Århus Bugt

 

Pressemeddelelse: Udsendt fredag den 31. august 2001

Fra:  M/S Anton, Landsforeningen Levende Havs projektfartøj pt. beliggende i Århus Lystbådehavn

  - M/S Anton er en 20 tons kutter som denne sommer er på tur rundt til de danske havne med en udstilling og andet materiale til en folkelig debat om bæredygtig fiskeri

Nu vil man indvinde 7 mill. m3 sand og grus i Århus Bugt, til endnu en udvidelse af Århus Havn. Bugten er flere steder alvorligt påvirket efter de mange stiksugninger man allerede har foretaget, og selv om en ny VVM redegørelse, som Århus Havn har fået foretaget, ikke overraskende giver grønt lys for indvindingen, så kan og bør alle med rette stille spørgsmålstegn ved denne redegørelse.

At Århus Amt nu anbefaler, at Århus Havn får en tilladelse er måske ikke så overraskende som den er beklagelig. For rapporten fra Rambøl er vag og mangelfuld på undersøgelserne af sandsugningens påvirkningerne på fisk og bunddyr. Rapporten medtager Mejl Flak som udvindingsområde, velvidende, at en tilladelse ikke gives og derfor kan VVM redegørelsen omkostningsfrit anbefale en nærmere fiskeribiologisk undersøgelse af Mejl Flak.

Århus Amt burde selvfølgelig have krævet en uafhængig fiskeribiologisk undersøgelse ved Wulffs Flak og Fløjstrup, ja en fiskeribiologisk undersøgelse af om Århus Bugts biologiske liv overhovedet kan magte disse store indvindinger.

Århus Amt bør også kræve dokumentation for rapportens mange flotte henvisninger til ”omfattende geofysiske undersøgelser før og efter prøvesugninger og indvindinger”, samt dokumentation for rapportens påstand om ”et upåvirket dyre- og fiskeliv” efter indvindinger af de seneste 5, 5 mill. m3 sand og grus. En indvindings tilladelse over 10 år er også alt for lang, for ingen kan med rette overskue en så lang periode.

De steder hvor der suges eller skrabes er der jo ingen tvivl om at fisk og bunddyr forsvinder, det mener man også i rapporten. Men de afledte negative påvirkninger, med tabet af sand og ler under indvindingen, som lægger sig i store områder af bugten, får ikke den nødvendige opmærksomhed.

Sidst, men bestemt ikke mindst, så bør det også være uforeneligt med en bæredygtig udvikling, at tillade råstofindvindinger til havs uden naturgenopretning. Ligesom råstofindvinding til lands er pålagt naturgenopretning, bør genopretning selvfølgelig også foregå til havs. Skader man rev og stensætninger, som beviseligt giver fisken fred og ro, bør de selvfølgelig genopbygges.

Råstoffer som sand, sten og grus, bør udvindes til lands. Her har man styr på de skader der naturligt følger af en sådan virksomhed. Til lands kan man naturgenoprette uden de store problemer, det koster selvfølgelig penge, men de omkostninger er for intet at regne mod de store og uoprettelige skader man er i gang med at påføre havet.

Mandag den 3. september kl. 17.00 afholder vi et offentligt møde om sagen i udstillingsteltet på Århus Lystbådehavn med deltagelse af Århus Amt, Århus Havn, Rambøll, Århus fiskerne, Danmarks Naturfredningsforening m.m.

For flere oplysninger kontakt M/S Anton 51245712 el. 40337415