Årsberetning 2000

 

Indledning

Så fik vi startet det nye årtusinde med et år hvor mange af vore mærkesager har været i fokus gennem året. Forureningen breder sig i vore farvande, fiskekvoterne bliver mindre, sæler og skarver breder sig uhindret og fiskeren får flere og flere regler og cirkulærer, afgifter og love at holde styr på. Efterhånden er der næsten ingen tid til at tage sig af det, det drejer sig om, nemlig fiskeri.

Fiskeriet har nu været reguleret i over 25 år og den sidste melding lyder på at torsken er væk, tungerne er væk og alle andre arter er truede, så fiskerne kunne nok ikke have gjort det ringere selv. Jo mere man tænker det igennem kan man se at kvoteordningen ikke duer. Det er klart at når man har bestemte mængder at fange vil det give en masse udsmid. Er kvoten lille vil mange smide de små fisk ud for at få de dyreste fisk med hjem, er kvoten stor vil fiskene blive fanget ned til mindste målet og derunder og det vil give et stort udsmid af undermålere. Fiskerne har langtfra alt skylden for de mindre resurser af fisk, men det er dem der bliver hårdest ramt når fisken forsvinder.

Foreningen har i 2000 nedsat en arbejdsgruppe omkring havforurening, et projekt der nok aldrig vil blive færdigarbejdet, da der hele tiden kommer nye forureninger, og bekæmpelsen af dem lever overhovedet ikke op til den forurening der sker. Arbejdsgruppen skal finde nogle gode enkeltsager at følge op så vi kan få gjort klart hvilken elendig forfatning vore farvande er i. En sag om dumpning af forurenet jord under opfyldning på den ny havn i Århus kører i øjeblikket.

Pressen har mere og mere interesse i vores forening og vores arbejde. Dette må vi håbe fortsætter i fremtiden så Dansk Fiskeriforening kan få lidt modspil. Man kan se at en del af de ting vi har sat i gang efter lidt til dukker op i fiskeriforeningen så de skal bare have ideerne serveret og så tygge lidt på dem, så finder de ud af, at vore ideer ikke er så dårlige endda.

Medlemmer

Status

Vi har fået 38 nye medlemmer der seneste år, og 11 medlemmer har forladt foreningen. Vi har derfor nu i alt 283 medlemmer, heraf 272 betalende. Der er ca. 10 af de nye medlemmer der er fiskere, de har meldt sig ind i foreningen i forbindelse med nogle af de enkeltsager foreningen har været involveret i, i alt er der 43 aktive fiskere i LLH.

Af de 11 der har forladt foreningen, skyldes 2 af disse dødsfald blandt vore ældste medlemmer. En institution er lukket og er derfor ikke medlem mere. Af de resterende 8 der har forladt foreningen, har ca. halvdelen angivet økonomiske årsager til deres udmeldelse.

38 nye medlemmer på et helt år i en forening som Levende Hav, med et bemandet sekretariat og gang i større som mindre projekter og enkeltsager, er ikke nok. Det er klart at sekretæren og bestyrelsen kan gøre deres arbejde bedre, men en væsentlig årsag til at medlemsfremgangen har været så lille i år, kan forklares med at selv om vi har gang i mange sager og projekter - er det meget begrænset hvor meget vi har været ude blandt folk det seneste år.

Perspektiver

I det kommende år får vi efter alt at dømme mulighed for at være tilstede sejlende rundt til havne og landingspladser. Og dette at kunne være fysisk tilstede med et skib, der hvor tingene sker og menneskene er, tror vi kan tiltrække flere medlemmer end tidligere. For en forening som Levende Hav der ikke beskæftiger sig med opsøgende virksomhed mht. at få nye medlemmer, skal disse nødvendigvis komme, når folk møder, ser og hører foreningen. LLH har brug for medlemmer der har fattet interesse og sympati for de synspunkter vi fremfører og arbejder for at få gennemført. 

Men når det er sagt, er det også klart, at foreningen skal blive bedre til at få folk til at melde sig ind, lige netop der, hvor de er engageret og i kontakt med foreningen.

At få havmiljøarbejdet gjort mere folkeligt bliver den store opgave i de kommende år.

Aralsøprojektet

Status

Vores største succes er nok projektet ved Aralsøen og det er et arbejde vi kan være stolte af. Det er et meget konkret projekt som når helt ud til de mennesker som har det store behov. Dette projekt lever op til den danske NGO redegørelse fra 1994 som igangsatte det folkelige udviklingsarbejde til konkret afhjælpning af fattigdommen i verden.

Vi har haft folk i Aralsk to gange sidste år og har haft transporter derover med diverse grej og hjælpe midler som der er hårdt brug for. Vi påregner en ny transport i 2001 og er i gang med indsamlingen. I efteråret måtte projektet leje en fabrik og ved en længerevarende workshop hjælpe forarbejdningen af fangsten i gang, så den kunne transporteres og sælges.

Perspektiver

Projektarbejdet bliver mere og mere koncentreret omkring de lokalt ansatte og foreningen Aral Tenizi. Efterårets workshop med indkøb, behandling og salg af skrubber under Aral Tenizi blev en succes. Projektet havde satset en kredit på 20.000 US$ og hele kreditten minus lønninger til specielt ansatte er kommet tilbage. Projektet omsatte 130.000 kg skrubber til en samlet slagspris på ca. 7 mill. Tenge og op mod 300 fiskere deltog i workshoppen. Et lignende projekt vil blive gennemført til efteråret 2001. Mht. INTAS og det biologiske program går det meget langsomt, om det ikke er gået i stå. Den længe ventede indkaldelse fra INTAS til nye projekt blev en kæmpe skuffelse. Der var faktisk ikke antydninger af formål som LLH og dette projekt have lyst til at begive sig ud i. Ideerne på dette punkt går nu mere på et mindre projekt, som gennem biologiske studier og undersøgelser i regionen, vil kunne danne baggrund for videnskabelige artikler i internationalt anerkendte tidsskrifter.  

Tolkegruppen

I slutningen af år 2000 havde vi besøg af seks unge tolke fra Kazakstan, der alle arbejder som frivillige i projektet. De var her i landet ca. en måned, hvor de fik et lille indblik i, hvordan vi arbejder og lever her i Danmark. Aral Tenizi, vores søsterforening i Aralsk som er blevet oprettet via projektet, har i dag tæt ved 1000 medlemmer Vi håber at i løbet af nogle år er de så langt at de selv kan overtage styringen af de ting vi har hjulpet dem i gang med og at de i mange år fremover kan have glæde deraf.

I foråret 2001 til vor generalforsamling får vi besøg af Præsidenten, Vicepræsidenten og bogholderen fra Aral Tenizi, formålet med besøget er at få planlagt året program, at få præcenteret Aral Tenizi ved denne generalforsamling i LLH og endelig at bruge besøget til gavn for den igangværende indsamling.

Ghana

Status

Efter succesen i Aralsk har vi undersøgt at få noget lignende i gang i Ghana efter Fiskeskipper Niels Tvillings opfordring. Niels Tvilling og Esben Nordberg (etnograf) var på en opklaringsrejse derned og ansøgning om opstart blev sendt til Danida, men vi fik afslag på ansøgningen. Vi arbejder imidlertid videre med sagen, og Niels Tvilling har i efteråret været i Ghana igen for at undersøge forholdene yderligere. I løbet af de kommende måneder vil vi få undersøgt hos Danida om der er grundlag for at sende en ny ansøgning.

Som en udløber af Aral- og Ghana projektet er Levende Hav blevet inviteres til Bruxelles af udviklingskommissær Poul Nielson. Vi forventer at en delegation tager derned i løbet af foråret. Temaet for mødet er en introduktion og diskussion af ”fisker til fisker” udviklingsprojekter.

ECOast Fish

Status

Projektet er afsluttet. I 2000 udgav vi en rapport om interviewsejladsen og vi fik udarbejdet et sæt regler for et økologisk fiskeri. Begge blev offentliggjort på et økologisk marked i Øksnerhallen i København i foråret. Reglerne bruges nu af  Fiskernes Økologiske Netværk FØN som bruger dem under betegnelsen ”Naturskånsomt Fiskeri”. FØN blev formelt stiftet i foråret.

Som en naturlig konsekvens af dannelse af FØN er er arbejdsgruppen for et økologisk fiskeri i LLH nedlagt. Fiskerne i FØN fisker efter reglerne for økologisk fiskeri og der kommer nu fisk med mærker ud til forbrugerne. Salget af de mærkede fisk startede på Hanstholm aktion i november. Fiskerne har valgt at kalde fisken for "Fisk fra et naturskånsomt fiskere". Sammen med FØN har LLH holdt tre møder med fiskerne forskellige steder i landet, fremmødet var ikke enormt, men ligesom i fiskeriet er det ikke kvantitet, men kvaliteten det handler om.

Det er vor opfattelse at i år 2001 vil mange kunne se ideen og fornuften i det arbejde som FØN står for, og det er nu sandsynligt en FØN vil forøge dets medlemstal betydeligt i dette år. 

Afslutningen af ECOast Fish blev et internationalt kystfiskermøde på Gjerrild kro i december, hvor fiskerne fra England, Finland, Sverige og Danmark diskuterede de forskellige problemer vi har i vores erhverv og det viste sig at problemerne næsten er de samme for os alle. Der blev lavet en liste over særligt vigtige problemer der skal holdes øje med og så blev vi enige om at mødes igen i 2001 hvis det var muligt og i øvrigt arbejde sammen over landegrænserne når vi har sammenfaldende interesser. Rapporten fra dette seminar er i trykken og sendes meget snart ud til fiskere i hele Europa.

Perspektiver

I kraft af reglerne for økologisk fiskeri, Fiskernes Økologiske Netværk, og markedsføringen af fisk fra et naturskånsomt fiskeri, har projektet vidst en mulig kurs fremad også for det kystnære fiskeri. Men arbejdet må fortsættes sådan at også fiskeripolitikken efterhånden begynder at give det naturskånsomme fiskeri positiv særbehandling på bekostning af det naturødelæggende fiskeri.

I det kommende år skal der laves kampagner om fiskeri, fiskerimetoder og fiskeriforvaltning og politik. I LLH håber vi fortsat at kunne gøre en forskel på dette område, og at vi snart vil kunne mødes med vore Europæiske kolleger for gensidigt at kunne udveksle erfaringer.

Havforurening

Status

Vi har haft et forsøg i gang med bundmaling til skibe, hvor der er forsøgt med biologiske kampstoffer. Forsøget der er støtte af Århus Amt er gennemført i samarbejde med Bønnerup lystbådehavn og Naturhistorisk Museum i Århus. I forsøget fandt vi frem til 4 - 5 biologiske kampstoffer der har en effekt på begroningen, så måske er det muligt at lave en bundmaling uden kemiske gifte? Vi har søgt om penge i Miljøstyrelsen til at fortsætte og udvide forsøget væsentlig men fik afslag. Derfor har Arbejdsgruppen nu en mindre ansøgning til Århus Amt, om en forsættelse af sidste års forsøg under udarbejdelse.

Levende Hav har også 2 repræsentanter fra arbejdsgruppen i et udvalg i miljøstyrelsen, som skal følge udviklingen med at finde alternative til den giftige bundmaling.

Sekretariatet

Status

Vi måtte flytte kontoret fra Bønnerup da Hav- og Kystskolen blev nedlagt. Der blev søgt flere steder og valget faldt til sidst på Grenå, da der var ledigt lokale til en fornuftig husleje og vi stadig kan have tilknytning til en levende fiskerihavn. Foreningens hjemmeside opdateres løbende ofte dagligt, og besøges af omkring et halvt hundrede mennesker hver dag.

Det er lykkedes den daglige ledelse at få rette op på økonomien i foreningen, så vi ikke kommer ud med røde tal på bundlinjen i år. Det underskud som foreningen gennem de sidst par år havde oparbejdet, har vi med støtte fra Plums Økologifond fået ud af verden. Udover støtte fra offentlige fonde og myndigheder, som Den Grønne Fond, Danida, Fødevareministeriet, Tips- og Lotte og Demokratifonden, til projekter og driften af sekretariatet, har Græsrodsfonden, JL-Fonden, og Torben og Alice Frimodts fond støtte foreningens arbejde det seneste år. I denne beretning skal vi hermed takke fondene for donationerne. Vi havde forventet, via støtte fra Tips - og Lottomidlerne, at kunne undvære støtten fra Den Grønne Fond til sekretariatet, men da støtten fra Tips og Lotto blev beskeden, har vi igen måttet henvende os til Den Grønne Fond.

Nye projekter

Amanda  

Vi fik udarbejdet en omfattende projektbeskrivelse, men vi fik afvist vore ansøgninger, bl.a. fordi de var for økonomisk tunge for fondene.

Men i forbindelse med de seneste finanslovsforhandlinger kom projektet under finansloven for de kommende 4 år, med en max. støtte på 1,2 mill. Pr år. Guldet er blevet anbragt i Den Grønne Fonds hvælvinger, hvortil vi så skal stille vore ansøgninger i denne sag. Det agter vi bestemt at gøre i 2001.

Det europæiske kystfiskersamarbejde

Vi vil følge op på ECOast Fish og det seminar som blev afslutningen på projektet. Vi skal bl.a. være aktive sammen med FØN og de fiskere og organisationer i Europa som nu er med det netværk som projektet fik bygget op.

De seneste enkeltsager

Skarv

Det var på opfordring fra fiskere i Strandby, at Levende Hav i efteråret igangsatte en debat om skarvens udbredelse på Hirsholmene. Starten på debatten blev et møde vi holdt i Strandby i slutningen af november, hvor der var op mod hundrede deltagere, de fleste fiskere.

Fiskerne er overbeviste om, at skarverne udøver alvorlige skader på rødspætte- og tungeopvækstområderne rundt Hirsholmene, et af de vigtigste områder for rekruttering af rødspætter og tunger til Kattegat og Skagerrak. På mødet var myndighederne, repræsenteret ved Skov og Naturstyrelsen, under pres for ikke at have gjort noget for at regulere skarvbestanden på Hirsholmene, hvilket fiskerne mente var til stor skade for fiskeriet, ligesom de blev kritiseret for ikke at have lavet en undersøgelse af skarvbestanden indflydelse på fiskeriet ved Hirsholmene.

Vi mener at der bør laves en ny forvaltningsplan for skarven. Og at den må tage et vidtgående hensyn det kystnære naturskånsomme fiskeri.

Det ser ud til at det lykkedes at få, om ikke en ny forvaltningsplan for skarven, så dog en stærk regulering af skarvbestanden på Hirsholmene. Sven Auken har i begyndelsen af marts netop godkendt at bestanden på Hirsholmene reduceres til 600 reder, den største regulering af skarvbestanden i Danmark nogensinde.

Marsvin

Også i år har der været en ophedet debat omkring bifangst af marsvin i forlængelse af et sammenstød mellem aktivister og færinger på grindefangst. Dansk Naturforening prøvede at score nogle billige point ved at påstå at danske fiskene fangede 7000 marsvin om året som bifangst. Tallet er grebet ud af luften og blev fremført som fakta, men der findes overhovedet ingen bevis for tallet. Det er til stor skabe for de bæredygtige fiskerier, når de toneangivende grønne organisationer bruger marsvinet, blot som et symbol til at skaffe medlemmer.

Der vil altid foregå en vis bifangst af marsvin i garnfiskeriet, vil man den bifangst til livs, må man forbyde garnfiskeriet. Et sådant forbud tjener intet natur og miljømæssig formål idet garnfiskeriet er noget af det mest naturskånsomme fiskeri vi har.

Mht. de meget omtalte pingere – lydapparaturer som skal monteres på garnene for at skræmme marsvinene, er den nye lovgivning på området trådt i kraft i 2000. Dansk Fiskeriforening indkøbte for 700.000 kroner pingere og gav dem til fiskerne. Siden har offentligheden intet hørt til om de blev brugt og af hvem og til hvad og om de faktiske virkede.

Hvis de virker kunne sådanne oplysninger måske havde hindret, at EU parlamentet med Torben Lund i spidsen,  fik presset kommissær Frans Fischler til at komme med en meget skarp udmeldelse i marsvinsagen. Nu er det gået en sæson hvor fiskerne har brugt pingere, i 2001 vil Levende Hav stille nye spørgsmål til sagen.   

Fiskeripolitik

Torskekvoten er i år blevet nedsat med halvdelen med anbefaling af en total stop. Fangsten sidste år i Nordsøen var frit og dog var det ikke muligt at opfiske kvoten. Så torsken er fisket op eller også har den virkelig forladt Nordsøen.

Om fredningen hjælper er endog meget tvivlsomt. Man kan sammenligne fiskeriet i Nordsøen med fiskeriet efter torsk på New Foundlandsbankerne, hvor bestanden  kollapsede for 10 år siden og der er den ikke kommet tilbage siden. Skibene er lagt op og forarbejdningsfabrikkerne er lukkede og folk der arbejdede i fiskesektoren går på socialhjælp så fremtidsudsigten for torskefiskeriet er meget dyster.

Nu har man oprettet en torskekasse i Nordsøen som hjælp til gydetorsken, men da fredningen først startede efter at gydeperioden faktisk var overstået og da halvdelen af kassen er Bløden grund, et område hvor der normalt ikke er torsk, er fredningen lige så hjælpeløs som mange andre af de tiltag der kommer fra EU.

LLH har været aktiv med forslag, breve og møder med opfordringer til at få iværksat en fornuftig regulering af bestandene og en fornuftig regulering af de fiskerier som er årsagen til det store fisketryk som igen kan være årsagen til de manglende fisk i vore farvande.

Oliepriser

Oliepriserne toppede omkring nytår med problemer fra det tunge fiskeri og megen hyl om fallit og ruin fra de energislugende fiskerier. Dette fremkaldte en ophugningsrunde for industrifiskeriet, men i øjeblikket er der alligevel ikke stor interesse for runden. De fleste af de store nybygninger, med den store gæld, vil ikke kunne klare sig så på længere sigt.

Så enten får de held til at få overbevist fødevareminister Ritt Bjerregaard om at de skal have offentlig støtte, eller også vil de nok forsvinde ud af dansk fiskeri. LLH har ikke lagt skjul på, at vi støtter fødevareministeren i hendes politiske kamp mod støtte til landbrug og fiskeri. Og hun har brug for al den støtte hun kan få i og med at der er et massivt pres mod hende fra erhvervene og EU

Tunger

Sidste år blev et katastrofalt tungefiskeri for de danske kystfiskere, kvoten var brugt at store skibe langt fra kysten før tungerne nåede ind hvor kystfiskerne fanger dem. Vi protesterede til Fødevareminister og folketing, og et lille plaster på såret i form af lidt ekstra kvote kom der til kystfiskerne. Sagen om tungefiskeriet er igen historien om at de store både ødelægger fiskeriet for de små kystnære.

Tungekvoten i år er nedsat selv om fiskerne siger der er tunger nok. Vi har lovet hinanden at se til, at den relativt fornuftige regulering i år, der kom ud af balladen sidste år, bliver fulgt til punkt og prikke, fra sæsonstart den 12. marts. Vi følger udviklingen i tungefiskeriet også for at fastholde Fødevareministeren på de løfter hun gav sidste år, om en bedre regulering af tungekvoten.

Forurenet jord i Århus Havn

I slutningen af året, har foreningen anket 2 tilladelser fra Århus Amt til at kunne fylde lettere forurenet jord i Århus Hav i forbindelse med havneudvidelsen. Den ene sag er forhandlet på plads med Århus kommune, medens den anden stadig er uafklaret. Det må høre fortiden til at bruge havet som losseplads, og arbejdsgruppen vil fortsat gå ind i de sager vi får kendskab til.

Sandpumpning og sandfodring på den jyske vestkyst

Miljøstyrelsen har sendt sandfodringen på den jyske vestkyst til en VVM høring. Medlemmer fra Ringkøbing amt Henning Thøgersen som tovholder, har fået udarbejdet et omfattende svar i den sag. Svaret udtrykker dyb bekymring over, at myndighederne kan tillade, at en VVM rapport kan være så tynd som tilfældet er med den rapport som beskriver sagen og konsekvenser for sandfodringen. LLH følger op på den sag og vi har anmodet om at der bliver udarbejdet en rapport som forholder sig til de virkeligheder som VVM redegørelsen er udsprunget af.

Fremlagt på LLHs ordinære generalforsamling i Grenå lørdag den 24. marts 2001

v/formand og skipper Gunnar Jacobsen

Liste over foreningens projekt rapporter og ansøgninger

(De fleste kan fås i kopi på sekretariatet)

Derudover har vi fået offentliggjort ca. 30 indlæg og mindre artikler og vi har udsendt 10 pressemeddelelser, disse vil man kunne læse på LLH s hjemmeside

·        Ansøgning til Projektrådgivningen til forprojekt i Ghana

·        Rapport fra forundersøgelse i Ghana

·        Ansøgning til Danida og Ghana projektet

·        Ansøgning til Århus Amt, Alternative bundmalinger

·        Ansøgning til Miljøstyrelsen, Alternative bundmalinger m.v.

·        LLH sekretariatet, ansøgning til Tips og Lotto

·        Fiskere om Fisk og Fiskeri, rapport fra en interviewundersøgelse rundt til danske havne og landingspladser

·        Ansøgning vedr. Levende Hav underskud, Plums Økologifond m.fl.

·        Støtte til Levende Havs arbejde, ansøgning til JL Fonden, Græsrodsfonden, Torben og Alice Frimodts Fond m.fl.

·        Tolkegruppen fra Aralsøen, Ansøgning og rapport til Demokratifonden

·        Afsluttende rapport til Danida for fase 2

·        Status rapport til Danida for fase 3

·        Skarv - rapport fra offentligt møde

·        LLH sekretariatet, ansøgning til den Grønne fond

·        Ansøgning Tips- og Lotto, driftsstøtte

·        Rapporter fra de danske udsendte til Aralsøen

·        Amanda - for et rent hav, projektbeskrivelse

·        Amanda - for et rent hav, ansøgning til Den Grønne Jobpulje

·        Møder om økologisk fiskeri, ansøgning og rapport til Teknologirådet

·        Tunger - redegørelse til folketing og minister

·        Torskekvoter - redegørelse m.v. til folketing og minister

·        Friluftsrådet, ansøgning om støtte til sekretariatet

·        LLH Årsberetning 2000