Med et debathæfte
”Havbrug 2001” og Miljøministeriets godkendelse til en
udvidelse af produktionen af ørreder i saltvand, mener Dansk
Havbrugerforenings formand Lars H. Pedersen LHP, at han kan
”dokumentere”, at produktionen af ørreder i danske farvande
er en miljøforsvarlig og økonomisk bæredygtig virksomhed. I
Århus Stiftstidende beskylder LHP Landsforeningen Levende Hav
for at være ”uvidende om de faktiske forhold” i den danske
ørredproduktion til havs. Indlæggets afslutning, hvor LHP
”ser i øjnene at dialogen med Levende Hav bliver en død
sild”, og LHPs mangel på respekt for andres meninger og
holdninger, viser, at LHP kun vil en dialog med de som er enige
med ham i, at ørredproduktion i danske farvande er fornuftig og
miljømæssigt forsvarligt og at denne produktion også kan og bør
tidobles.
Her skal først
slås fast at Dansk Havbrug tager fejl, de danske farvande kan
ikke klare flere havbrug. At dansk havbrug har fået Miljøministeriets
blå stempel er uforståeligt, for der findes ingen bæredygtige
argumenter for en udvidelse af ørredproduktionen i de danske
farvande.
LHP skriver i
Århus Stiftstidende, at han vil give læserne et indblik i
”faktiske forhold i fiskeindustrien” og henviser til debathæftet
Havbrug 2001 og Miljøministeriets havbrugsplan. Vi har studeret
begge skrifter og det er et skønskrift fra havbrugserhvervet og
et uigennemtænkt venstrehånds arbejde fra et ministerium, som
ikke har formået at få havbrugsplanen på plads og i orden med
de marine aktører i det danske samfund.
Mht. de
faktiske forhold for havmiljøet oplyser fiskerne ved Sejerø,
at selv nu 5 år efter at produktionen blev nedlagt ved Sejerø,
får man stadig affaldet fra ørredproduktionen, det tykke sorte
slam i garnene, og fiskene er endnu ikke vendt tilbage til området.
Vi inviterer hermed Miljøministeriet,
ørredproducenterne og deres foreninger til en tur til havs ved
Samsø, hvor vi sammen kan studerer bundprøver fra det område.
De danske
havbrug bidrager ikke væsentligt til den samlede kvælstof
belastning af de danske farvande, men de bidrager alt for meget
lokalt. Og man kan ikke som LPH forsøger, anstændigvis
sammenligne den samlede verdensproduktion af laks og ørreder
med den danske. Det er simpelthen en verden til forskel på de
lavvande danske farvande og de nordatlantiske farvande, hvor
laks produceres på vanddybder på 100- 600 meter.
Mht. de
faktiske forhold i den danske produktion af ørreder kan vi
oplyse, at de danske ørreder fik dumpekarakter i
Madpublicisternes testsmagning i København hvor vi deltog. De
dansk producerede ørreder smagte ikke godt og de var løse i kødet.
Men det ligegyldig hvordan ørrederne smager, da produktionen
bliver brugt til fremstilling af ørredrogn. Ved hjælp af
hormoner presses ørrederne til at frembringe rogn i den korte vækstsæson
vi har i Danmark. En produktion som erhvervet naturligvis forbigår
i tavshed.
Mht.
akvakulturens betydning for fisk på verdensmarkedet, betyder
produktionen af laks og ørreder meget lidt. Over 90% af
akvakulturens produkter kommer fra vegetarfisk i Asien.
LHP genopliver
den gamle myte om, at vilde fisk bruger mere energi end de opdrættede.
At man vil få mere ud af at fange den vilde fisk og forarbejde
denne til fiskemel for så at fodre laks og ørreder med dette
foder. Det er noget gedigent vrøvl. Ser man på energitabet fra
hav til bord i produktionen af laks og ørreder, er det argument
blevet skudt sønder og sammen.
Mht. det
fiskeri som skal bidrage med foderet er der heller ikke længere
tvivl. Industrifiskeriet efter småfisk, tobis i Nordsøen og
brisling og sild i Østersøen synger på sidste vers. Det
fiskeri går alvorligt ned af bakke og seneste har de førende
fiskeriorganisationer fra Skotland anmodet EU kommissionen om at
for forbudt industrifiskeriet i Nordsøen, bl.a. til ophjælpning
af de konsumbestande som har fået det så dårligt.
Levende Hav har
været på banen siden 1995 med vores modstand mod en udvidelse
af ørredopdræt i de danske farvande. At Dansk Havbrug afviser
en dialog med os tager vi med ro. Også fordi vi ikke tror, at
Dansk Havbrug vil få stoppe deres store planer gennem en dialog
med Levende Hav. Derimod tror vi at den danske befolkning og
dets myndigheder vil stoppe Dansk Havbrugs vækstplaner, og det
er den danske befolkning og myndigheder som er målgruppen for
Levende Havs offentlige debat.
De danske
farvande kan bære en mindre produktion af ørreder på et økologisk
grundlag. Dvs. at foderet, for størstepartens vedkommende bør
komme fra fiskeaffald og fra indvolde og de fisk som
konsumfiskerne får som bifangster, men som ikke kan sælges. En
sådan produktion bør selvfølgelig foregår uden brug af
medicin og fremmedstoffer, af hensyn til havmiljøet. Fisken
skal også have meget mere plads i burene så kødet bliver af
en større værdi, den kan miljømærkes og sælges til de købedygtige
forbrugere.
Dansk Havbrug
burde se fremad. De burde satse mere på skaldyr, muslinger, østers,
kammuslinger osv. som renser havet for kvælstof og de bør også
satse på vegetarfisk som f.eks. Tyklæbet multe Chelon
labrosus, en fisk som efterhånden er blevet ret
almindelig i de danske farvande. Det er en fremragende og
velsmagende spisefisk som også bruges i dambrug i andre lande
og i modsætning til rovfisk består multens føde af alger og
anden organisk materialer og dem er der jo som bekendt nok af de
danske farvande.
Kurt Bertelsen
Christensen, Projektleder i Levende Hav