Formandskabet og fiskeriet

                     Jyllands Posten Dec. 2002

 

     

  

I forhold til den meget vigtige fiskeriaftale der skal forhandles på plads under det danske EU formandskab, fylder fiskeriet ikke ret meget i de danske medier. Følger man Jyllands Postens dækning kan man få det indtryk, at fiskeriet er i gode hænder under det danske formandskab. For sådan siger den danske fødevareminister ifølge JP fra fiskeriforhandlingerne i Bruxelles: ”Vi arbejder hårdt, jeg vidste det ville blive vanskeligt, men jeg fornemmer enighed, jeg tror vi når det”.

Fødevareministeren tror altså på det. Jeg har været tæt på fiskeriet i 30 år og jeg vil godt vædde en af de få nytårstorsk der er tilbage på, at EU's Fiskerireform ikke bliver vedtaget under det danske formandskab. Og årsagen til denne forestående fiasko skal man finde i formandskabets mangel på realitetssans. Vigtige fiskerier forsvinder, men i stedet for at forholde sig til denne for fiskeriet absolutte virkelighed, taler man om subsidier - de skal afskaffes siger ministeren.

Men subsidier i fiskeriet er ikke problem, hvis de bruges rigtig, dvs. til fremme af de naturskånsomme og ressourcebæredygtige fiskerier. Men den fælles europæiske fiskeripolitik, med Danmark i front, har ikke fremmet det bæredygtige fiskeri, tværtimod. Nu tror de nordeuropæiske fiskeripolitikere, med Danmark ved roret, at de kan få samling omkring en fiskerireform, som fjerner den økonomiske støtte til det spanske fiskeri, en støtte der betyder ligeså meget for Spaniens fiskeri som landbrugsstøtten betyder for dansk landbrug, samtidig med at Spanien ikke får ret til fiskeri i Nordsøen og andre farvande fra nytår 2003, en ret som de fik sammen med deres indtræden i EU i 1984.

I EU bliver udsættelsen af reformen blot et af de mange nederlag som har bestemt den fælles europæiske fiskeripolitik siden 1983. Men herhjemme bør det blive meget mere end blot ”en ridse i lakken”, under det danske formandskab. For de manglende fiskeripolitiske resultater viser hvor svagt det står til i den danske fiskeripolitik. Selvom Danmark tilhører fiskerinationernes superliga, tåler vores fiskeripolitiske indsats sammenligning med den man har i Luxembourg. Da Luxembourg havde EU formandskabet måtte de lade Holland tage sig af fiskeripolitikken, under Danmarks formandskab må vi overlade fremtidens europæiske fiskeri til Grækenland.

Kurt Bertelsen Christensen

Home