NYHEDSBREV FOR
LANDSFORENINGEN LEVENDE HAV

1998 NR 1 

Indhold

Godt Nytår

 Økologisk fiskeri

Fra Kattegat til Aralsøen – et fiskeriprojekt

 1998 – Havets år

Bønnerup-initiativerne.

Generalforsamling og offentlig møde

Opskrifter!

 

Godt Nytår

Dette er det første af fire nyhedsbreve LLH udsender i 1998. LLH har NU eksisteret i 2½ år og - måske lidt for langsomt - er der opstået et behov for at få formidlet aktiviteterne og at få diskuteret det fremtidige arbejde blandt foreningens medlemmer.

Størrelsen på nyhedsbrevene forsøges holdt nede, af hensyn til arbejdet, og udsendelsesomkostningerne. Men det bør ikke afholde nogen fra at indsende deres kommentarer og indlæg og de vil blive bragt i den rækkefølge de indkommer.

Fra starten i 1995 har LLH været optaget af to større projekter: Omstillingen til et økologisk fiskeri, og Aralsø fiskeriprojektet. I 1998 håber vi også på, at der bliver tid og resurser til en debat og gerne et politisk forum til efteråret om emnet ’blå turisme’.

Vedlagt dette nyhedsbrev er der en opfordring til deltagelse i en kampagne imod gensplejsede fødevarer. LLH mener at genteknologien skal holdes ude af fødevareproduktionen, og selvfølgelig bør teknologien være forbudt i forbindelse med hav- og dambrugs-produktion.

Formanden

 

Økologisk fiskeri

Efter seminaret ’Økologisk Fisk – mulighed og nødvendighed’ marts 1996, og udsendelsen af hæftet ’Økologisk Fiskeri’ juni 1997, er der sket en del i denne sag.

På Finansloven 96/97 blev der afsat penge til fremme af et økologisk fiskeri og fødevareministeren har nedsat et 33 personers udvalg, der skal udarbejde en aktionsplan for ’fremme af bæredygtig fiskeriproduktion’.

LLH har før under og efter finanslovsforhandlingerne været meget aktiv i sagen.

Når LLH så massivt forfølger denne sag, er det fordi vi ser fiskerne som vigtige, direkte og indirekte aktører i forbedring af havmiljøet.

 

Fiskernes rolle

De direkte: Bestemte fiskerimetoder skader havmiljøet ved at ødelægge havbunden og ved at have et for stort udsmid. (’Bestemte metoder’ er det højt industrialiserede og meget energitunge fiskeri, som har brug for de store mængder fisk og en industri på land, som hurtigt kan forarbejde fangsten). Dette fiskeri fortrænger de skånsomme metoder og forstærker afviklingen af de mindre fiskesamfund. Udviklingen mod større og større specialiserede enheder vanskeliggør samtidig opbyggelsen af et velfungerende ferskvaremarked for fisk i Danmark og det nære Europa.

LLH mener, at et velfungerende ferskvaremarked for højkvalitets fisk, kunne blive en vigtig faktor i arbejdet for et forbedret havmiljø.

Den nyophalede ’4 år gamle Kattegattorsk’, i al dens pragt og vælde, er et konkret og stærkt ’våben’, til at få åbnet vore øjne for den unikke natur der findes i havet. Men vi mangler et ferskvaremarked for fisk.

Dette fremtidige marked kunne et økologisk fiskeri forsyne med dagfangede fisk, hvor forbrugerne får oplysninger om fangstidspunkt, fangststed og hvem der har fanget fisken. Disse oplysninger, sammen med fisk af høj kvalitet, vil kunne mobilisere et meget større antal fiskeforbrugere, end vi har i dag.

De indirekte: De økologiske fiskere vil lægge et kontant pres på landbruget, for at få stoppet udledningen af kvælstof og pesticider til havmiljøet.

Et økologisk fiskeri vil også medføre en større politisk bevågenhed. Et økologisk fiskeri vil derfor også give forvaltningen en bredere og mere nuanceret fiskerifaglig rådgivning.

Forvaltningen har brug for den fiskeriøkologiske rådgivning og det levende hav har brug for fiskere som ønsker at forbedre havmiljøet, ved at tænke kvalitet i alle led - adfærden og produktet – som et fornuftigt alternativ til den kvantitative tænkning der styre fiskeriet i dag.

 

LLH´s rolle

Til støtte for sagen har LLH to arbejder i gang:

  1. Vi har oprettet en intern arbejdsgruppe på 20 pers. som diskuterer og udvikler kriterier for et økologisk fiskeri.
  2. Vi har to medlemmer i Strukturdirektorates udvalg for ’fremme af en bæredygtig fiskeriproduktion.

 

Ad 1. Arbejdsgruppen har siden oktober afholdt 4 møder hvor gruppen har diskuteret forslagene og resultaterne fra udvalget, og på det forrige møde blev de første konkrete kriterier for et økologisk snurrevodsfiskeri aftalt. Men allerede på det første møde blev der skabt et overordnet kriterium for en økologisk fisk: En ’bomtrawlfri fisk’. Dette stærke kriterium tåler sammenligning med den det første i jordbruget: Giftfrie fødevarer. (i hæftet Økologisk Fiskeri) kan man læse mere om bomtrawl.

Arbejdsgruppens medlemmerne er:

-Skipper Hans Fisker Jensen, Bønnerup

-Filmarbejder Jens-Ole Højmann, Købh.

-Skipper Knud Andersen, Bønnerup

-Skipper Johnny Pedersen, Thorsminde.

-Lærestud. Marianne Lynæs Larsen, Låsby

-Fiskehandler Lars Hagemann, Ebeltoft

-Skipper Niels Jørgen Olsen, Thorup.

-Skipper Gunnar Jacobsen, Esbjerg

-Forskningsadj. Jesper Lassen, Aalborg.

-Skipper Peter Andersen, Bønnerup.

-Skipper Bjarne Hundtofte, Grenå.

-Skipper Ole Kristian Eriksen, Lild Strand.

-Skipper Charles Jensen, Bønnerup.

-Biolog Marianne Svit, Glesborg.

-Lærer Anne Friis, Ebeltoft.

-Museumspædagog Thyge Jensen, Ribe.

-Skipper Kern Ove Kristensen, Thorup

-Stud.mag. Espen Nordberg, Århus

-Landssek. Peder Pedersen, Galten

-Formand Kurt B. Christensen, Århus

Gruppen er åben for nye medlemmer.

 

I 1998 er der planlagt 8 møder med start den 25/1. Til støtte for gruppens arbejde og selve omstillingsprocessen har LLH to ansøgninger til behandling.

Den ene ansøgning er stilet til ‘Grøn Job Pulje’ under Miljøministeriet til brug for en fuldtidsansat fiskeriøkologisk sekretær for arbejdsgruppen de kommende 2 år. Den anden er til EU om støtte til mobiliseringen af kystfiskeriet i omstillingen til et økologisk fiskeri.

Vi planlægger at skulle udgive 2 fiskeriøkologiske aviser i 1998 som udsendes til fiskere og fiskeriinteresser i Danmark og en engelsk udgave til brug for kystfiskerne omkring Østersøen og Nordsøen. Derudover skal der afholdes et internationalt kystfiskerseminar i Danmark i slutningen af 1998.

 

Ad 2. Medlemmerne i udvalget ‘for fremme af en bæredygtig fiskeriproduktion’ er snurrevods skipper Gunnar Jacobsen, og formand Kurt B. Christensen

De argumenter LLH har fremført kan læses i hæftet ‘Økologisk Fiskeri’. Vi har understreget at først skal kystfiskeriet på den økologiske kurs. Prioriteringen i den økologiske omstilling er:

  1. Kystfiskeriet
  2. Det industrialiserede konsumfiskeri
  3. Industrifiskeriet
  4. Tamfiskproduktionen

 

Rækkefølgen begrunder vi med at det bliver nemmere at få omstillet kystfiskeriet da dette fiskeri har den største gennemskinnelighed. Et økologisk fiskeri er også mere end energiregnskaber og naturbeskyttelse etc. Et økologisk fiskeri er også en omstilling til selvforvaltning og opbyggelse af tillid mellem producent, forvalter og forbruger.

Og i denne svære opstartsfase er der ingen grund til at besværliggøre omstillingen ved at begynde et sted hvor alle parter mangler overblikket.

 

Diskussionerne

Økologi og økonomi: Fiskernes syn på den økologiske omstilling kan noget forenklet udtrykkes på følgende måde: ‘Hvad skal vi gøre for at kunne bedrive et økologisk fiskeri?’.

Det lyder lidt bagvendt, men den ideologiprægede ikke-økonomiske økologiskedagsorden, som jordbruget satte for 20 år siden, har ændret sig.

Økologiske fødevarer er kommet for at blive, og mange mener at udviklingen kun kan fortsætte frem mod en total økologisk omlægning (giftfri) af det danske landbrug, måske allerede inden for 10 år.

Nu vil fiskerne i gang, og det hænger sammen med de økonomiske muligheder de ser i salget af økologiske fisk, fiskerne henter energi i de økonomiske muligheder, ingen tvivl om det.

Men når det er sagt, så ved fiskerne udmærket godt, at man ikke skal forsøge at narre forbrugerne. De ved, der er behov for en reel omstilling, at der er brug for en kursændring i fiskerierhvervet.

Alle der kender til reelle omstillinger i eget liv og adfærd, ved at det er en tung sag.

Fiskerne adskiller sig således ikke fra de mange landmænd som ønsker at omlægge til økologisk landbrug i dag. Nye økologiske landmænd ser i økologien en mulighed for ikke at skulle opkøbe flere gårde, men fortsætte med et mindre, fornuftigt og gennemskueligt landbrug, det giver omlægninger til økologisk landbrug en mulighed for ved en forbedret pris på produkterne.

På flere områder ligner kystfiskeriets situation det mindre landbrug i dag – men det mindre fiskeri ikke har noget valg.

Muligheden for at blive større, sætter lovgivningen en stopper for. Kan man ikke overleve med det mindre fartøj, så må man forsøge at få det solgt eller hugget op.

Når fiskerne nu ser sig omkring, for at få værdiforøget deres fangster, så er også blevet et spørgsmål om at kunne fortsætte som fisker.

Strukturudviklingen i fiskeriet viser det. I 1996 var der registeret 2133 fiskefartøjer over 4,99 tons for 10 år siden var tallet nærmere de 4000, og tallene viser også en kraftigt stigende gennemsnitstonnage og motorstørrelse per fartøj.

Som landbruget ændres til færre og større bedrifter, så ændres fiskeriet også til at foregå fra færre og større fartøjer.

 

Dansk Fiskeriforenings rolle

Udvalgsarbejdet er overraskende dynamisk. Udviklingskontoret i Strukturdirektoratet har vist deres store erfaringer fra de økologiske omstillinger inden for jordbruget og det bærer møderne præg af. Men møderne har også demonstreret, at det bliver vanskeligt om ikke umuligt, at få etableret en dialog med toppen i dansk fiskeri.

Udvalgsmedlemmerne har forpligtet sig til ikke at udtale sig så længe udvalget er nedsat og arbejder, men det er ikke nogen hemmelighed at toppen i Dansk Fiskeriforening modarbejder dette initiativ.

Fiskernes formand Bent Rulle har flere gange offentligt givet udtryk for, at det er fjollet og ikke mindst uansvarligt at give ‘alle mulige mennesker’ (ikke-fiskere), en mulighed for at øve indflydelse på forvaltningen af fiskeresurserne.

Vi mener, at det er uigennemtænkt og ude af trit med samfundsudviklingen, og lidt af en gåde, at toppen i dansk fiskeri ser det som en vigtig opgave at forhindre andre i at yde konkrete bidrag til fremme af det, de forstå som et bæredygtigt fiskeri.

Det er også en gåde hvad som driver toppen i dansk fiskeri til IKKE at kæmpe imod afviklingen af bredden og mobiliteten i dansk fiskeri og til at forsvare de mange fiskere i de mange havne. Det eneste svar de har givet er: Vi kan ikke kæmpe imod udviklingen!

Men kunne man spørge: Hvorfor blev over 1000 snurrevods- mindre trawlere og garnkuttere hugget op, når mere end halvdelen kunne havde bedrevet et fornuftigt fiskeri? Hvorfor blev der ikke arbejdet for en ophugning fra den tunge ende?

Havde man gjort det kunne antallet af fiskere havde været nærmere de 7000 end de 4000 der er i dag.

Dansk Fiskeriforening varetager ikke medlemmernes konkrete interesser – dette selv om formanden har et politisk mandat - men forsøger derimod at øve indflydelse på abstrakte fiskeriøkonomiske interesser.

Set ude fra, ser det ud til at toppen i Danmarks Fiskeriforening, opfatter fiskeriet som en virksomhed, en fabrik, hvor rationaliteten råder. De 3000 fiskere har således ikke forladt fiskeriet – de er blevet fyret.

LLH mener, at fiskeriet er noget af det fjerneste man kan komme fra EN virksomhed. Fiskeriet er kendetegnet ved forskelligheden i tæt samspil med naturen. Den rationalisering og specialisering som har fundet sted og som ser ud til at fortsætte, vil medføre svært og langsomt oprettelige skader i naturen, og på bredden i fiskeriet.

I sin nytårstale sagde Bent Rulle, at 1997 bliver det bedste af mange år - der er fremgang over alt, sagde han.

Ser man på den økonomiske bundline - det gør virksomhedslederne som regel - for det samlede fiskeri, får han måske ret, men tallene viser meget mere end det.

De viser bl.a. at de økonomiske forbedringer skyldes et stort industrifiskeri, hvorimod konsumfiskeriet viser et næsten uændret økonomisk resultatet. Og her er det vigtigt at hæfte sig ved, at komsumfiskeriet i 1997 kun blev reddet i land fordi priserne var bedre end året før, de samlede landinger er gået tilbage med mere end 10%.

Et svigtende tobisfiskeri i den kommende sæson vil få de røde tal til at lyse ved udgangen af 1998.

Der bliver ikke flere konsumfisk i 1998 og det betyder at priserne gerne skulle fortsætte med at stige. hvis ’virksomheden’ skal klare sig – men kan priserne på dansk konsumfisk blive ved med det?

 

Industrifiskeriet

Det er ikke et fiskeri der skal råbes hurra for. Det danske industrifiskeri er forhadt i resten af Europa - om det er med rette eller urette er uinteresant, mere interessant er det om det kan få betydning for konsumfisksalget i Europa.

LLH mener, at Danmark har et for stort og uigennemskuelige industrifiskeri og at der bør skabes større sikkerhed for at dette fiskeri er økologisk-, biologisk-, strukturmæssig- og økonomisk bæredygtig. (økonomisk fordi dette fiskeri er en del af det samlede danske fiskeri)

Når biologerne siger, at tobisfiskeriet er biologisk bæredygtigt, så hænger det sammen med at biologerne ’måler og vejer’ på bestanden af tobiser. Men hvad nu hvis tobisbestanden er bestemt af bestanden af rovfisk, mere end af fiskeriet?

Vil vi have rovfisken i Nordsøen - som i dag er nede på et historisk lavt niveau – op på et niveau den havde i 70´erne. Ville der så overhovedet være tilstrækkelig føde i havet med det store industrifiskeri?

Der er der brug for flerartsmodel undersøgelser og økologiske analyse som kan sige noget om systemets (havets) tilstand.

Den kraftige effektivitetsstigning i selve fiskeriet, større skibe, større motorer og alskens moderne isenkram, indgår heller ikke i vurderingen af bæredygtigheden i tobisfiskeriet. Medregnes effektiviteten skulle tobisfiskeriet måske være meget større end det faktisk er i dag.

Det store tobisfiskeri vi kender i dag er så nyt, at ingen med sikkerhed kan afgøre bæredygtigheden af dette fiskeri. Men generelt for alle typer fiskerier, er der brug for en analyse af effektivitsforøgelsens indflydelse på de samlede landinger. Effektivitet måles i tonnage hvor den burde måles i motorstørrelser, fiskegrej, fiskefindingsudstyr, rensemaskiner etc.

LLH anbefaler, at de mange forskere prøver at sende et tankeeksperiment igennem de store computere.

Prøv at lade 1998 Nordsøfiskeriflåden fiske på 1970 bestandene og omvendt. I dag tror vi ikke at 1970 flåden kan fange mere end til ’fødefisken’. Fødefisken er den fisk besætningen selv spiser.

Det er ikke sikkert at 1998-flåden ville fange så mange tobiser i 1970, men det er sikkert at konsumfiskerne ville fange store torsk, kuller, sej, pighvarre etc. i et forhold man kun kan drømme om i dag.

Kan forskerne sige noget fornuftigt om tobisfiskeriets bæredygtighed, med det man ved i dag, så er det ikke ren filosofi at prøve vores anbefaling.

Når det er sagt, så venter endnu flere etiske og politiske spørgsmål på et svar.

Er det foreneligt med nutidens natursyn, at betragte og anvende fisk, ligesom man anvender korn?

De danske konsumfiskere kan, hurtigere end Dansk Fiskeriforening og industrien kan nå at reagere, komme i klemme på de europæiske markeder. Et marked hvor mange fiskespisere er afklaret på dette punkt – at fisk er andet og meget mere end korn.

Den danske ’konsumfiskerivirksomhed’ kan forvente alvorlige økonomiske problemer kommende fra disse forbrugere. Toppen i dansk fiskeri kalder dem hysteriske – men hvad har det med sagen at gøre?

Hvis dansk fiskeri er en virksomhed er det så klogt at direktøren kalde kunderne hysteriske?

Politisk mangler vi også en afklaring af om vi overhovedet skal høste så meget, så lavt i fødekæden?

LLH anbefaler en fiskeripolitik som kan tage højde for de usikkerheder, økologiske, biologiske og økonomiske, som industrifiskeriet påfører det samlede danske fiskeri.

Og vi foretrækker som før nævnt, den 4 år gamle torsk, på bekostning af lørdagskyllinger og burlaks, begge højt industrialiserede produkter som fedes op på det danske industrifiskeri

 

Bomtrawl

En anden og langt alvorligere udvikling end industrifiskeriet skal fremhæves.

Danmark fik i 1997 en ‘flot nybygning’ og nybygninger er der langt imellem i disse år. Derfor var det meget sørgeligt, at denne nybygning blev en kombineret hæk- og bomtrawler på 140 tons.

På den anden side kunne vi glæde os over, at denne bomtrawler kun kan sejle frem og tilbage, den kan i hvert fald ikke slæbe noget redskab, da den har en meget lille motor på 299 HK, ikke større end en forvokset påhængsmotor.

Men alle med blot den mindste indsigt i fartøjer, motorer og fiskeri ved at de 299 HK kun findes på papiret.

I virkelighedens verden har fartøjet en maskinkraft der svarer til et sted mellem 8-1200 HK. Men for at kunne bedrive kystfiskeri, inden for 12 sømil under den jyske vestkyst, og i ’Rødspættekassen’ (’kassen’ er et sted hvor ynglen skal beskyttes), må fartøjerne ikke have en længde der overstiger 25 meter og en motor der er større end 299 HK.

Under en svag forvaltning og lov er det lykkes at få søsat en 140 tons bomtrawler, som kan bedrive kystfiskeri til stor skade for ynglen i de ’beskyttede’ områder, og til skade for de mindre fartøjer, som ikke har noget alternativ til havs. Som prikken over i’et, har fiskeriforeningen kæmpet for statsstøtte til fartøjet.

Fremtidens danske fiskeri ser ud til at have sat en kurs der svarer til det Hollandske bomtrawl fiskeri.

LLH har klaget og fået svar og notater fra ministeren og ministeriet, og vi har måttet klage igen, fordi notatet ikke lukker, men åbner for nye spørgsmål og fordi ministeren ikke ønsker at revidere loven om motorstørrelser og bruge en anden måleenhed end HK, f.eks. ved et ’pæletræk’.

Nej, vi synes ikke at 1997-udviklingen i erhvervet er så positive som Bent Rulle forsøger at give indtryk af, den er meget ringe endda. Gennemsnitstonnagen per fartøj er vokset med 42% fra 1993-1997 og motoreffekten pr fartøj er steget (i hvert fald på papiret), med ca. 28%. Der bliver færre og færre fiskere.

 

Dagens fiskeri

I dag ilandbringer konsumfiskeriet alt der kan sælges, og udsmider det der ikke kan sælges eller ikke MÅ landes. På den ene side er der godt, at alt spiseligt bringes i land, men på den anden side viser det også, at fiskeriet er ved at overgå til noget man kunne kalde et ’skrabefiskeri’.

Det ser ud til at gennemsnitsstørrelsen på de landede fisk bliver mindre og at fiskerne, for at få rentabilitet i fiskeriet, lander alt der kan sælges.

Et skrabefiskeri betyder, at fiskerne ikke har råd til at selektere, at udvælge de større og dyrere fisk. For få år siden udvalgte man de større og dyre fisk, bl.a. arbejdshensyn - i dag burde man selvfølgelig også gøre det, af hensyn til de ’små’ kvoter.

Men sagen er den, at det kan man ikke i dag, fiskerne har ikke noget valg, også selv om de mange fartøjer har forladt fiskeriet, og i de seneste år har man endog haft svært ved at opfiske visse kvoter.

Når der fiskes på mindstemålet (i 1994 var 78% af de samlede landinger af torsk i Nordsøen 5´er torsk, d.v.s. torsk på under 1 kg/stk) giver det en større fangst af undermålere, som skal genudsættes. Kan genudsætningen gøres uden at fisken dør eller beskadiges, er det ikke så alvorligt, men for de fleste fiskeriers vedkommende er det vanskeligt og for bestemte arter og teknikker er det umuligt at genudsætte i live.

Udsmidsproblemet vil blive behandlet indgående i nyhedsbrevene i 1998.

Her skal blot nævnes, at et uændret fiskeri i Nordsøen kan betyde en overgang til et fiskeri der kendes fra Middelhavet, hvor selv meget små fisk sælges.

I efteråret 1997 vedtog EU, at mindstemålet på rødspætter skal sættes ned fra 27 cm til 22 cm. Det er et alvorlig slag mod en højnelse af kvaliteten af rødspætter. Men det er et endnu større slag mod rødspætternes reproduktions muligheder.

En rødspætte på 22 cm har gode muligheder for at blive til en ynglende rødspætte, fordi denne størrelse rødspætte har en lav naturlig dødelighed.

EU-forslaget blev vedtaget af hensyn til den store hollandske bomtrawlerflådes muligheder for at fortsætte et uøkologisk og bestemt også ubæredygtigt tungefiskeri. (Over de sidste 25 år har Holland fået skabt en flåde på ca. 500 større bomtrawlere med en gennemsnitsmotorkraft på mere end 1000 HK pr. fartøj).  

I en DFU-rapport om ’Bomtrawlfiskeriets indflydelse på fisk og bunddyr’ kan man på side 1 læse:

’Omkostningerne for havets økosystem i form af discardede fisk og bunddyr ved fangst af 1 kg tunger med bomtrawl varierer fra 3,5 kg til 103 kg afhængig af i hvilket område af Nordsøen der fiskes. Den totale discardmængde i forbindelse med tungefiskeriet i Nordsøen er beregnet til ca. 270.000 tons discardede fisk og 120.000 tons bunddyr’.

I 1992 fangede man ca. 30.000 tons tunger og det betyder, at for hver kg tunge der blev landet, blev der udsmidt 9 kg fisk og 4 kg bunddyr. I bomtrawlfiskeriet er der sjældent tale om levende udsmid.

Hvorfor er der få, om ingen eksperter og politikere der i dag tør tale åbent om dette skadelige fiskeri. ’Er det denne udvikling man ikke kan kæmpe imod’?

Udviklingen inden for disse voldsomme og energitunge fiskerier har - om ikke andet vist - at beslutningstagerne ikke kan reagere og agere hurtigt nok. Deres viden om fiskeriet er ganske enkelt alt for lav, for kommer der en lovgivning, kommer den alt for sent.

I Danmark har vi nu også fået opbygget et bomtrawlfiskeriflåde på 10-15 fartøjer. I forhold til de 500 i Holland er det jo ikke mange, men det kan hurtig vise sig at det er 10-15 for mange – og hvad vil man så gøre? Forbyde det? Det bliver svært i sig selv, men de økonomisk konsekvenser gør det ikke nemmere – det danske fiskeri, uden bomtrawl, kan få store vanskeligheder ved at få opfanget den danske rødspættekvote.

Men bomtrawlfiskeri som det bedrives i dag, bliver stoppet - det er kun et spørgsmål om hvornår. Når det sker, kunne Danmark havde stået i den første line med et velfungerende og moderniseret snurrevodsfiskeri, et fiskeri som er specielt udviklet til at fange rødspætter.

For få år siden var der mere end 1000 snurrevodskuttere nu er der 100 tilbage. Hvis de forsvinder, forsvinder et værdifuldt håndværk som bliver svært om ikke umuligt at genoplive, når der bliver brug for det - og der bliver brug for et snurrevodsfiskeri.

Når Danmarks, EUs og verdenssamfundets planer om et bæredygtigt fiskeri skal implementeres, så bliver der brug for skånsomme fiskerier. Derfor bør den næste nybygning blive en snurrevodskutter og samfundet kan roligt give en massiv støtte til projektet, for det er en fremtidssikret investering.

Kurt B. Christensen

 

 

Fra Kattegat til Aralsøen

– et fiskeriprojekt

Fiskeriprojektet i Kazakstan er i 1998 i en mellemfase. Dens første del (1996-1998) skulle undersøge, om skrubben i Aralsøen kunne blive grundlaget for et kommercielt fiskeri, hvilket prøvefiskeriet i Lille Aral i oktober 1996 og de efterfølgende meldinger om fangster, har godtgjort, at den kan.

Projektet har imidlertid også vist, at der stadig er store problemer i alle led af fiskens vej fra de stående garn til de siddende russere. (Fisken sælges fortrinsvis i Leninsk nær Bajkonur, hvor mange russiske officerer arbejder.) Der er mangel på udstyr og problemer med transporten, opbevaringen, behandlingen og salget af fisken. Fiskerne, der har deltaget i fiskeriet siden oktober 1996, har trods klare aftaler ikke modtaget løn for deres arbejde.

Derfor skal samarbejdet i 1998 undersøge, om der er mulighed for at danske midler kan gå ind og støtte fiskerne mere direkte, f.eks. gennem opbyggelsen af mindre, uafhængige kooperativer, og ved etableringen af en central fiskerivirksomhed der aftager skrubben. Skal dette projekt realiseres, kræver det en grundig forberedelse og diskussion af planerne med alle involverede parter. (Viser arbejdet i 1998, at der ikke er grundlag for en udvidelse og fortsættelse af projektet, tjener det i stedet som en "ordentlig" afslutning og en udvidet evaluering af 1996-1998 projektet.)

Til det formål, og for at udvide personkredsen omkring projektet, er der nedsat en arbejdsgruppe under Levende Hav, og der arbejdes for at etablere en parallel gruppe i Aralsk: NGO Aral Sea Working Group Denmark, hhv. Kazakstan.

Medlemmerne i arbejdsgruppen under Levende Hav er: Martin Loft, Peter Mouritsen, Ingeborg Svennevig, Ruud Dekker, Knud Andersen, Jan Larsen, Kurt Christensen, Bjarne Flau, Henrik Bjerre, Knud Asak, Finn Stubsgaard. Gruppen er åben for nye medlemmer.

Desuden er en koordinator i Aralsk engageret for at forbedre kommunikationskanalerne mellem Danmark og Aralsk. (Pt. rejser hun hver måned to døgn med tog for at sende en fax fra oblast-hovedstaden Kzyl-Orda). Arbejdet i de to grupper inkluderer foreløbig følgende planer:

- I marts rejser to personer til Aralsk for at konkretisere planerne for 1998 og evt. fremefter, samt for - sammen med det lokale biologiske institut - at iværksætte en undersøgelse af skrubbebestanden i Store Aral.

- I juni inviteres en mindre gruppe af borgmestre fra Aral-regionen til Danmark.

- I juli besøger den kazakiske arbejdsgruppe (max. 6 personer) Danmark for at planlægge vurderingsarbejdet i august.

- I august tager den danske arbejdsgruppe (max. 6 personer) til Aralsk for at vurdere mulighederne for en fremtidig fiskerivirksomhed.

 

For øjeblikket arbejder Kurt Christensen og Henrik Bjerre på en rapport, der opsamler erfaringerne fra samarbejdet med Aral-fiskerne siden 1991. Rapporten vil blive oversat til engelsk og indgå som projektbeskrivelse i det videre forløb.

Henrik Jøker Bjerre

  

1998 – Havets år

FNs organisation for undervisning, videnskab og kultur, UNESCO har udråbt 1998 som havets år

LLH har i den forbindelse forsøgt at få oplysninger om, hvordan Danmark officielt har tænkt sig at deltage i dette arrangement. Imidlertid er der meget der tyder på, at det officielle Danmark ikke har tænkt sig at gøre noget ved den sag. Vi har spurgt Den danske UNESCO-nationalkommision i Undervisningsministeriet, men de afviser at have nogle planer i den anledning, og bemærker at hvert år efterhånden har sit eget tema og at de ikke orker at arbejde med dem alle.

Det er LLHs opfattelse, at der er mange emner og forhold omkring havet, vi kunne bruge et sådant ÅR til at få belyst og sat fokus på. Ser vi ud over fremtidens fiskeri, som LLH beskæftiger sig mest med i øjeblikket, kunne det være interessant at se på forhold som vindmølleparker og anden udvikling af vedvarende energi fra havområdet. Havet som transportvej og turistområde. Ja i det hele taget, hvordan vi i fremtiden vil forholde os til det ’landskab’ hele det marine område udgør.

I øjeblikket har vi kendskab til, at WWF vil bruge året til at sætte fokus på Marsvinet i de danske havområder. LLH arbejder på at arrangere et seminar om økologisk fiskeri og kystsamfund, med deltagelse af fiskere fra landene omkring Østersøen og Nordsøen, og det kunne være spændende at knytte Havets År til et sådan arrangement.

I slutningen af 1997 sendte vi et omfattende tekstmateriale til de internationale kontorer i Paris og New York som har ansvaret for året – men vi har ikke fået noget svar, end ikke nogen bekræftelse på at de har modtaget vores tilbud om samarbejde omkring havet og fiskeriet. Så det ser ud til, at ikke kun Danmark arbejder langsomt i dette år.

Da det officielle Danmark har indledt Havets År med en larmende tavshed, har LLH gennem Folketinget foranlediget følgende spørgsmål til Undervisningsministeren:

  • Planlægger regeringen initiativer eller arrangementer i anledningen af at 1998 er udnævnt til Havets År af FN (UNESCO)? I modsat fald bedes ministeren begrunde hvorfor regeringen ikke ønsker at markere året
  • Er der etableret finansielle støtteordninger til arrangementer i forbindelse med Havets År, og er det muligt for NGO´er at søge støtte til sådanne?

Vi forventer et svar i midten af februar.

 

Jens-Ole Højmann

 

Bønnerup-initiativerne.

I omgivelserne af "Landsforeningen Levende Hav" findes en række andre initiativer. Det har til tider været lidt vanskeligt for vore "havvenner" at holde rede på de forskellige organisationer og institutioner. Det er forståeligt, da der både er et vist sammenfald af personer og af overordnede mål. Jeg vil i det følgende give en ganske kort oversigt over nogle af Bønnerup-initiativerne.

Fiskerikollektivet af 1978 er opstået på baggrund af nogle af halvfjerdsernes socialpædagogiske kollektiver. Fiskerikollektivet af 1978 driver erhvervsfiskeri og forsøger gennem arbejdet med fiskeriet at give unge mennesker med problemer af den ene eller den anden slags en frisk start på tilværelsen. Fiskerikollektivet ejer og driver kutter AS 165 "Anton" af Bønnerup, der er en tyve tons garnkutter. Dette fartøj fisker på almindelige betingelser, men er samtidig oplærings- og arbejdsplads. Kutteren har også under navnet "Miljøkutter Anton" optrådt i forbindelse med miljøundervisning til havs og i forbindelse med adskillige farverige miljødemonstrationer. "Anton" har været aktiv i det spirende miljøsamarbejde omkring Østersøen og har foretaget flere togter i den anledning. Fiskerikollektivet ejer "Landgangen", hvor en del af besætningen bor.

Fiskerikollektivet arbejder for tiden med at starte et detail- og engrossalg af fisk fra et økologisk og bæredygtigt fiskeri.

På et tidspunkt blev det besluttet at dele aktiviteterne omkring "Anton" op i nogle enheder, der var nemmere at overskue og at inddrage flere mennesker i arbejdet for et bedre havmiljø. Planen var at lade fiskeriet og det socialpædagogiske arbejde ligge i fiskerikollektivet og flyttede politiske arbejde til en forening "Landsforeningen Levende Hav" og undervisningsaktiviteterne til en skole, "Djurslands Hav- og Kystskole".

Landsforeningen Levende Hav er opstået for at gøre noget aktivt for et forbedret havmiljø og i frustration over myndighedernes manglende evne til at tage de rigtige beslutninger. Navnet "Levende Hav" er valgt for at udtrykke et ønske om at arbejde med alle dele af havets økosystem. Ikke blot forureningsbekæmpelse, men også et mere miljøvenligt fiskeri, bevarelse af artsdiversitet og intakte fødekæder samt blå turisme indgår i arbejdet.

Arbejdsmetoden er, at bestyrelsen tager et emne op, der har betydning for havets tilstand. Der afholdes et havpolitisk forum, hvor alle, der har noget fornuftigt at sige, bliver inviteret. Formålet er at skabe overblik og kvalificeret debat. Måske ender sagen der, men ideelt dannes en åben arbejdsgruppe, der arbejder videre med sagen. Landsforeningen vil søge moralsk og økonomisk støtte til arbejdsgruppen, der kan udtale sig på landsforeningens vegne. Efterhånden bliver bestyrelsen forhåbentlig en hovedbestyrelse for en lang række arbejdsgrupper og dermed en egentlig landsforening.

Djurslands Hav- og Kystskole er opstået for at formidle viden om havet til så mange mennesker som muligt. Danskerne ved simpelthen for lidt om deres hav. Djurslands Hav- og Kystskole er organiseret som en selvejende institution og bor i et tidligere fiskefiletskæreri på Bønnerup Havn. Skolen har for øvrigt fælles adresse med Landsforeningen Levende Hav. Skolen har et bibliotek, et feltlaboratorium og mulighed for at bruge kutter "Anton" i forbindelse med undervisning og prøvetagning til havs. For øjeblikket er det meste af pladsen optaget af en hold på en maritim naturformidleruddannelse, der nu er på det andet af to år. Planen for fremtiden går ud på at gøre denne uddannelse permanent med et hold hvert andet år og samtidig udvide tilbuddene med kortere kurser for en lang række andre grupper.

Jan Grüwier Larsen

Generalforsamling og offentlig møde

Lørdag den 7. Marts

AMU-CENTERET, Bjødstrupvej 24. Århus.

Igennem hovedindgangen.

 

Kl. 14.00 – 15.30

Generalforsamling.

Dagsorden ifølge vedtægter

Kl. 16.00 – 18.00

Oplæg ved indbudte gæster

Kl. 19.00 – 21.00

Middag med diskussion

 

Dagsorden:

  1. Valg af dirigent og referent
  2. Formandens beretning
  3. Godkendelse af årsregnskab
  4. Evaluering af igangværende og afsluttende projekter og arbejdsgrupper
  5. Indkomne forslag
  6. Budget for det kommende år og fastsættelse af kontingent
  7. Valg til bestyrelse. På valg er:
  8. Kaj Hansen

    Maja Andersen

    Villy Larsen

  9. Valg af revisor
  10. Eventuelt

 

Oplæg ved indbudte gæster:

Med udgangspunkt i hæftet ’Økologisk Fiskeri’ indbydes personer som direkte eller indirekte kunne tænkes at have indflydelse på og en mening om emnet:

Giver et økolgisk fiskeri, øko-fisk?

Vi påstår at et økologisk fiskeri og øko-fisken er det bedste redskab til et forbedret havmiljø, er der hold i den påstand?

Gæsterne får stillet 5 min. til deres rådighed, samt 10 min. til diskussion. Vi inviterer bredt blandt økologer, hav- og dambrugere, sportsfiskere, biologer, forvaltere og forbrugere.

Middagen bliver sæsonens fisk, torsken. Den tilberedes som beskrevet i dette nyhedsbrev af to kokke fra Nordjylland som ved meget om fiskens mange tilberedningsmuligheder.

Prisen for kaffe, kage og middag er 50 kr. som betales i forbindelse med generalforsamlingen.

Det næste nyhedsbrev udkommer i begyndelsen af maj og vil efter udvalgets køreplan kunne indeholde resultaterne fra ministerens udvalg.

Der vil være også sidste nyt fra Aralsøen da to medlemmer besøger Aral-fiskerne i april, sammen med en køreplan for projektet i 1998, samt perspektiver for 1999- 2001.

Med start den 1. Februar har foreningen fået oprettet et selvstændigt kontor i en vogn, opstillet på Hav- og Kystskolens areal. Det betyder at vi nu har en arbejdsplads og vi vil fra 1. Marts forsøge at holde kontoret bemandet 2-3 dage om ugen.

 

Telefoner:

Kontoret: 8638 6355 fax 8638 6858

e-mail:aik@aarhus.mail.telia.com

Hjemmearbejdspladser:

Kurt: 8619 7364 mobil 2043 4537

Jan: 8638 7119

Hav- og Kystskolen:

Erik 8638 6399

 

Opskrifter!

Har du en fiskeopskrift som du holder meget af, måske en opskrift som aldrig har været offentliggjort, så se om fiskens sæson passer til 2, 3 el. 4 kvartal. Send den til kontoret og løb den risiko at andre løber med den.

Offentliggørelsen honnoreres med et års betalt kontingent.

- de medlemmer som nu modtager et girokort har senest betalt kontingent i 1. Kvartal af 1997.