Hvad foregår der i Danmarks Fiskeriforening?

Udsendt 24.01.2002

 

 

Kommentar fra Levende Hav Nyheder

Indtil i dag har Danmarks Fiskeriforening berømmet det danske industrifiskeri – ud over alle grænser. De har fået udarbejdet den ene rapport efter den anden, som frikender industrifiskeriet for alle anklager. I følge rapporterne og Danmarks Fiskeriforening er det danske industrifiskeri bæredygtigt og det fanger ikke konsumfisk i nævneværdig grad – men det var indtil i dag.  

Tolker man på fiskernes formand Bent Rulle, står enten industrifiskeriet eller Bent Rulle for fald. For de udtalelser han kommer med til Fiskeri Tidende og til Jyske Vestkysten i dag, kan det danske industrifiskeri simpelthen ikke leve med. 

Enten må industrifiskerne melde sig ud af Danmarks Fiskeriforening, med hvad dermed fører af problemer i de fremtidige fiskeriforhandlinger, eller også må Danmarks Fiskeriforening se sig om efter ny formand.

 

Følgende er sakset fra Jyske Vestkysten

Industrifiskeri truet på livet

Af Carsten Hansen
De fire danske producenter af fiskemel og fiskeolie med en årlig omsætning på over to milliarder kroner står måske for fald, og flere hundred kuttere må sælges eller ophugges.

Det kan blive konsekvensen, hvis Danmarks Fiskeriforening i næste uge beslutter at anbefale et stop for industrifiskeri.

Fiskeriforeningen har tabt tålmodigheden med industrifiskerne efter afsløring af svindel i Esbjerg, hvor 12 industrikuttere ulovligt landede knap 6000 ton sild i stedet for som påstået brisling. Derfor skal hovedbestyrelsen torsdag i næste uge afgøre, om fiskeriforeningen vil anbefale Fiskeridirektoratet et stop for industrifiskeri.

- Nu går den ikke længere. Sagen fra Esbjerg er ikke enestående. Jeg vil gerne pointere, at det er galt med industrifiskeriet og overtrædelser af reglerne over hele landet. Nu er vi nødt til at tage fat på problemet, siger formand for Danmarks Fiskeriforening Bent Rulle.

Danmark er det eneste EU-land, der driver industrifiskeri og har længe mødt protester fra de øvrige nationer. Bent Rulle frygter nu, at den seneste affære får alvorlige politiske konsekvenser - også for fiskeri af spisefisk.

- Det danske image er slået totalt i stykker, og jeg aner ikke, hvordan vi skal gebærde os i kommende forhandlinger i EU om konsumfiskeri. Det bliver svært, siger Bent Rulle.

Han har indkaldt ledelserne af de fire fiskemelsfabrikker, Triple Nine med virksomheder i Esbjerg og Thyborøn samt Fiskernes Fiskeindustri i Skagen og Hanstholm Fiskemelsfabrik, til møde onsdag, og dagen efter mødes fiskernes hovedbestyrelse.

- Jeg har meddelt medlemmerne, at de skal være klar til at træffe en beslutning, siger Bent Rulle.

Der er tilsyneladende lagt op til et voldsomt opgør blandt fiskerne. Et flertal i fiskeriforeningen har længe haft et horn i siden på industrifiskerne.

Formanden for Esbjerg Fiskeriforening, Hans Aa, der desuden er næstformand i Danmarks Fiskeriforening, vil ikke kommentere sagen.

- JydskeVestkysten har tacklet sagen ualmindeligt dårligt. Det tjener ikke en landsdelsavis at bringe citater om hæleri. Jeg har ikke flere kommentarer.

Det var direktør i Fiskeridirektoratet Jørgen Fredsted, der tirsdag sagde: »Når man ved, at der er tale om en åbenbart ulovlig fangst, optræder virksomheden i princippet som hæler«.

I direktoratet overvejes det fortsat, om Triple Nine skal drages til ansvar for at have modtaget de ulovligt fangede sild.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra formand for Tripple Nine-fiskemelsfabriken, Erik Bonde Pedersen.