NYHEDSBREV FOR
LANDSFORENINGEN LEVENDE HAV

1999 NR 3 

Indhold

Sidste nyt fra ECOast Fish

LLHs Havpolitiske Forum 1999

Kommentar fra formanden

Hav- og dambrug må vente på Ø-mærke

Støtte fra Den Grønne Fond

Sidste nyt fra Aralsøen

Nyt fra Hav og Kystskolen

Medlemskampagne

Det Europæiske netværksarbejde

 

 

Sidste nyt fra ECOast Fish

Den del af sejlads kampagnen med Anton som blev omtalt i det sidste nyhedsbrev, er gennemført og nu mangler projektet kun den sidste del af sejladsen som foregår i de indre danske farvande i august og september. Turen til Born

holm og den jyske vestkyst blev gennemført som planlagt og deltagerne er tilfreds med afviklingen og den respons de har fået fra såvel fiskere som medier. Under opholdet i Hirtshals, fik projektet besøg fra EU kommissionen som ville have en orientering om resultater og perspektiver. Medierne bragte ca. 15 artikler, 6 indslag i TV og 5 i radioen. I det næste nyhedsbrev vil der blive bragt et længere indslag om sejlads kampagnens resultater.

Projektet har endnu ikke fået afklaret problemet med den danske med finansiering. Vi har netop fået en bevilling fra Den Grønne Fond som vil sikre at sejlads kampagnen kan gennemføres, men resten af projektet som aviser og seminar venter stadig på en afklaring.

 

Kurt B. Christensen

 

 

Landsforeningen Levende Havs Havpolitiske Forum 1999

Tema: Havforurening

Baggrunden for dette havpolitiske forum

Havet tilføres betydelige mængder forurening i form af kemikalier, radioaktive stoffer, olieprodukter og næringsstoffer, samt genetisk forurening og indslæbte arter. Forureningen er til fare for havets økosystem, for de fisk vi spiser og vore fiskebestande.

Ingen har et tilstrækkeligt overblik over havforureningen. Området er præget af, at forureningen kommer fra en lang række kilder, og at reguleringen forvaltningsmæssigt hører ind under flere forskellige ministerier og direktorater. På visse forureningsområder er der en utalt bekymring, specielt når der tales om fisk som føde og forureningens betydning for fiskebestandene.

De myndigheder, som også følger forureningen gennem analyser af fisk, anbefaler os at spise mere fisk, end vi gør i dag. De danske myndigheder på fødevareområdet sætter således ikke spørgsmålstegn ved fisken som en sund fødevare, men samtidig siger samme og andre myndigheder, at de på en række områder, mangler viden om fremmedstoffer i fisk og deres betydning for folkesundheden. De mangler også viden på fremmedstoffernes indvirkning på havmiljøet og fiskene.

Formålet med seminaret

  • at få større sikkerhed for om fisken er en sund fødevare
  • at få belyst forureningernes skadevirkninger og identificeret forureningskilderne
  • at få belyst handlemuligheder i forhold til at nedbringe forureningen
  • at få belyst hvor stor en rolle forureningen spiller på tilbagegangen i fiskebestandene.
  • at få skabt en politisk og folkelig debat om emnet
  • at få etableret en arbejdsgruppe i LLH som vil arbejde videre med emnerne

På seminaret bliver emner som: hormonlignende stoffer og pesticider - radioaktiv forurening - PCB og andre lignende stoffer - olie – tungmetaller - genetisk og antibiotisk forurening – næringssalte, indslæbte arter, belyst og diskuteret. Der vil også blive fokuseret på analysemetoder - Hvilke/n forurening/er indeholder fisken, hvad er indholdet i forhold til de grænseværdier, man arbejder med o.s.v.?

Arbejdsseminaret starter med en række oplæg de om forskellige emner, derefter etableres der arbejdsgrupper og sluttelig fremlægges arbejdsgruppens diskussioner / konklusioner i plenum.

Før seminaret udgives der et hæfte ’Havforureningens Feltalmanak’. Et hæfte, der i kort leksikal form beskriver forskellige former for forurening under stikord som: oprindelse – kilden – vejen til havet – adfærden i havet – påvirkningen på flora og fauna – billeder og ill. af skader på fisk eller havmiljø – hvilke initiativer der er taget for at stoppe havforureningen – fremtidsudsigter etc.

Hæftet udsendes til deltagerne før seminaret.

Dette er et havpolitisk forum og det betyder at alle kan deltage. Oplægsholderne og de ansvarlig for arbejdsgrupperne bliver fagfolk og eksperter. Deltagerne vil således møde mange forskellige mennesker, herunder også de fagfolk som arbejder på området. Det havpolitiske forum tilstræber at komme bag om eksperterne, få viden om de overvejelser de gør sig mht. deres arbejde og resultater. Forumet udgiver en rapport med de tekstlige bidrag, referat fra diskussionerne og perspektiverne for det videre arbejde.

Seminaret afvikles i weekenden den 20 - 21 November.

 Sted: Klitgården ved Bønnerup Havn på Nord Djursland.

 Deltagelse: max. 70 personer. Seminaret incl. materialer og ophold er gratis.

Tilmelding: Landsforeningen Levende Hav. Rødspættevej 12, Bønnerup Havn. 8585 Glesborg telf. 86386355 fax 86386858

mail: llh@levende-hav.dk

Kontaktperson: Peder Pedersen

Projektet er støttet af

Den Grønne Fond under Miljøstyrelsen

Kommentar fra formanden

I den seneste tid må det være medlemmer som har set eller hørt, at formanden for Danmarks Fiskeriforening, Bent Rulle ikke bryder sig om Levende Hav. I korthed er sagen er den, at Levende Havs bestyrelse måtte indstille støtten til arbejdsgruppen for økologisk fiskeri, da ECOast Fish fattes penge. Samtidig med den beslutningen, kom notatet fra den ekspertgruppe som skulle indstille projekter til støtte fra de midler som blev afsat på Finansloven. Notatet indstillede 5 projekter fra Danmarks Fiskeriforening (DF) og Danmarks Fiskeriundersøgelser, men ikke 2 projekter fra Levende Hav.

Arbejdsgruppen udsendte en pressemeddelelse med en kritik af DF som nu så ud til at skulle have ansvaret for fiskeriets økologiske omstilling, også selv om DF ikke lagt skjul på, at de ikke vil have noget miljømærke. De journalister som fulgte op på pressemeddelelsen kontaktede selvfølgelig DF for deres kommentarer. Jeg har talt med nogle af disse journalister og de fortæller mig, at det Bent Rulle siger om Levende Hav, hører hjemme under injurielovgivningen.

Levende Hav vil gerne debattere og om nødvendigt diskuterer med DF, men ikke på Bent Rulles præmisser. I øjeblikket er det er umuligt med en offentlige debat, for personen Bent Rulle er også hans taktik. Hans resultater, eller mangel på samme, har bund i at DF har fået overbevist mange fiskere om, at alle fiskeriets problemer kommer udefra. Med 'alle er imod os' retorikken, forsøger DF at holde sammen på de færre og færre medlemmer de har. Dette ses ubehjælpsomt tydeligt i Bent Rulles kommentarer som 'den forening har jo kun 200 medl.', og derfor har de ikke noget at skulle have sagt. Det er ubehjælpsomt, fordi Bent Rulle på samme tid bruger så meget tid på Levende Hav.

Om nogen udefra, ved Levende Hav, at mange af fiskeriets problemer kommer udefra, men den eneste måde at få løst disse problemer på, er i dialog med omverden. Gør man ikke det, får man kun lov til at eksistere så længe man kan forsvare sig. Men intet tyder på, at fiskeriet kan overleve en forsvarskamp, dertil har fiskeriet for mange lig i lasten. Fiskeriet skal derfor ud i en konstruktiv offensiv for at få tilhængere, ikke modstandere, dem har de nok af.

Levende Hav er en sådan tilhænger af fiskeriet, for på fiskeriområdet har vi placeret os imellem de ægte grønne og erhvervet. Her står vi også i, dag selv om formanden for DF stadigvæk lader personen Bent Rulle have ansvaret for alle danske fiskere.

Kurt B. Christensen

 

 

Hav- og dambrug må vente på Ø-mærke

Fødevareministeren har besluttet, at en økologisk mærkningsordning for hav- og dambrugsfisk også bør stille krav til spisekvalitet. Han har derfor bedt fødevarekvalitetsudvalget under Fødevareministeriet om at se på sagen. Dermed har Henrik Dam Kristensen udskudt den endelige beslutning om hvorvidt hav- og dambrugsfisk kan få et rødt Ø-mærke. Forbrugerrådet og de økologiske landmænd er modstandere af at indføre et rødt ø-mærke for dambrugsfisk her og nu, og det har formentlig haft en væsentlig indflydelse på ministerens beslutning. Selv om beslutningen er ærgerlig for hav- og dambrugserhvervet, støtter de ministerens ønske om at indarbejde kvalitetskrav i kravene til mærket. Fødevarekvalitetsudvalget forventes at bruge et års tid til at se på sagen.

P.P.

 

 

Støtte fra Den Grønne Fond

Den Grønne Fond har på sit bestyrelsesmøde d. 21 juni bevilget støtte til Landsforeningen Levende Hav. Støtten er 150.000 til afslutningen af sejladsen rundt til havne og landingspladser i ECOast Fish projektet, 150.000 til afholdelse af et Havpolitisk Forum under temaet Havforurening og 345.000 kr. til forsat sekretariatsdrift.

P.P.

  

Sidste nyt fra Aralsøen

Formålet med Henrik Jøker Bjerre og Kurt B. Christensen seneste tur til Aralsøen var at få et overblik over de begivenheder som havde fundet sted siden december 1998. De skulle også deltage i en større præsentation af Levende Havs søsterforening i Aralsk og der skulle skabes et solidt fundament for en stiftende generalforsamling som finder sted i oktober d.å.

I april, to dage efter deres ankomst, skete det der ikke måtte ske - dæmningen mellem Store og Lille Aral brød sammen under en natlig storm. Igennem 3 større brud på tilsammen ca. 4 km strømmede vandet fra Lille Aral ud i Store Aral. To mennesker druknede den nat og alt udstyret og de mange maskiner som byggede på dæmningen ligger nu under vand. Myndighederne siger, at de vil gå i gang med at udbedre skaderne så hurtig som muligt, men vi forventer at efterårsfiskeriet efter skubber vil blive vanskeliggjort, af al den mudder som ligger ved bredden, når Lille Aral nu trækker sig flere hundrede meter tilbage. Verdensbanken havde en delegation derude i april og banken anbefaler nu ikke længere den dæmning der har været planlagt i flere år, men at man i stedet lukker hullet mellem de to søer med sand og jord. D.v.s. at halvøen Kokaral gøres landfast med den østlige søbred. Verdensbanken mener at det vil koste ca. 16 mill. $ og der skal også anlægges en cementeret kanal, for at fastholde en vandstand i Lille Aral som den var før dæmningen brød sammen. Alle faktorer taget i betragtning, er det fornuftigt projekt og hvad der er ligeså vigtigt - også praktisk muligt.

Mht. foreningen og fiskeriet var der fremgang. Foreningen har ca. 400 registrerede medlemmer hvoraf de 150 er betalende. Der er nu oprettet et udmærket kontor med mødelokale og kopicenter. Fiskeriet efter skrubber var netop indstillet, da skrubben nu har gydet og kvaliteten derfor lav. Derimod blev der fanget rigtig mange karper for første gang i Aralsøen siden 70´erne. Vi var med til at hive to 'danskergarn' som de kazakiske fiskere kalder de garn projektet bragte derud i 1996, og i de to garn var der ca. 100 kg flotte karper og en del magre skrubber. Det var en stor oplevelse for os at være med til at fange så mange ferskvandsfisk i Aralsøen, også når man tænker på, at alle internationale organisationer siger at der ikke findes fisk i søen. 

I slutningen af september d.å. sender vi en transport til Aralsøen. Transporten skal indeholde udstyr til fiskeriet, specielt materialer til syning af garn. Desuden håber vi at få indsamlet forskelligt udstyr til den lokale forening og til skolerne i området. Udstyr som: brugte computere og andet kontorudstyr, samt undervisningsudstyr til engelsk undervisning.

Så her skal lyde en opfordring til medlemmerne om at kontakte os hvis man selv har eller er vidende om udstyr der kunne gøre nytte i området. Man mangler alt, så tøv ikke med at kontakte kontoret hvis man har kendskab til brugbart udstyr inden for fiskeriet, uddannelse og kontor.

Der vil være danske udsendte ved Aralsøen i oktober d.å. Landsforeningen Levende Hav har indsendt projektforslag og ansøgning til Danida om støtte til fase 3 i projektet 'Fra Kattegat til Aralsøen'. Dette bliver den afsluttende fase i projektet og den går i gang i starten af 2000 og løber i ca. 5 år.

Nyt fra Hav- og Kystskolen

Af Jan Gruwier Larsen

Djurslands Hav- og Kystskole afsluttede sidste forår det første forløb i en maritim naturformidleruddannelse. Det første to-årige forløb var et pilotprojekt hovedsageligt støttet af Arbejdsmarkedsrådet i Århus Amt og afviklet i samarbejde med VUC i Grenå. Projektet blev en succes målt på alle tænkelige kriterier. I stedet for at søge penge til endnu et tidsbegrænset projekt har vi arbejdet på at etablere en uddannelse i maritim naturformidling og naturforvaltning som en permanent institution. Denne plan er stødt på forskellige vanskeligheder, blandt andet fordi man på højere sted har gang i en revision af, hvad man kunne kalde "det grønne uddannelsesmarked". Det er jo i sig selv en god ting, og vi håber at den administrative "hat" for en fortsættelse af denne uddannelse snart kommer på plads, så vi kan gå i gang med planlægning af forløbet. For at bolden ikke skal komme til at ligge alt for stille, er der dog sat en del tid af til at sparke til den af og til her i efteråret, så med lidt held starter vi et maritimt formidlings og forvaltningskursus igen i januar 2000.

I mellemtiden arbejder vi på en række korte kurser for folk, der via deres daglig arbejde har direkte indflydelse på havmiljøet eller, hvor vi kan forvente stor spredningseffekt. Det er et projekt støttet af Den Grønne Fond og det går ud på at modulisere nogle af de forløb, der har været afviklet på maritim naturformidler og udbyde dem på det almindelige kursusmarked. Vi tror at kommunalt ansatte på rensningsanlæg, ansatte ved miljøtilsyn, landmænd, ansatte i hotel- og restaurationsbranchen med mere vil blive gladere og bedre til deres arbejde, hvis de ved mere om hvad der foregår i havet. Og vi tror at spredning af viden fra lærere, pædagoger og formidlere bredt set er vigtig for fremtidens havmiljø.

Den direkte formidling i forhold til turister, skoler, børnehaver og andre grupper er blevet lagt i hænderne på naturvejleder Erik Jessen. I sommerhalvåret er der åbent på Blå Flag Station i Fjellerup i samarbejde med Nørre Djurs Kommune. I løbet af sommeren her får vi besøg af gæst nummer 50.000, i de tre år vi har haft driften af Blå Flag Stationen. Om vinteren er der mulighed for at grupper af besøgende kan komme og eksperimentere på laboratoriet i Bønnerup. Mange mennesker har fået gode oplevelser med indhold, og vi håber på, at vi med hjælp fra Friluftsrådet kan gøre ansættelsen af en naturvejleder permanent. Angående naturvejledning kan man kontakte Niels Jessen og angående planlægning af egentlige kursusforløb angående vand, hav, og havmiljø kan man kontakte mig. I alle tilfælde er alle velkomne til at besøge stationen i Fjellerup, besigtige vores kaskelothval, låne et fiskenet og undersøge livet på det lave vand.

 

Landsforeningen Levende Hav har brug for medlemmer for at støtte de projekter, vi arbejder med:

* Kystfiskeri og økologi i fiskeriet

* Kemikaliers indvirkning på havmiljøet

* Blå turisme

* Bifangst af marsvin i fiskeriet

* Re-etablering af fiskeriet i Aralsøen

 

Skaf et nyt medlem og få en gave.

Du kan vælge mellem:

en T-shirt, i størrelserne XXL, XL, L, M, S

eller en mulepose i svær kvalitet

 

Medlemskab koster 150 kr. fra indmeldelse og et år frem. Der udsendes kvartalsvise nyhedsbreve

 

Sådan gør du: Udfyld nedenstående kupon og indsend den til sekretariatet, portoen er betalt.

Når vi har modtaget betalingen fra det nye medlem, fremsender vi din hvervegave.

 

 

Det nye medlem:

 

 

Navn_____________________________

 

Adrese____________________________

 

Post nr. ________ By______________

Tlf._____________

 

Jeg ønsker følgende medlemsgave:

__ en T-shirt i størrelse _____

__ en mulepose

 

Indsendt af:

 

Navn_____________________________

 

Adresse___________________________

 

Post nr. ________ By______________

Tlf._____________

 

 

Det Europæiske netværksarbejde

Af: Espen Nordberg & Kurt B. Christensen

 

ECOast Fish’s internationale netværks arbejde lider under at projektet fattes penge. Dog har vi siden sidst fået inkluderet Skotland og Sverige i vores ca. 90 personer store netværk. Specielt har kontakter i Skotland vist sig som inspirerende medspillere og det oplagt at opbygge et fremtidigt samarbejde der.

 

 

I stedet for at planlægge en større konference besluttede vi at indlede med en forespørgsel der skulle indkredse netværksmedlemmernes ideer omkring behovet for et internationalt kystfisker samarbejde. Denne forespørgsel skulle samtidig give et praj om hvad, vi i netværksgruppen, skulle arbejde hen imod. Samtidig med denne forespørgsel om behovet for europæiske samarbejde, præsenterede vi vore egne ideer til et formaliseret kystfisker sekretariat.

Vi forestiller os at et sådant sekretariat kunne varetage kystfiskeriets interesser på europæisk plan og udtale sig om kritiske omstændigheder i forskellige regioner. Et sådant sekretariat kunne endvidere samle erfaringer fra forskellige fiskerier og distribuere dem til gavn for alle. Der er et akut behov for ’fødselshjælpere’ for fremtidige kystfiskeri projekter finansieret af EU, ellers går hele EU støtten til det større fiskeri, som har råd til at købe den professionelle assistance.

Netværksgruppen er i øjeblikket i gang med en opfølgning på forespørgslen der endeligt skal vise hvad der er stemning for. Disse resultater vil blive bragt i et senere nummer af Landsforeningen Levende Havs nyhedsbrev.

Rent økonomisk regner vi ikke med at modtage penge til at arrangere en konference, ej heller et mindre møde. Derimod er vi blevet opfordret til at ansøge om andre EU midler fra DG 14 til det videre arbejde videre med netværket. Derfor vil ECOast Fish’s internationale netværks arbejde, og dermed de ovenstående ideer, sandsynligvis genopstå i det nye årtusinde.


Bestyrelses medlemmer Formand: Kurt Bertelsen Christensen, Hovervej 105, 6971 Spjald tlf. 97 34 84 40 bil: 40 59 48 87 arb. tlf. 9734 84 50 fax: 97 34 84 50 e.mail: lev-hav@post4.tele.dk Næstformand: Jan G. Larsen, Hedegårdsvej 6, 8585 Glesborg tlf. 86 38 71 19 bil 23 30 01 19 Jens Ole Højmann, Chr. Den IIs Allé 7, 2300 København S tlf. 32 84 42 76 Knud Andersen, Hemmedvej 59 Hemmed, 8585 Glesborg tlf. 86 38 64 18 Kutter Anton: 30 98 70 93 Gunnar Jacobsen, Fortuna Allé 64, 6705 Esbjerg tlf. 75 14 00 93 Kutter Merkur: 30 25 52 12

Suppleanter: Pia Rørbeck, Solsortevænget 2, 8330 Beder, tlf. 86 93 09 19 Offelia Achton, Mariensdals Grønne Værksted, Karlslundevej 17, 8330 Beder tlf. 86 93 39 73 Børge Jacobsen, Gl. Mejerivej 2, 8400 Ebeltoft tlf. 86 33 61 68

Nyhedsbrevet udkommer 4 gange årligt. Redaktion Peder Pedersen Udgiver: Landsforeningen Levende Hav, Rødspættevej 12, Bønnerup Havn, 8585 Glesborg, Tlf: 86 38 63 55 , Fax 86 38 68 58 E-mail: llh@levende-hav.dk, http:// www.levende-hav.dk Telefontid: Normalt alle hverdage