omkring fjorden mister
turistindtægter.
Man mener at smolt
tilgangen er på ca. 200.000 stk. og at den max. kan
være på 875.000 stk. Måske er der planer
om at øge smolt tilgangen ved kunstig udsætning
af 600.000 stk. Det må i såfald betyde at de mange
vandløb som afvander til Limfjorden skal være
eller blive i en miljøtilstand som muliggør
denne udsætning.
- derfor:
Vi har tillid til Lystfiskerorganisationer, som gennem flere
år har udført et stort arbejdet at ophjælpe
ørredbestande i de danske farvande. Mener disse organisationer,
at ørredbestanden kan og bør ophjælpes
i og omkring Limfjorden, kan man støtte deres projekter.
Ål-, hornfisk-
og stenbidder afsnittende taler for sig selv. Kun spørgsmålet
om hvorvidt tilgangen gennem Thyborøn kanal er begrænset
af tilsandning, synes at være overvurderet. Hvis man
forestiller sig at pumpe sand nord for Sælhundeholmløbet,
udelukkende for at fisken kan vandre ind i Limfjorden, synes
vi det er ude af proportioner. Selvfølgelig kun man
anlægge den betragtning, at skal man bruge sand til
forskellige formål, så kan dette sand pumpes på
en sådan måde, at man tilgodeser en uddybning
som så igen kan betyde en større indvandring.
4. Rødspætternes
fremtid i fjorden ser alt andet end lys ud. Spørgsmålet
er om noget overhovedet kan gøres for fjordens tilstand
er normaliseret. Fiskeriet har igen betydning længere,
så eneste mulighed for rødspættens tilbagevenden
hænger sammen med forureningen. Der tales også
om Thyborøn kanalen som begrænsende faktor, p.g.a.
tilsandingen.
Fra min (Kurt Bertelsen
Christensen) tid som fisker i Thyborøn husker jeg et
stort rødspættefiskeri langs kysten både
syd og nord for kanalen. Når rapporten siger at rekrutteringen
fra Nordsøen, ikke burde være mindre, ’fordi
Nordsøbestanden ikke er væsentlig mindre’, så
er det forkert, både hvad angår bestandsanalysen
som det faktum at kystfiskeriet efter rødspætter
har være udsat for en alvorlig tilbagegang.
Så selv om
bestanden som helhed skulle være den samme (hvad den
ikke er), så kan den kraftige reduktion i kystbestanden
kun have negativ indflydelse på tilgangen gennem Thyborøn
kanal.
- derfor: Tilgangen
fra Nordsøen er stoppet som også kystfiskeriet
efter bl.a. rødspætter er stoppet. Tilgangen
fra øst vil måske vise en fremgang fordi rødspættebestanden
i Kattegat er i fremgang. Selv om forureningen har og stadig
spiller en stor rolle i kystfiskeriets tilbagegang, så
er det også et faktum at kystfiskeriet i dag bedrives
af store fartøjer, herunder bomtrawlere, som i 70`erne
ikke fiskede så tæt på kysten. Her kunne
en opstramning af den lovgivning som forbyder store fartøjer
med stor maskinkraft adgang til fiskeri inden for 12 sømil
måske også være af betydning for indvandringen
af rødspætter fra vest.
M.h.t. skrubbernes
tilbagegang spiller enkelte lokaliteter en stor rolle. Skrubber
lever mere stationære og er som følge heraf mere
udsat for lokal forurening, der synes dødeligheden
blandt æg, laver og ungfisk at være hovedårsagen.
Østers:
Østers dyrkning er efter vores mening en oplagt
mulighed for at få en sammenhæng imellem investeringer
i en dyrkning af østers og en kraftig opstramning af
en miljøplan for fjorden.
I gangsætter
man østersdyrkning, med støtte fra det offentlig,
i en skala der betyder noget, så må man forvente
at det offentlige får bedre argumenter for skrappe miljøkrav.
Da østers ikke er så følsomme over for
iltsvind som muslinger - fordi østers ligger på
de lavvandede områder - er det udmærket at få
sat gang en østersproduktion i denne overgangsfase
indtil fjorden bliver iltsvindsfri område.
Den europæiske
østers giver bedre priser end de indførte Stillehavs
østers. Mange af de østers vi kan få på
markedet i dag, kommer fra Frankrigs mudrede flodmundinger
og de smager også derefter. En Limfjordsøsters
smager bedre, derfor kan der spilles på mange strenge
for at få gang i en produktion af de oprindelige østers.
De områder man udlægger som østersbanker
vil også blive fredet for andet fiskeri. Det kunne igen
være med til at give et fingerpeg om fredning betyder
noget ved ophjælpning af fiskebestande.
- derfor: I den
hollandske del af Vadehavet har man som nævnt igangsat
en markedsføring af produkter fra Vadehavet og man
forventer at dette initiativ vil sprede sig til den tyske
og danske del af vadehavet. Muslinger, rejer og østers
herfra skal markedsføres som økologiske produkter
med en kraftig betoning af hvad man også forstår
som Trade Fair produkter. Vi mener at noget lignende kunne
foregå fra Limfjorden. Silden, brislingen, hornfisk,
musling og østers kunne få en særlig opmærksomhed
ved at blive markedsført som højkvalitetsprodukter
suppleret med natur og kultur bestemte argumenter.
På Bornholm
ligger man som nævnt under for den ’sandhed’ at sild
skal være så store som mulig, derfor kan man ikke
engang bruge Østersøsilden i produktionen af
de berømte Bornholmer sild. Det er simpelthen ikke
godt nok. Man bliver nødt til at se på de lokale
resurser som netop en resurse, og ikke som nu, som et problem.
Vi foreslå
at offentlige kroner bruges på produktudvikling og markedsføring
af fjordens arter. Begrundelsen burde være til at få
øje på.
Og østersbanker
er noget der burde satse på. Vi har spist østers
i Danmark siden Arilds dage. Østers er en dejlig spise
også tilberedt. Myten om at østers skal indtages
- helst 1 meter under havoverfladen - er skabt af de mennesker
som helst så denne ’luksus’ spise for sig selv. Men
østers er først og fremmest en folkelig spise.
Og skal folket nu være med til at forbedre miljøet
i Limfjorden, skal de selvfølgelig også have
råd til at spise østers. At der er gode penge
i østers, fordi de rige æder dem, skal ikke være
argumentet, men derimod skal østers være for
alle, og derved kunne man forvente større opbakning
til løsningen af Limfjordens fremtid som et fiskefarvand.
5. Sild/brislingfiskeriet
viser en svag fremgang, men på baggrund af et fiskeri
på et meget lavt niveau. Her er det vigtigt at få
understreget at sild og brisling er konsumfisk, også
selv om man i debatoplægget kan læse at disse
Limfjords sild og brisling ikke kan bruges til konsum.
Men historien har
utallige eksempler på fiskearter som ikke kunne bruges,
men som i dag er blevet værdifulde spisefisk.
Den danske fiskeindustri
siger selv at den kører med rebede sejl og alle mand
ved pumperne, industriens indtjening (profit) er alt for lav.
Så derfra kan man ikke forvente en produktudvikling
og markedsføring af sild og brisling fra Limfjorden.
Den samme industri vil hellere købe råvarer fra
gigant tilførsler fra notfartøjer. Problemstillingen
kendes også fra Bornholm hvor de berømte Bornholmersild
ikke er Østersøsild, men importerede sild fra
bl.a. Island.
- derfor: I en
langsigtet handlingsplan for Limfjorden bør der indgå
strategier for produktudvikling og markedsføring af
de helt specielle limfjords- sild og brisling. I det hollandske,
tyske og forhåbentlig snart det danske vadehavsområde,
har initiativrige personer og organisationer igangsat en produktudvikling
og markedsføring af fiskeprodukter fra Vadehavet. Miljø
og økologi indgår som vigtige parametre i disse
initiativer. Deres strategi: ’At vi har at gøre med
noget ganske særligt’ kunne bruges i en langsigtet handlingsplan
for Limfjorden.
Men for at det
kan lykkes, bør industrifiskeri efter sild og brisling
udfases. De ca. 2000 tons/år er en negativ faktor i
en langsigtet handlingsplan for Limfjorden. Industrifiskeriet
har negativ betydning for konsumfiskeriet og det har negativ
betydning hos forbrugerne. En afvikling af industrifiskeriet
i et afgrænset område som Limfjorden kunne give
gode reference m.h.t. større viden om industrifiskeriets
betydning for den økologiske balance og forbrugernes
respons på industrifiskeriet.
Produkter fra Limfjorden
kunne markedsføres fra et område hvor erhvervsfiskeriet
har stoppet industrifiskeriet, for i stedet at satse på
konsumfiskeriet.
En Limfjordssild
bør være noget helt specielt. Det kan ikke nytte
noget, at et så følsomt lokalt fiskeri ligger
under for ideen om at silden skal være på Islandssild
størrelse, for at blive solgt. Der skal sættes
massivt ind på en markedsføring af disse dejlige
Limfjordsild, som netop er dejlige fordi de er mindre og derfor
meget fine i kødet. Brislingen er også en herlig
konsumfisk. I stedet for at bruge 100 mill. på at reklamere
for fisk som burde kunne sælges på fiskens kvalitet,
burde man bruge pengene på de oversete arter, herunder
sild og brisling fra Limfjorden. Den rent danske ’Produktudviklingsstøtte’
taler om støtte til produktudvikling af ikke kvoterede
arter, denne støtteordning må kunne udvides til
at støtte de kendte arter som sild og brisling, men
fra et afgrænset område som f.eks. Limfjorden.
Debatoplægget
er et udmærket initiativ og der er brug for dét.
Men dét har også et præg af ’købmandskabets’
pragmatik. Man ser tilsyneladende gerne at de penge der skal
investeres, i det mindste, bør komme de rekreative
udfoldelsesmuligheder tilgode. Vi mener at de rekreative formål
er bifangsterne ved fremme af et erhvervsfiskeri i Limfjorden.
Landsforeningen
Levende Hav mener derfor at alle sejl skal sættes, for
at få skabt et folkeligt engagement omkring en forbedring
af Limfjordens vandmiljø, dette engagement fremmes
hurtigere sammen med en nyttiggørelse af fjordens produkter,
for os alle.
Landsforeningen
Levende Hav, 1. 12. 1997
Kurt
Bertelsen Christensen, Formand
|