Miljømærket fisk – ja tak.

              November 2002

 

     

  

De amerikanske forbrugere vil have fisk fra et bæredygtigt fiskeri. En forbruger undersøgelse dokumenterer, at 70 % af de amerikanske forbrugere vil købe miljømærket fisk.

Fisken skal fanges med miljøskånsomme redskaber og det kriterium er ligeså vigtig som at fisken også skal komme fra bestande som er biologisk bæredygtige.

I dag skriver det norske nyhedsmedie ”Intrafish” at spørgsmålet om de bæredygtige fiskeprodukter er et meget varmt emne i USA. Det seneste år har dette spørgsmål da også fået større og større opmærksomhed i den internationale verden - men herhjemme ligger sagen underdrejet.

Levende Hav optog for første gang dette spørgsmål i 1995 og siden har vi kæmpet hårdt for at få skabt et miljømærke for fisk. I dag er der en mindre gruppe fiskere som stadig forsøger, men de har store vanskeligheder i det danske system. Fiskeriets organisationer har ikke andet end hån tilovers for sagen og regeringen og Folketinget har valgt side i denne sag – de støtter ikke udviklingen af et dansk miljømærke for fisk.

Sagen afspejler på skræmmende vis den mangel på innovation og nytækning der præger den danske fiskeindustri og fiskeriforvaltning. Danmark er en af de store fiskerinationer i verden, men vi har intet andet end ulykker at byde på, i forhold til de meget alvorlige problemer som fiskeriet står midt i. Et miljømærke for fisk og en dermed følgende offentlig debat, kunne være med til at skabe en større folkelig forståelse for de alvorlige problemer som skal løses i det danske og det europæiske fiskeri, og den folkelige forståelse er nu vigtigere end nogensinde på fiskeriområdet. 

For fremtidens fiskeri bliver helt og holdent afhængig af den offentlige økonomiske støtte til udviklingen af et mere økologisk bæredygtigt fiskeri.

Men hvad vil regeringen og Folketinget med fremtidens fiskeri?