Hørring Havdambrug

 

 Miljøstyrelsen

Havkontoret

att.Torben Wallach

vedr. hørring Havdambrug

Vi beklager, at dette høringssvar ikke er blevet behandlet efter fortjeneste, men vi er rigtig meget ophængte med bl.a. offentlighedens ønsker om at få høringssvar fra os.

LLH har blot en fuldtids ansat, samtidig med at vi meget gerne vil være aktive på havområdet, og det begrænser.

Men vi vil følge sagen meget nøje, da produktion af fisk i naturligt saltvand er meget problematisk og dette svar, ligger meget tæt op af tidligere overvejelser og kritik, af denne sag.

Med venlig hilsen Landsforeningen Levende hav Kattegatvej 3  8500 Grenå     

Fra LLH´s formand

De indre danske farvande egner sig ikke til havdambrug, da de er for lavvandede og strømmene mange steder er ustabile. Dette medfører at forureningen breder sig lokalt og vil være næsten umulig at afhjælpe. Samtaler med fiskere i Reersø har klargjort at området omkring anlæget Musholm laks er så forurenet at der ikke findes vilde fisk mere. Da firmaet på årsbasis bruger ca. 1000 tons foder er det klart at forureningen er enorm.

Jeg har selv kunnet følge forureningen omkring firmaet Samsø laks da vi har fisket i området i 25 år. Da firmaet startede i Langør var forureningen ikke mærkbar de første år, da området er meget strømstille, men efter udflytningen til Nordby bugt har forureningen spredt sig til et meget stort område.

De første år vi fiskede i området var vi flere kuttere der levede af vinterfiskeriet der, men de sidste 4-6 år har det været umuligt at finde vilde fisk i så store mængder at fiskeri har været rentabelt.Normalen for et træk i de senere år har været 10-20 kg. blandet fisk hvor vi før oftest havde 300-500 kg. og mere. Muslingeskaller og andet vi får op med voddet er dækket af et sort lag klistret stads og vegetationen er forsvundet i nogle områder.

Det forurenede område dækker fra Ballen havn NØ. til Hatter rev N. på over Munke grund til Martha flak og derpå V. til nordspidsen af Samsø.

De seneste par år har vi set at forureningen breder sig videre nordpå, så hele området mellem Samsø og Djursland vil være berørt.

Jeg ser ingen grund til at udvide produktionen af ørreder, de 7.000 tons der produceres i dag, gør rigelig skade.

Skipper Gunnar Jakobsen  E230 Merkur, Formand for Landsforeningen Levende Hav

Esbjerg den 24.1.2001                       

Fra bestyrelsen

Det nu 5 år gamle henstillingsbrev, om et udvidelses stop, bør gælde indtil man helt har fået afviklet produktionen af rovfisk i saltvand, for der findes ikke holdbare argumenter for denne produktion i de danske farvande.

At politikerne nu, tilsyneladende ser positivt på en udvidelse, skal ses i sammenhæng med en afmagt over for det almindelige fiskeri.

De synes at have opgivet at få forvaltet fiskeriet på en måde som kan give løfter for fremtiden. Samtidig ser og hører de positive signaler om produktion af fisk på alle mulige og umulige måder, bl.a. at fhv. politikere nu vil opdrætte torsk for senere genudsætning.

Der er intet for en udvidelse, positivt nyt i "Havbrugsplanen 2001". 

   - påstanden om at man lokalt afbøder de negative virkninger fra nedgangen i det alm. fiskeri gennem bl.a. produktion af ørreder i saltvand, holder ikke.

   - påstanden om, at "kun" det lokale havmiljø er/bliver påvirket af N og P og medicin, at dette ikke spredes regionalt, er grebet ud af luften. Samsø produktionen er et bevis på at den påstand ikke holder.

   - mht. udledninger af N og P skal følgende gøres gældende. At man overholder udledningskravene er et eksempel på en produktion som over årene er blevet pint ned vha. mindre og mindre kvælstof i foderet, samtidig med at ørrederne er overgået til rognproducerende fisk, ved brug af homoner. Vi anker og beklager dybt denne udvikling og vi skal på det kraftigste opfordre til at få stoppet denne udvikling. Og det ville der være flere gode grunde til. Efterhånden æder fisken udelukkende fedt, med det resultat at man får produceret en fisk uden nogen gastronomisk kvalitet. Vi mener, at de danske farvande, og disses krav til en meget lav udledning, medfører en ørredproduktion uden værdi, andet end som "rugefisk" til den eftertragtede .

  - mht. medicin skal vi alvorligt understrege, at dette forbrug er ganske ude af kontrol. Og handligsplanen rette ikke noget i denne frygt. Et større medicin forbrug i et åbent vandmiljø kan og må ikke accepteres.

 - handlingsplanens vægtning af at få nedbragt N og P til havmiljøet overskygger, efter hvor mening, de langt alvorligere konsekvenser for brugen af medicin og kemikalier.

Handlingsplan 2001 giver ikke konkrete bud på om vi bør udvide produktionen eller ej i de danske farvande, men med den offentlige debat, siden planen blev introduceret, frygter vi den underliggende dagsorden der siger "af hensyn til den alvorlige situation i erhvervsfiskeriet bør vi tillade en højere produktion af fisk i naturligt saltvand".    

Med baggrund i ovennævte, anbefaler Levende Hav, at få påbegyndt en udfasning af produktionen af rovfisk i naturligt saltvand, med det mål at få helt stoppet for produktion af rovfisk i de danske farvande.

For Levende Hav, Kurt Bertelsen Christensen,   Ferring Strand, Lemvig, telf. 97 89 55 90