Home Dansk fiskeripolitik EU fiskeripolitik M/S Anton Galleri Aralsø-projektet Arkiv Links Støt os   English

Bemærk: Ved udskrivning af denne side skal printer opsættes til "landskab"

 

Nytår for dansk fiskeri

Det er ikke noget godt nytår det danske erhvervsfiskeri skal i gang med. Få fik det de har kæmpet for, flere så meget at de kan fortsætte, mens de mange har opgivet eller opgiver fiskeriet i 2007. Det blev resultatet har regeringen og Dansk Folkepartis fiskeripolitiske aftale fra nov. 2005 som privatiserer kvoterne.

Regeringen og Dansk Folkeparti er tilfredse med at privatiseringen, dvs. kapitaliseringen af fisken i havet. For de har reddet bankerne og de store fartøjer fra det økonomiske kollaps de stod over for, et kollaps som alene kan tilskrives de alt for store investeringer i fartøjer som der ikke var fisk nok i havet til. Men det er en stakket frist, for pengene henter de i de små kvoter, som nu også skal betale forretningen af de mange millioner fiskeriet låner.

Det er mange penge. Kvoterne på torsk i Nordsøen og Skagerrak, handles pt. til en pris på mere end 300 kr./kg. Det er helt vandvittige priser og der kan de små og mere ekstensive fiskerier ikke være med. De sælger til de store og selskaber oprettet til formålet.

Tag ex. en helt almindelig kystfisker på vestkysten. Sådant et fartøj med en fisker ombord skal ca. have 12 tons torsk (18 tons med to mand) og ca. det samme i andre fisk som rødspætte, tunger, kulmule osv.

Nu har de fået deres kvoter og det blev for de fleste ikke ret meget mere end godt halvdelen af den mængde fisk de har brug for. Så de må enten sælge eller købe. Hvert tons torsk koster 300.000 + 50 -100.000 for en tons andet fisk. Dvs. en lille kystfisker nu skal købe for mere end en mio. kroner for at få en fornuftig indtjening. Men de samme fiskere har ingen el. kun en lille gæld og derfor har de kunnet leve af den relativ lille mængde fisk de tidligere har fanget.

Langt hovedparten af disse fiskere tør/kan ikke sætte sig i en mio. gæld for at købe kvoter. Det har de ikke prøvet før og mange vil også blive rådgivet til at lade være, fordi det er en dårlig forretning for dem. Det er meget usikkert om de kan forrente så mange penge, fordi de ikke har kapaciteten til at fiske mere, da deres fiskeri er begrænset af deres håndværksfiskeri og vejret. Dertil kommer, at de må have det bedste grej, bedste motor, intet må gå i stykker med en så stor gæld, fordi de ikke har råd til at ligge i havn, når der er vejr til at være på havet. Investerer de så mange penge i kvoter må de nødvendigvis også foretage betydelige investeringer i grej og fartøj og derved kommer de ind i en ond cirkel, hvor de ikke længere selv er herre over deres fiskeri. Mange af disse fiskere er også oppe i årene og derfor slet ikke gearet til at skulle arbejde meget mere end de gør i dag. Derfor giver de op, og selv om regeringen og Dansk Folkeparti siger at de vil bevare kystfiskeriet, så må vi konkluderer, at det er ”løgn i deres hals” for så dumme kan de simpelthen ikke være. De har fra dag et været helt klar over at de mindre fartøjer ville give op, det er og blev logikken i deres Ny Regulering.  

De store er ikke begrænset af vejret og håndværket. Og de havde investeret de mange millioner i store fartøjer, grej og den moderne teknologi. De kunne sagtens fange mange flere fisk end de havde kvoter til og dem køber de nu. Derfor bliver priserne på udvalgte kvoter skruet i vejret.

Så de store overlever, i hvert fald i den tid de har brug for til at få fanget de sidste fisk, så giver de også op eller får EU til at købe fiskerettigheder til dem i den 3. verden.

Regeringen og Dansk Folkeparti siger, at Ny Regulering er bedre for miljøet og ressourcerne. For nu får fiskerne selv ansvaret for fisken i havet.

Det er en af de store løgne i Ny Regulering.

Udsmidet af store spisefisk er vokset de senere år, vokset i takt med de lavere og lavere kvoter. Det samme er omskrivninger af fisk og salget af sort fisk. Ny Regulering vil kun forstærke den udvikling. Det samme vil ødelæggelserne af havmiljøet, som også vokser i takt med gælden i fiskeriet.

Når torsk koster 300 kr. pr. kg så lander fiskerne kun de allerdyreste, det er logik. Når de der ikke har råd til at købe kvoter, men alligevel fortsætter, så lander de kun de allerdyreste på det lovlige marked. De mindre sorteringer smides ud, eller forsøges omskrevet eller solgt sort, det er logik. Ingen med fiskerifaglig indsigt kan modsige dette faktum i en ædruelig tilstand.

Til disse ødelæggelser skal lægges ødelæggelserne af et fiskerierhverv som tidligere gav arbejde og indtægter til de mange havne. Det er et faktum som ingen kan bestride.

Hvad har Ny Regulering så givet os? Den har givet regeringen, bankerne og de store fartøjer et økonomisk pusterum og intet andet. Det har samme treenighed fået mange gange siden starten af 90’erne hvor den danske statskasse og EU i fællesskab har postet 3-4 mia. kroner ind i fiskeriet og kun fået nød og elendighed for pengene.

Spørgsmålet er nu, hvem andre end ovenstående treenighed tror på, at den sølle ene mia. man nu med de sidste krampetrækninger hiver ud af de sidste kvoter i havet, kan redde dansk fiskeri?

Til eftertanke: Da Færøerne i slutningen af 80’erne stod i den samme situation, som dansk fiskeri står midt i, lod de de banker og store fartøjer som var årsagen til kollapset, gå fallit. Og derfra tog selvstyret, myndighederne, fiskerne og biologerne – i fællesskab – fat på den store opgave at få genrejst fiskeriet. Det lykkes nogenlunde, men kun fordi alle gode kræfter trak på samme hammel, imod kapitaliseringen af fisken i havet.

KBC

Ferring Strand den 4/1 2007

 

 

 

 

Sitemap Miljødebat Enkeltsager Kystfiskeri Havbrug Kontakt os