Pressemeddelelse udsendt 22. november
Et EU forslag til grænseværdier for
dioxinindhold i fødevarer vil stoppe de danske fiskere som
fisker laks, sild og brisling i Østersøen. Forslaget, som træder
i kraft i 2002, opererer med en grænseværdi på 4 pg TEQ/g
fisk. Den grænseværdi får de fede fisk fra Østersøen svært
ved at overholde. Vedtages forslaget bliver der reelt tale om
et omsætningsforbud for disse fisk.
Sverige og Finland har bedt om en
undtagelse, så at de forsat kan fange og sælge fisken fra Østersøen
til deres egne befolkninger. Kilder i EU bekræfter at EU er
villig til at give en sådan udtagelse, den forventes at blive
vedtaget på et ministerrådsmøde i næste uge. Men i Danmark
er myndighederne tavse, de vil ikke svare på denne sag
Afdelingsdirektør i Sveriges
”Livsmedelsverket” Rolf Person og Finlands ansvarlige i
det finske landbrugs og skovministerium Lena Rajakangas siger
samstemmende, at de to lande har bedt om undtagelsen, fordi de
ikke kan overholde de nye grænseværdier. Samtidig oplyser
de, at Sverige og Finland har traditioner for at arbejde med
kostråd, frem for grænseværdier.
De svenske og finske fiskere klarer
derved frisag, de vil forsat kunne fange og sælge fisk fra Østersøen.
De danske fiskere bliver ramt af de nye grænseværdier, og de
bornholmske fiskere er naturligvis rådvilde og usikre på
fremtiden. Tavsheden fra danske fødevaremyndigheder og
Danmarks Fiskeriforening er påfaldende, har de solgt
fiskeriet i Østersøen, for at redde den danske
fiskerieksport?
Uanset årsagen, har myndighederne en
forpligtigelse til at holde fiskerne underrettet om denne sag,
som vil medføre, at de reelt må stoppe deres fiskeri. De har
ret til at vide hvad der nu skal ske med dem, når de nu
bliver forureningsramte. Myndigheder skal ikke have lov til at
”løse dioxin problemet”, på bekostning af en mindre
gruppe fiskere som fisker i Østersøen.
Derimod skal myndighederne sætte hårdt
ind mod de som forurener. De skal afsætte de nødvendige
midler til økonomiske løsninger for de som bliver ramt af grænseværdierne.
I en sag som dioxin, som jo ikke er nogen ny sag, bør
forbrugerne sikres gennem forbrugeroplysning. De skal vide
hvor fisken er fanget, hvem der har fanget fisken og hvornår?
I Sverige fraråder man gravide og ammende kvinder at spise de
fede fisk fra Østersøen, dvs. man sætter ind over for
risikogrupperne, det kunne man også gøre i Danmark.
Dioxinproblemet har man kendt til i mange
år, derfor har myndighederne ingen undskyldning for at
forholde sig tavse i denne sag. Og hvad med fiskerne og
befolkningerne i lande som Polen, De Baltiske Lande og
Rusland, hvad skal de stille op med deres fisk?
Yderligere
oplysninger tlf. 87 58 07 55
|