Kurt Bertelsen Christensen
Formand Landsforeningen Levende Hav
I sidste uge satte medierne fokus på dioxiner i fisk. Fødevareministeren
havde travlt i begge kanaler, der skal sættes fokus på fisken
som fødevare inden Fiskeriministeren forholder sig til
fiskerierhvervet. Og hvad gør han så – han står frem og
varsler et stop for de mindre fiskerier som kunne tænkes at fiske
i de områder hvor der er målt de største koncentrationer af
dioxiner i fisk. Danmarks produktion af fiskemel og olie mener han
er for vigtig til at "vi" kan accepterer den grænseværdi
på 2000 pg som WTO og EU anbefaler. Han mener at grænseværdierne
på fiskemel og olie bør være højere, da "vi"
danskere kun får en lille del af vores daglige dosis dioxin fra
fiskemel og olie. Han har nu iværksat en undersøgelse som skal
dokumentere, at de grænseværdier EU forslår er for lave.
Men det er uholdbart, over 90% af de danske fiskerprodukter
eksporteres, og danskerne får kun en lille del af deres daglige
dosis fra havets rigdomme, så skal myndighederne nu arbejde for,
at grænseværdierne bliver højere end dem som WTO og EU foreslår.
Det er i hverken EU eller verdens venligt og det er ikke fiskeri
venligt. Strategien ligger alt for tæt op af kogalskabs sagen og
andre fødevareskandaler, til måske uoprettelig skade for
fiskerierhvervet.
Dioxinerne er en alvorlig sag, og ser det ud til, alt for
alvorlig til Fødevareministeriet, den skal under Miljøministeriet
og Sundhedsministeriet i nævnte rækkefølge. Dioxiner ophobes i
fødekæden og er farlig for os mennesker, men giften er langt
farligere for de dyr og mennesker som kun æder fisk. Dioxiner
findes i alle fisk i de danske farvande, mest i de fede fisk fra
Østersøen. Men både brisling fra Østersøen og tobis fra Nordsøen
indeholder så meget, at dioxinen i slutproduktet, fiskemel og
olie kommer til at ligge betydelig over den grænseværdi som WTO
og EU anbefaler. Dertil kan man så lægge, at WTO ikke medtager
andre dioxinlignende stoffer som f.eks. PCB.
Når Landsforeningen Levende Hav sætter fokus på dioxin og de
dioxin lignende stoffer, så er det ikke fordi danskerne er sidste
led i havets fødekæde, for det er danskerne kun så længe de
spiser fisk og fisk, fiskemel og olie, skaldyr, fugle og
havpattedyr er ikke danskernes hovedretter. Dioxinen og de dioxin
lignende stoffer er langt alvorligere for det levende hav,
alvorlig for fugle, havpattedyr og mennesker som lever af havet -
de befinder sig i en absolut højrisiko gruppe.
Dioxin giftene stammer fra vores affaldsprodukter. Problemet
kan kun afhjælpes ved at vi undlader at producerer de produkter,
som ved bortskaffelse og afbrænding, producerer giften. Vi skal
altså stoppe med at købe disse produkter, hvis vi vil have dem
ud af vore fødevarer. Myndighederne skal konsekvent afvise
producenternes forsøg på at fastholde produktionerne og eller
opfinde nye produkter, hvis risiko ikke er tilstrækkelig undersøgt.
Og hvis myndigheder mener, at de over natten kan overveje at
stoppe visse mindre fiskerier, så skal de også øjeblikkelig
lukke de forbrændinger som overskrider deres i forvejen alt for høje
tilladelser.
Som det vigtigste i denne sag, skal myndighederne tænke
globalt og handle lokalt og det skal de af hensyn til det levende
hav. Denne tænkning er ikke myndighedernes stærke side - men så
kan de jo gøre det af hensyn til eksporten af fiskeprodukter for
en værdi på ca. 16 mia. kroner om året.
|