Nordsøen og Kirkegaard

November 2000

 

 

I Fiskeri Tidende den 9. Nov. er der en del ekspertmeninger omkring fiskeri situationen i Nordsøen, specielt torsken vækker opmærksomhed. 

Biolog Eskild Kierkegaard forklarer, at fra et niveau på en fangst på ca. 300.000 for 30 – 40 år siden burde TAC´en være 0 i det kommende år. Og han fortsætter et andet sted "set over de seneste 30 år er der ikke noget særligt positivt at hente i Nordsøen, generelt. Industrifiskeriet har det sådan set godt nok, men for hvidfisken er landingerne faldet fra omkring 3 mio. tons til 2 mio. tons". 

Biolog Carsten Krog følger op "der er ganske enkelt noget galt i økosystemet".

Længere inde i bladet påpeger Eskild Kierkegaard at "tobisen viser en svag stigning i landinger. Og det har været et godt fiskeri i 20-30 år".

Læs lige den udgave engang til og lad ovenstående stå et øjeblik. Ovenstående er sagt og skrevet af de største eksperter i dette land. De rådgiver Folketinget og de har en ikke uvæsentlig indflydelse på det danske og gennem det internationale arbejde, også det europæisk fiskeri.

I Nordsøen har vi mistet ca. 1 mio. tons hvidfisk, men vi opretholder samme niveau på industrifiskeriet, for i samme periode, har fiskeriindsatsen på tobis været konstant og højeffektiv – fiskerne har fanget det de kunne, og de har også haft kapaciteten til at fange endnu mere. 

"Der er noget galt i økosystemet" siger Carsten Krog.

Ja der er noget ravruskende galt i Nordsøens økosystem, og det tror da pokker. I dette eksperternes univers, kan man tilsyneladende fjerne 1 mio. tons rovfisk – som æder rigtig mange tobiser – uden at det har fået nogen indflydelse på tobisfiskeriet!! 

(I Østersøens økosystem kan eksperterne godt se en sammenhæng mellem brisling og torsk, det kan de af mystiske grunde ikke i Nordsøen, mellem hvidfisken og tobis). 

Og som rosinen i pølseenden, skal eksperterne nu også forvirre begreberne med, at klimaforandringer, havpattedyr o.a. tilsammen med fiskeriet skulle være årsagen til, at torsk TACén burde være 0 i det kommende år.

Hvilken gavn har naturen og ressourcerne, af de 200 mill./år vi bruge på Eskild Kierkegaard og co.?

Kurt Bertelsen Christensen , Landsforeningen Levende Hav