NYHEDSBREV FOR
LANDSFORENINGEN LEVENDE HAV

1999 NR 1 

Indhold

En sjælden økologisk fiskeri oplevelse

Indtryk fra en mobiliseringsrejse til kystfiskerbyer i Europa

Generalforsamlingen

Turen rundt til jyske og fynske fiskehandlere

Fiskehandlere vil sælge økologisk fangede fisk

Økologiske hav- og dambrugsfisk

Støtte til fremme af økologisk / bæredygtigt fiskeri s

Sidste nyt fra Aralsøen

Forsøg med økologisk fiskeri

Nyt fra arbejdsgruppen for et økologisk fiskeri

 

Godt nytår 1999

Dette nyhedsbrev er et dobbelt nummer, idet det både er det sidste for 1998 og det første for 1999.

Nyhedsbrevet indeholder bl.a. en række kortere og et par lange artikler fra projektet ECOast Fish.

Bemærk også at nyhedsbrevet indeholder indkaldelsen til Generalforsamlingen 1999.

Peder Pedersen, LLH 

En sjælden økologisk fiskeri oplevelse

Espen Nordberg, stud. mag. etnografi og social antropologi.

 En blæsende regnvåd søndag formiddag i havnebyen Calais i nord-øst Frankrig vandrede jeg vanen tro havneområdet tyndt i håbet om at finde en ’kystfisker’. Desillusioneret og våd begyndte jeg at udregne den letteste vej til mit guest-house. Pludselig, som en åbenbaring, dukkede der ud af regndisen omridset af en kutter der vuggende passerede de yderste moler.

Jeg observerede samtidig 10 – 15 salgskure opstillet på kajen. Ved nærmere eftersyn bar hver vogn navnet på én af de lokale kuttere. Det var ‘Viking Thalie’, en 20 tons garnbåd, der nu kom dampende ind til kaj. Skipperens kone var allerede i fuld gang med at gøre den lille salgsvogn klar; frem med skærebræt, kniv, pengekasse, aviser og poser.

’Viking Thalie’ lagde nu til lige ved vognen, de 4 kasser, der udgjorde dagens fangst, blev hejst op på kajen. Tunger, torsk og rødspætter blev hurtigt sorteret i forskellige størrelser, mens lokale husmødre og turister stillede sig op i kø. Efter kundernes ønsker blev fisken renset, flået og fileteret.

Skipperen der havde været på havet siden kl. 5.00, krøb i ly bag skuret hvorfra han fortalte, at de fisk der ikke blev solgt indenfor et par timer ville han køre videre til en eksportør. Glad og imponeret, lyttede jeg mens jeg så kunderne traske af sted med helt friskt fisk i poserne.

 

Indtryk fra en mobiliseringsrejse til kystfiskerbyer i Europa.

Espen Nordberg

Landsforeningen Levende Havs 'Ecoast Fish' projekt er formuleret som 'en mobilisering af det europæiske kystfiskeri, gennem introduktionen af et økologisk fiskeri'. Denne mobilisering sker bl.a. ved en kystfiskerkonference i slutningen af marts 1999. Konferencen og ’ECOast Fish’ som sådan skulle gerne resultere i et sæt generelle retningslinier for skånsomt fiskeri.

Da vi arbejder for at opnå en bred repræsentation fra de forskellige lande omkring Nord- og Østersøen, samt med et ønske om at dække de kystfiskerrelaterede problemer, der diskuteres i de enkelte regioner, er det en forudsætning, at LLH har et godt og bredt netværk af kontakter.

 

Få et overblik over kystfiskeriet

For at være sikker på at høre fiskerens synspunkter og ikke div. myndigheders fortolkninger af dem, besluttede projektgruppen at sende en mand i felten. Opgaven var for så vidt enkel: ’Få et overblik over kystfiskeriet og dets vanskeligheder og skab så mange kontakter som muligt’. Iført interrail-billet, notesblok og Landsforeningens smukke vimpel med det blå Ø-mærke meldte jeg mig til at informere om foreningens politik.

Det område, som LLH har mindst kendskab til, er den sydlige og vestlige nordsø. Den første rejse blev derfor planlagt til at vare 3 uger og dække den belgiske kyst, det nordøstlige hjørne af Frankrig samt den engelske østkyst. Umiddelbart en ligefrem opgave, men da jeg fandt mit støvede folkeskole atlas ned fra hylden, viste der sig et overraskende stort antal havnebyer. Efter at have 'pumpet' de relevante myndigheder for information var det de enkelte havnebyer, der stod for tur. Med en 'vi må se hvad der sker' holdning satte jeg mig i toget imod Belgien.

Efter et stop hos projektets svenske EU koordinator på EU kontoret i Bruxelles satte jeg kursen mod kysten. Jeg fandt hurtigt ud af, at det belgiske fiskeri er industrialiseret og minder om det hollandske - flådens hovedbestanddel er bom-trawlere, hvor gennemsnitstonnagen er omkring 100 brt. "Vi ved godt, at vores fiskeri er moralsk på kanten, men vi har lovgivningen og EU på vores side...", skånsomhed og økologi er luksusholdninger, som den belgiske fiskeindustri simpelthen ikke har råd til. Men efter lang tids søgen fandt jeg repræsentanter for det belgiske kystfiskeri … på et imponerende fiskerimuseum.

Efter et kort ophold i Frankrig, der bød på en sjælden fiskeri økologisk oplevelse (se side 1), begav jeg mig over kanalen til England.

Efter fralæggelse af ethvert ansvar for dansk industrifiskeri i Nordsøen og forklaringer om, at LLH faktisk varetager fiskeriets interesser, blev mødet med det engelske kystfiskeri en meget positiv oplevelse. Alle interviewede delte LLH synspunkter og var meget interesserede i at deltage i ’ECOast Fish’. Kontakter med den engelske fiskeriforening, ministeriet, lokale fiskeriorganisationer og fiskere hjalp mig forholdsvist problemfrit i kontakt med relevante personer hele vejen fra Hastings i syd til den skotske grænse i nord.

Kystfiskerne i England deler de danske og franske fiskeres bekymring mht. den strukturpolitiske udvikling imod en mindre, men mere effektiv flåde.

 

Flåden knækker

England skiller sig ud, ved deres relativt store og betydningsfulde under 10 m. flåde (i realiteten op til 13-14 m.). Det skyldes måske en forbilledlig evne til at organisere sig på tværs af nationale forbund.

Tendensen er tydelig; flåden knækker på midten. De fartøjer, der tages ud af fiskeriet pga. ophugning og manglende vedligeholdelse, opkøbes enten som ekstra kvoter til større investeringsivrige producentorganisationer, eller også genopstår licensen på et fartøj i "under 10 m flåden". Det attraktive ved "under 10 m flåden" er frit fiskeri på årsbasis, og dermed bedre mulighed for at planlægge et fornuftigt fiskeri. (Typisk lukkes der dog i løbet af november eller december ned for fiskeriet på enkelte arter).

 

ECOast Fish projektet - en succes

Mere end 20 engelske havne og 80 nye kontakter klogere kunne jeg med tilfredshed sætte mig i toget mod Danmark. Nemt kunne jeg konkludere, at ECOast Fish havde været et godt koncept at repræsentere. Opfordringen til solidaritet og samarbejde, kombineret med målsætningen om at hjælpe et skånsomt, lokalt baseret og ’fornuftigt’ fiskeri, der ligger i ’ECOast Fish’ er et ’produkt’ der virkelig er brug for langs hele EU’s kyststrækning.

Indtil videre vil jeg ikke tøve med at kalde projektet en succes!

I starten af 1999 færdiggør Espen Nordberg rejseriet med en tur til Skotland og Tyskland

Generalforsamling i Landsforeningen Levende Hav

Lørdag d. 27. marts

kl. 13.00 - 16.00

på Hav & Kystskolen i Bønnerup

 

Dagsorden:

  1. Valg af dirigent og referent
  2. Formandens beretning
  3. Godkendelse af årsregnskab
  4. Evaluering af igangværende og afsluttede projekter og arbejdsgrupper
  5. Indkomne forslag
  6. Budget for det kommende år og fastsættelse af kontingent
  7. Valg til bestyrelse. På valg er: Kurt Bertelsen Christensen; Jan Christian Gruwier Larsen; Jens Ole Højmann; Jesper Lassen; Børge Jacobsen
  8. Valg af revisor
  9. Eventuelt

 

Aktive medlemmer

Opfordringen fra nyhedsbrevet i oktober om at sende oplysninger om dig selv til vores database over aktive medlemmer gælder stadig. Vi bruger databasen i forbindelse med forespørgsler til foreningen om deltagelse i forskellige arrangementer. For at kunne finde de medlemmer med det største kendskab og interesse for de forskellige områder har vi brug følgende oplysninger fra dig:

Navn; Adresse; Postnr. By; Telefon priv/arb; E-mail; Interesseområder; Vigtigste uddannelse/erhvervserfaring; Interesseområder

Send oplysningerne med post til Landsforeningens adresse, eller i en Email til llh@levende-hav.dk

 

Turen rundt til jyske og fynske fiskehandlere

Gunnar Jacobsen, Fiskeskipper på E 230 MERKUR, Esbjerg

 

Fiskehandlerne i Jylland og på Fyn vil gerne købe friske, kystfangede fisk.

I forbindelse med udgivelsen af debatavisen Økologisk Fiskeri i oktober blev jeg bedt om på ECOast Fish projektets vegne at besøge alle jyske og fynske fiskehandlere. Da jeg havde tiden, sagde jeg ja til den spændende opgave. Fiskehandlerne fandt jeg dels via medlemslisten fra foreningen Danmarks Fiskehandlere, dels via telefonbogen.

 

Turen

Formålet med besøgene var at:

* informere fiskerhandlerne om projektet ECOast Fish

* snakke med fiskehandlere om kvaliteten af fisk og økologi

* uddele debatavisen Økologisk Fiskeri

* få kontakt med potentielle samarbejdspartnere

* få viden om fiskehandlernes problemer og deres syn på disse

På turen besøgte jeg mere end 100 fiskehandlere, heraf enkelte fiskebiler. Af de besøgte fiskehandlere var enkelte lukket på grund af sæson.

Fiskehandlerne var generelt særdeles positive overfor projektet

ECOast Fish og synes, det er en god ide at sætte fokus på kystfiskeriet, og etablere et økologisk fiskeri, selv om dette selvsagt ikke er uproblematisk for fiskehandlere.

 

Pris og kvalitet hænger ikke sammen

Mange af fiskerhandlerne gav udtryk for, at de har problemer med at få kvalitetsfisk, og de var frustrerede over, hvad de betegnede som manglende sammenhæng mellem pris og kvalitet på de fisk, de kan købe. Interessen for at komme til at købe fisk direkte fra mindre kystnære både, normalt garnbåde, var meget stor. Fiskehandlerne anså kvalitet af fisk fra disse både for at være generelt bedre end andre fisk.

 

Problemerne

Der er klar sammenhæng mellem, at jo længere væk fiskehandleren ligger fra kysten, jo mere klager de over kvaliteten af fisk. Især samlecentralerne i Hirtshals og Hanstholm fik hårde ord med på vejen. Klagerne gik bl.a. konkret på at gode og dårlige fisk blev blandet.

Der var endvidere klager over en ofte hårdhærdet behandling af fisken, der gør, at fisken efter filetering viser blodudtrædninger og må kasseres. Endelig var der klager over mindre garnbådes behandling af fisken om sommeren: fisken ligger for længe i garnene på dækket.

Avisen blev godt modtaget Stort set alle fiskehandlere bad om at få en stak aviser til uddeling til kunder, selv om avisen mere er målrettet fiskere fremfor forbrugere. Mange fiskehandlere har efterfølgende kontaktet foreningen for at få yderlige informationer og flere aviser.

 

Fiskehandlere ønsker samarbejde med fiskerierhvervet

En del fiskehandlere gav udtryk for, at de meget gerne vil samarbejde mere konkret med projektet, fiskerne og LLH, når man er så langt, at man kan begynde at udbyde økologiske fisk til salg.

I Blåvand kom jeg i kontakt med Mogens Birk, fra fiskerivirksomheden Angly i Frederiksværk, der sammen med fiskerehandlere fra især København var i gang med at starte en andelsindkøbsforening for fiskehandlere.

Formålet med denne forening (Fiskenettet) er at højne kvaliteten af den fisk, de kan udbyde.

Turen har været en stor succes, mange kontakter er knyttet, og der er startet en ny diskussion blandt fiskehandlere. Det generelle indtryk er, at fiskehandlere er godt og grundig trætte af at stå for skud hver gang, der er negative historier i medierne vedr. fisk. De føler sig ofte som sagesløse ofre for forbrugernes negative reaktioner på ting, der foregår andre steder i fiskerierhvervet, hvor fiskehandlerne ikke har umiddelbar mulighed for at rette op på tingene. Ikke mindst derfor er de meget positive overfor og interesserede i at deltage i salg af fisk på grundlag af et sæt økologiske regler

(Vi har planlagt at besøge de sjællandske fiskehandlere i foråret 1999)

 

 

Fiskehandlere vil sælge økologisk fangede fisk

Peder Pedersen

 En række københavnske fiskehandlere er generelt så trætte af kvaliteten på fisk, at de har dannet deres egen andelsindkøbsforening.

Godt en halv snes københavnske fiskehandlere har gennem det sidste halve års tid forberedt dannelsen af en andelsindkøbsforening, Fiskenettet. De vil gøre vejen fra fiskerens net til forbrugerens bord så kort som mulig.

Foreningen har fungeret siden slutningen af november, og erfarin- gerne fra den første måned er gode. Det går ifølge Mogens Birk, Direktør i Fiskenettet forrygende, og flere fiskehandlere er interesserede i at komme med.

Ideen bag fiskenettet er at undgå nogle af de mange mellemhandlere, der ofte traditionelt er indblandet i fiskens vej fra fisker til forbruger. Undervejs hos de forskellige mellemhandlere bliver fisken både ældre, med forringet holdbarhed til følge, og dyrere med et mindre salg til følge.

Da Mogens Birk kom undervejrs med LLHs projekt ECOast Fish og arbejdet for fremme af et økologisk fiskeri, så han muligheden for et fremtidigt samarbejde til gavn for fiskere, fiskehandlere og forbrugere. LLH blev derfor inviteret til at deltage i processen med at udvikle vedtægter for Fiskenettet.

På baggrund af samarbejdet med Mogens Birk og LLH har Fiskenettet i deres vedtægter nu stående følgende som § 3:

Medlemmer af foreningen vil tilstræbe at sælge fisk der er fanget ud fra følgende kriterier:

* Anvende skånsomme fiskerimetoder

* Beskytte havbunden

* Skåne yngelen

* Minimere bifangst og udsmid af fisk og andre dyr

* Undlade anvendelse af kemiske stoffer

* Begrænse energiforbruget under fiskeri og transport

* Kombinere økologi med høj kvalitet og friskhed

* Respektere tilførselsvariationer p.g.a. dårligt vejr og fiskerisæsoner

* Betale fiskeren for at vælge dyrere og mindre effektive , men mere økologisk fiskerimetoder

* Protestere mod forurening af havet

Et sæt vedtægter alene sikrer selvfølgelig ikke forbrugeren friske fisk, fanget efter økologisk kriterier, men en andelsindkøbsforening som Fiskenettet er en vigtig samarbejdspartner i bestræbelserne på at kunne tilbyde forbrugerne gode fisk. Fiskenettet er da også en vigtig samarbejdspartner i det fiskeriøkologiske forsøgsprojekt som Fiskerikollektivet, LLH, fiskere fra Lild Strand og Bønnerup samt en enkelt fisker fra Esbjerg netop har indsendt til Strukturdirektoratet.

 

Økologiske hav- og dambrugsfisk

Økologimærkning af hav- og dambrugsfisk rykker stadig nærmere, og allerede i februar præsenteres et forslag til kriterier og tilhørende kontrol.

Den ekspertgruppe i Strukturdirektoratet, som skal arbejde videre med udvikling af økologiske hav- og dambrugsfisk er nu nedsat. Ekspertgruppen skal komme med forslag til kriterier for økologiske hav- og dambrugsfisk og foreslå, hvordan man kan kontrollere de pågældende kriterier. Endvidere skal de analysere behovet for forsknings og udviklingsprojekter i relation til økologiske hav- og dambrugsfisk.

 

Levende Hav afvist

Landsforeningen Levende Hav søgte om en plads i ekspertgruppen i efteråret, da gruppen blev nedsat, men i Strukturdirektoratet ønskede man ikke at gøre brug af Landsforeningens viden i denne sammenhæng. De organisationer og institutioner, der har fået plads i ekspertgruppen er: Det Økologiske Fødevareråd, Veterinær og Fødevaredirektoratet, Miljøstyrelsen, Dansk Dambrugerforening, Dansk Havbrugerforening, Dansk Åleproducentforening, Foreningen Fiskebranchen, Foreningen for Danmarks Fiskemels- og Fiskeolieindustri, Forbrugerrådet, Danmarks Fiskeindustri- og Eksportforening, samt Danmarks Fiskeriundersøgelser. Forskningschef Poul Degnbol fra Danmarks Fiskeriundersøgelser er formand for gruppen.

Ekspertgruppen har indtil videre afholdt et par møder og forventes at afslutte sit arbejde i begyndelsen af februar med udgivelsen af en rapport.

PP

 

Støtte til fremme af økologisk / bæredygtigt fiskeri.

Ekspertgruppe i Strukturdirektoratet skal tage stilling til, hvilke udviklingsprojekter der skal have støtte fra de ca. 14 mill. kr., der blev afsat på finansloven for 1997 til fremme af økologisk / bæredygtig fiskeri.

Strukturdirektoratet bad i november 1998 de organisationer og institutioner, som har fået plads i "Ekspertgruppen vedrørende Udviklingsprojekter for bæredygtigt fiskeri" om at udpege repræsentanter. Landsforeningen Levende Hav har indstillet næstformand og chefbiolog Jan G. Larsen. De øvrige organisationer og institutioner, der er blevet bedt om at komme med hver en repræsentant er: Strukturdirektoratet, Fiskeridirektoratet, Veterinær og Fødevaredirektoratet, Afd. for Fiskeriindustriel Forsking ved Danmarks Fiskeriundersøgelser, Statens Jordbrugs og Fiskeriøkonomiske Institut, Danmark Fiskeriforening, Foreningen for Danmarks Fiskemels- og Fiskeolieindustri, Danmarks fiskeindustri- og Eksportforening og World Wide Fund for Nature.

Som Formand for ekspertgruppen er udpeget forskningschef Eskil Kirkegaard, Danmarks Fiskeriundersøgelser.

I forbindelse med nedsættelsen af ekspertgruppen åbnede man for muligheden for at søge støtte fra de midler, der efter aftale mellem regeringen, SF og Enhedslisten blev afsat på finansloven for 1997. Gruppen holder sit første møde d. 11. januar og forventes at kunne afslutte sit arbejde i midten af februar.

PP

 

FRA KATTEGAT TIL ARALSØEN - efteråret 1998

Af Henrik Bjerre foreningens udsendte fra juli til december 1998.

 Landsforeningens engagement ved Aralsøen udspilledes fra juli til december i et interval mellem 42 graders varme og 35 graders frost. Efter samråd med Danida i februar 1998 var opgaven at skabe en grundigere bund for eventuelle fremtidige indsatser til fordel for fiskerne ved Aral, og denne opgave blev administreret af det udsendte hold, der havde faglige baggrunde indenfor fiskeri, etnografi, regnskabsføring, biologi, udviklingsarbejde, teknik, filosofi og skibsbygning, og nu desuden er hjemmevante i disciplinerne ørkenjeepkørsel, kamelmælksdrikning, assalam aleikum, kulfyrede ovne og statslige sovjetiske standarder for bådkonstruktion og transport af fisk.

 

Fiskeriet

Efterårsfiskeriet blev fulgt på nærmeste hold, og vi blev del af den almindelige frustration over, at skrubben i nogen grad havde held til at undgå de kooperative garn. Havet lader sig ikke uden videre undersøge, bare fordi et par danskere kommer forbi, og fiskeriet blev forsinket af storm og afbrudt ca. en måned tidligere end normalt pga is. Desuden var rygtet om de to lejre ved Tastubek og Ysh-Schocke i nord tilsyneladende løbet i forvejen under vandet, for de store koncentrationer af skrubber var at finde i den syd-vestlige del af Lille Aral. Flere af de fiske-brigader, der havde meldt deres deltagelse i projektet, valgte pga de små fangster at fiske andre steder. I alt anslås efterårets fiskeri af skrubber at have givet et resultat på knap 100 tons, hvilket er mindre end halvdelen af, hvad vi havde forventet. Ca en fjerdedel af denne fangst blev behandlet "efter europæisk standard", dvs renset, kølet, nedfrosset og pakket i kasser. Den danske gruppe bistod dette arbejde og konstaterede, at det er muligt at lave et kvalitetsprodukt af de fede og velsmagende skrubber, og at denne skrubbe kan sælges i den tidligere hovedstad Almaty.

 

Skrubben som lokal fødevare

Det er nu desuden en kendsgerning, at beboerne i området omkring Lille Aral - først og fremmest i de to kolkhos´er Djambul og Raim - er blevet overordentlig begejstrede for skrubben som lokal fødevare, hvilket er en betydelig forandring i forhold til den umiddelbare reaktion på skrubben som spise, da vi først deltog i fiskeriet i 1996: Dengang var den stort set ukendt og blev betragtet som en muteret frø, snarere end som en spisefisk af nævneværdig kvalitet.

Til gengæld blev det også klart, at indsatsen må gøres mere fleksibel, hvis der skal skabes sikkerhed for en fangst, der er stor nok til at gøre et større, systematisk salg rentabelt. En af planerne for fremtiden er således at støtte gennemgribende reparationer af den aralske fiskeflåde (otte meters glasfiberjoller) og eventuelt at konstruere et større moderskib, der kan transportere fisken over Lille Aral og skabe tryghed for de fiskere, der sejler ud for at opsøge fisken. Som reaktion på de små fangster blev det opsøgende arbejde forsøgt i oktober, men de små joller var for usikre til at fiskerne turde krydse søen fra nord-øst til syd-vest, hvorfor det biologiske hold, der var oprettet til en undersøgelse af Store Aral, også måtte foretage et prøvefiskeri i den syd-vestlige del af Lille Aral ved Akbasty, hvor de konstaterede et glimrende fiskeri på ca. 60 pund til garnet, der altså ikke blev udnyttet dette efterår.

 

Biologien i søerne

Det biologiske hold, bestående af lokale ichthyologer, en toxiolog fra Almaty og Jan Larsen fra Levende Hav, søsatte den første systematiske undersøgelse af forholdene i Store Aral siden 1991. Saliniteten blev i to lejre målt til hhv. 65-67 promille og 55-57 promille (hvor saliniteten i Lille Aral ligger på 15-25 promille), og undersøgelserne gav det interessante resultat, at der stort set ingen skrubber var i områder med saliniteter på mere end 60 promille, mens der i et område i den nord-vestlige del af Store Aral, hvor der måltes saliniteter på ca. 56 promille, var store mængder af sunde skrubber i alle størrelser (der blev ved Kulandy fanget 600 kg skrubber på tre dage med blot fem garn - eller 80 pund til garnet...!). På længere sigt skal Store Aral altså muligvis også tages alvorligt som fiskeplads, hvilket er direkte i modstrid med den almindelige, offentlige information i katastrofe-bureauernes annaler. Der afventes i det tidlige forår en rapport fra fiskeriinstituttet i Aralsk om resultaterne af de hydro-biologiske, kemiske og toxiologiske undersøgelser, der er foretaget af fisk, vand og bundforhold.

 

Fremtiden

Som kernen i det fremtidige arbejde er der pr. december 1998 oprettet en græsrodsforening i Aralsk med navnet Aral Tengise ("Aralsøen"). Foreningens bestyrelse består af stærke støtter fra det hidtidige samarbejde i fiskeriprojektet, og der er skabt en gruppe af mennesker, der vil arbejde for medlemsrekruttering og opstarten af foreningen frem mod dens stiftende generalforsamling den 22. april 1999 (navne som Sjannat Makhambetova, Akshabak Batimova, Askar Khusainov og Sharipa Shubanijasova vil være mange bekendt). Foreningen er blevet etableret i eget kontor i centrum af Aralsk, hvorfra den vil arbejde for sine overordnede formål: At støtte genetableringen af Aralsøen som ferskvandssø og at støtte fiskerne omkring søen i deres arbejde for at genoptage fiskeriet på Aral, først og fremmest i de nyoprettede uafhængige kooperativer, der er fiskeriprojektets direkte målgruppe. Et eller to medlemmer af den danske arbejdsgruppe i Levende Hav rejser i april til Aralsk for at konstatere udviklingen siden december, og for at overvære den stiftende generalforsamling i Aral Tengise.

Nyt fra arbejdsgruppen for et økologisk fiskeri

Levende Havs arbejdsgruppe besluttede på sit seneste møde d. 21. november, at man vil afvente sejladsen rundt til de resterende havne og landingspladser, før man vil komme med en indstilling til bestyrelsen om, hvilke kriterier der bør gælde for et økologisk fiskeri.

Oprindelig var det planen at forelægge et forslag i begyndelsen af dette år, men da ECOast Fish projektet er blevet forsinket, færdigøres den interviewundersøgelse, som foregår under sejladsen først til forsommeren.

 

 

Forsøg med økologisk fiskeri

Fiskerikollektivet og Levende Hav har i samarbejde med fiskere fra Lild Strand og Bønnerup, en enkelt kutter fra Esbjerg og andelsindkøbsforeningen for fiskehandlere "Fiskenettet" indsendt en ansøgning til strukturdirektoratet om støtte til et økologisk forsøgsfiskeri.

Det er hensigten udfra et sæt økologiske kriterier, vedtaget i Landsforeningen Levende Hav i efteråret 1999 at iværksætte økologisk forsøgsfiskeri og afsætning. Projektet er planlagt til at løbe over 2 år.

Samtidig med denne ansøgning har Levende Hav søgt Strukturdirektoratet om støtte til restfinansiering af ECOast Fish projektet.