NYHEDSBREV FOR
LANDSFORENINGEN LEVENDE HAV

2001 nr. 3

 


Indhold i dette nummer:

Kystfiskerrapport

Hvorfor skal vi have flere havdambrug ?

Kolindsund, nitratudvaskning og forsøg på øget forurening af havmiljøet.

Ekstraordinær generalforsamling

En succeshistorie om Århus Havn

Nyt fra Aralsøen

Tale på EU konference om Grønbogen

Bønder og fiskere diskuterer kvælstofudvaskning

Regulering af tungefiskeriet.

Skarv bestanden reguleres

Burfisk til alle!

Sejlplan for M/S Anton – for et levende hav 


 

Nyt fra sekretariatet

Kære læser. I dette nummer er der bl.a. nyt fra Aralsøen med en opfordring til at støtte indsamlingen til projektet. Mellemfolkeligt Samvirke støtter indkøb og transport af containeren samt noget udstyr. MEN projektet har stadig brug for støtte, så vi kan fylde containeren med nyttigt udstyr. Derfor har jeg vedlagt et girokort som kan bruges til at sende et lille bidrag, hvis du har lidt du kan undvære.

Foreningen er ved at få opbygget et nyt layout og en enklere struktur på hjemmesiden. Vi forventer at den nye hjemmeside vil være i drift før 1 juli. På hjemmesiden vil man bl.a. hele tiden kunne følge med i M/S Anton - for et levende hav´s aktiviteter. Du kan også i dette nummer se den foreløbige sejlplan. Alle medlemmer er meget velkomne til at deltage i sommerens togt med Anton.

Lild Strand fiskerne der overholder reglerne for naturskånsomt fiskeri er begyndt at sælge fisk direkte til forbrugerne. Det arbejde vil vi gerne støtte, derfor har vi vedlagt en lille oplysningsseddel fra dem.

EU er ved at revidere sin fiskeripolitik og afholdt derfor i maj en konference om fiskeri. Knud Andersen deltog fra Levende Hav, og du kan læse hans tale på konferencen i dette nummer.

Peder Pedersen

 

Kystfiskerrapport

Flot og spændende rapport om kystfiskerseminaret i december.

 

Af Maja Andersen

 

Mit ærinde i dette lille indlæg til Nyhedsbrevet er at reklamere for en ny udgivelse fra vores gode forening Levende Hav. Det drejer sig om rapporten: “European Inshore Fishery - A report from the project Ecoast Fish and the final Seminar in Denmark the 7th - 11th of December 2000”. Denne rapport er en lille lækker sag at få i hånden i flot og læsevenligt layout og med interessant indhold for fiskeri- og havmiljøinteresserede. Den er skrevet på engelsk, så der er mulighed for at få rørt sin sprogmuskel samtidigt med indføringen i temaer og indlæg fra kystfiskerseminariet.

 

For uindviede skal det kort siges om projektrammen for kystfiskerseminariet og den her omtalte rapport: Under projektoverskriften Ecoast Fish har fiskeriildsjæle fra Levende Hav i de sidste par år gennemført en række delprojekter. Målet var at fremme økologisk fiskeri via en mobilisering af kystfiskere herhjemme og i andre Europæiske (EU) lande omkring os. Det konkret indhold af Ecoastfish projektet har strakt sig over et bredt spektrum at initiativer: Der er bl.a. blevet produceret debatmateriale vedrørende økologisk fiskeri. Ideen om et økologisk fiskeri er blevet introduceret og diskuteret med fiskere og fiskehandlere landet over. Og ikke at forglemme den store interviewundersøgelse med danske kystfiskere i ’98 og ’99. En spændende dimension af Ecoast fish projektet er, at det har haft en international dimension. Der er blevet arbejdet på at etablere et netværk mellem europæiske kystfiskere. På kystfiskersemariet i december deltog fiskere fra England, Finland, Sverige og Danmark, hvilket både markerede en flot afslutning på Ecoast Fish projektet, samt ikke mindst opstarten på et samarbejde mellem kystfiskere i Europa under med titlen “ECOfriendly Fisheries Board”.

 

 

Rapporten indeholder et referat med en tematisering af de hovedpunkter, der blev diskuteret på kystfiskerseminariet. Derudover er der i rapporten bidrag fra en række deltagere, der er blevet bedt om at uddybe særlige emner. Selve beskrivelsen af de forskellige temaerne er bygget af eksempler på konkrete indlæg fra fiskere på seminariet, hvilket gør rapporten meget levende i sin form.

 

Rapporten er trykt i stort antal eksemplarer og kan forhåbentligt tjene til inspiration og diskussion blandt og imellem europæiske kystfiskere. F.eks. om “Reglerne for naturskånsomt fiskeri”, som rapporten også indeholder i en engelsk oversættelse.

 

Medlemmer af Levende Hav kan få rapporten tilsendt ved henvendelses på LLH’s sekretariat.      

 

 

Hvorfor skal vi have flere havbrug

 

Dette debatindlæg fra Levnede Hav er offentliggjort i information juni 2001.

Da indlægget dækker de centrale problemstillinger og opsumerer LLHs holdning til havbrug, gengives det her.

 

Hvorfor skal vi have flere havbrug, Svend Auken?

Imod al miljørådgivning åbner miljøminister Svend Auken nu for nye havbrug og recirkuleret saltvandsbrug på land. Miljøargumentet er, at man har fået reduceret udledningerne af fosfor.
Reduktionen af fosfor har den logiske forklaring, at fiskefoderet er blevet klinisk renset for kvælstof og fosfor, og derfor smager ørrederne ikke af ørred, men af tobis og sild. Laks og ørred er blevet  en høj industrialiseret sekundavare, hvad skal vi med en sådan produktion? Fødevareministeren vil nu have et økologimærke for produceret fisk, velbekomme.

Åbning af flere havbrug er givet ud i det blå, og vi står måbende tilbage. Den eneste forklaring henter vi i rygterne om et recirkuleret saltvandsbrug ved Hanstholm til opdræt af 1000 tons torsk/år, med Bjørn Westh som primusmotor. De midler vi skal bruge på det projekt, var bedre udnyttet til opbygning af de vilde torskebestande. Opdræt af torsk på et natur- og miljømæssigt bæredygtigt grundlag er en død sild.

Vadehavet skal fredes i en grad der vanskeliggør menneskelig omgang med denne del af naturen, samtidig med at andre dele af naturen nu skal ødelægges af havbrug. Et større havområde ved Samsø er blevet til en ørken pga. havbrug, Svend Auken, hvorfra henter du denne guddommelige ret til at afgøre, hvem der skal have natur og hvem der ikke skal?

Vi skal endnu engang gøre dig opmærksom på, at opdræt af rovfisk, som det foregår i vores del af verden, er en hån mod naturen og mod gode og sunde fødevarer. For hvorfor skal vi dyrke tamme fisk, når vi kan forvalte fiskeriet på en måde, der overflødiggør opdræt af fisk? Vi bør f.eks. få den vilde laks i Østersøen op i det prisleje, den havde for få år siden, så vi kan få 3-4 gange så meget ud af denne ressource. Og vi bør opbygge torskebestandene i Nordsøen ved også at lade småfisken blive ude i havet til opbyggelse af de mange bestande. Vi skal spare på energien af hensyn til klimaet, men produktion af ørreder, laks og torsk kan ikke lade sig gøre uden et voldsomt energiforbrug, hvis vi medtager alle led fra hav til bord.
Det er dokumenteret, hvorfor lader du hånt om den kendsgerning, i denne sag?

Flere opdræt kræver flere småfisk til fiskemel og olie, men mange fagfolk sætter spørgsmålstegn ved industrifiskeriet. Tobisfiskeriet falder og falder, Danmark har en kvote på ca. 900.000 tons tobis/år, vi fanger nu mindre end halvdelen af kvoten. Den tobis, der landes i år er yngel, alene derfor burde tobisfiskeriet indstilles.

Der kan foregå en mindre produktion af ørreder til havs i de danske farvande, men den produktion bør give ørreder af høj spisekvalitet. Den danske produktion (7000 tons/år) skal ikke forsøge at konkurrere med den norske (340.000 tons/år), de danske producenter skal give deres fisk et foder, der højner smagen og sundheden hos fisken, og dertil skal de have foder med fiskeaffald som hovedkilde.

Det vil give en større lokal forurening, men så må produktion ned på et acceptabelt niveau. En sådan bæredygtig produktion kan miljømærkes og sælges til købedygtige forbrugere. Vi almindelige forbrugere har alligevel ikke råd til de dyre fisk som tunge, pighvarrer, hummere, og vi behøver heller ikke laks og ørred. Vi kan som sagtens klare os med sild og andre billige fisk.
For vi vil ikke have tobis og sild, kamufleret i en ørred og vi vil ikke have havbunden omdannet til en ørken, og vi vil ikke have medicin og andre fremmestoffer ud i havmiljøet til skade for folkesundheden og økosystemet i vore farvande. Så vi beder dig om at overveje sagen endnu en gang.

Kurt Bertelsen Christensen,
Projektleder i Landsforeningen Levende Hav

 

Kolindsund, nitratudvaskning og forsøg på øget forurening af havmiljøet.

 

Næringsstofbelastningen af havmiljøet er på Levende Havs generalforsamling blevet udråbt til at være det største problem for havmiljøet. Arbejdsgruppen Rent Hav, som er en gruppe under landsforeningen, har også foreslået, at denne problemstilling skulle i front ved Østersøkampagnen i 2002. Problemet er anerkendt af alle myndigheder, og man har iværksat Vandmiljøplan 1 og 2, dog uden at man har nået de ønskede resultater, og det er fastslået, at det især er landbruget, der ikke har kunnet leve op til målsætningen for begrænsningen af nitratudvaskningen.

 

Alligevel må vi i Levende Hav opleve, at amter og landbruget forsøger at gå den direkte modsatte vej, idet de prøver at få forslag igennem, der vil medføre en øget næringsstofbelastning af havmiljøet.

 

Pumpelaget Kolindsund har ansøgt om at måtte forøge udledningen af udpumpet vand til Grenåen og dermed til Kattegat. For at kunne dette vil de gerne have lov til at foretage løbende grøde- og kantskæring, samt foretage opgravninger af bundmateriale fra kanalerne.

 

Alt dette vil forvandle Kolindsunds kanaler til afløbsrender og fjerne ethvert krav om, at de bevares som naturarealer.

 

Vandløbene er i dag målsat som laksefiskevand - forhold som i dag ikke er opfyldt, fordi de fysiske forhold i vandløbene er for dårlige. I stedet for at arbejde hen imod at opfylde målsætningen, så ansøges der om at opgive målet og opgive kravene til forbedring af miljøtilstanden i Grenåens vandsystem. Amtets egne embedsmænd siger : "Vedligeholdelse ved afskæring af al grøde og kantvegetation i vandløbenes hele profil vil medføre en forarmelse af vandløbene og hermed en forringelse af miljøforholdene" .  Alligevel ser det ud til, at amtets Udvalg for Miljø og Trafik vil støtte forslaget.

 

Hvad er det så, der er galt, siden man påtænker at se bort fra alle miljøhensyn?

Afledningsevnen for udpumpet vand i landkanalerne og Grenåen er ikke forringet i forhold til 1968, altså er der tale om et ønske om forøget afledning af vand. En forøgelse der vil give øget nitratbelastning af havet, et forhold der slet ikke kan accepteres. For at øge nogle enkelte storlandmænds indtjening vil man ødelægge fiskernes fangstmuligheder ved at øge forureningen af havet. Landbrugserhvervet har end ikke levet op til kravene i Vandmiljøplan 2 om at nedbringe nitratudvaskningen til havet, og skulle præmien så være, at de får tilladelse til at forøge forureningen og ødelægge naturværdier.

 

Via lokale miljøaktivister fik vi i Levende Hav kendskab til dette forslag, der var sendt ud i høringsrunde efter, at det var vedtaget af Århus Amt. Vi har d. 19. maj indsendt en indsigelse til Århus Amt, og vi har efterfølgende bedt om at få udleveret de analyser og vurderinger af miljømæssig karakter, der ligger til grund for amtets anbefaling.

 

Vi kan tit opleve, at Levende Hav står alene i sådanne sager, men i dette tilfælde er vi en blandt 10, der har gjort indsigelse. Imellem de 10 finder vi Kattegatcentret, Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Havfiskeriforening.

 

Vi håber, at resultatet af disse indsigelser samt resultatet af et møde mellem amtets udvalgsformand og miljøaktivisterne, som vi har fået i stand, vil føre til en fornuftig beslutning til gavn for et levende hav.

Eigil Holm Nielsen.

 

Ekstraordinær generalforsamling d. 26. maj i Grenå.

Den ekstraordinære generalforsamling, der var blevet indkaldt i forbindelse med det seneste nyhedsbrev, foregik i Grenå den 26. maj. De ni fremmødte fik forelagt og diskuterede planerne for Levende Havs overtagelse af kutter Anton som foreningens sejlende kampagneskib. Mødet varede ca. to timer med skibskøbet som eneste punkt på dagsordenen.

 

Det blev besluttet at foreningen kan optage et lån i Merkur Andelskasse på maksimum 590.000 kr. til anskaffelse af et fartøj til opfyldelse af formålet i projektbeskrivelsen ”Anton - for et rent hav”.

 

Beslutningen blev taget på baggrund af et forslag fra bestyrelsen, der havde tegnet et nyt scenarie for indholdet af det projekt, der er blevet tilgodeset i finansloven for 2001 med 4,8 millioner kr. over fire år. Levende Hav har længe ønsket at skabe en sejlende forening ombord på et kampagneskib, og med den nye bevilling er det blevet muligt at etablere et agenda 21 skib i regi af LLH. (Pengene administreres af Den Grønne Fond.)

 

Vi havde først kalkuleret med Amanda, en kutter, som vi sammen med Solhversfonden skulle få gjort sejlklar. AS 165 Anton kom dog på banen tidligere i år, da Knud Andersen på vegne af Fiskerikollektivet foreslog at LLH overtog Anton. Der var mange gode grunde til at Anton blev taget ud af fiskeriet, bl.a. var lukningen af torskekassen i Nordsøen en afgørende faktor, og det virkede alt i alt fornuftigt at LLH nu fik købt Anton fri af fiskeriet. Den Grønne fond var positivt stemt overfor dette skifte fra Amanda til Anton, bl.a. fordi vi derved bibeholder den havmiljøhistoriske vinkel omkring Anton, og fordi Anton projektet betyder en mindre ombygning end Amanda.

 

På Eigil Holm Nielsens spørgsmål om hvor længe driften af skibet er sikret med det nye scenarie, der indebærer et lån, kunne Kurt B. Christensen fra bestyrelsen svare at driften er sikret gennem bevillingen fra Den Grønne Fond for 2001 og 2002. I oktober 2002 skal projektet evalueres før vi kan forvente en bevilling for 2003 og 2004. Derefter er det meningen, at driften af det sejlende kontor skal kunne financieres gennem andre midler. LLH forventer flere medlemmer og vi vil ansøge fonde om støtte til projektet. Kutteren skal også lejes ud og disse indtægter samt anden støtte vil blive brugt til nedbringelse af gælden til MERKUR.

 

Efter en række spørgsmål og svar besluttede generalforsamlingen enstemmigt at bakke op om bestyrelsens forslag og dermed godkende optagelsen af lån til overtagelse af kutter MS Anton – for et levende hav.

 

De økonomiske og strategiske overvejelser og diskussioner afløstes derefter af billedrige forestillinger om perspektiverne i dette projekt. ”Når ålene gisper i Mariager Fjord næste gang,” lød det f.eks.,  ”er Anton på pletten og kræver handling bag de mange pæne ord om bevarelsen af et alsidigt og levende maritimt miljø.” I første omgang er der planlagt en omfattende kampagnesejlads for et bæredygtigt fiskeri til en række danske havne. Kampagnen varer fra slutningen af juni til sidst i september.

 

Den ekstraordinære generalforsamling sluttede således med optimistiske miner, og med formandens ord håber vi på, at foreningen med dette nye initiativ går en spændende og frugtbar tid i møde.

 

En succeshistorie om specialdepoterne på Århus Havn.

 

Af Winnie Nielsen

 

I løbet af de sidste to måneder af år 2000 indløber to iøjnefaldende miljøgodkendelser fra Århus Amt. På Århus Fiskerihavn følges op på en udløbet godkendelse fra 1989, mens der samtidig gives en ny godkendelse til opfyldning med lettere forurenet jord i Århus Østhavn. Opfyldningen skal ske i forbindelse med en planlagt udvidelse af havnen.

 

På fiskerihavnen gives ifølge miljøgodkendelsen tilladelse til opfyldning af 16-23.000 m3 let olie og blyforurenet jord fra den bagvedliggende Langeliniegrund. For at mindske udvaskning til Bugten føres en dæmning 5 m forud for deponeringsfronten. Dette sker samtidig med opfyldningen. Dæmningen færdiggøres dermed først ved deponeringens afslutning og det deponerede jord har i mellemtiden direkte kontakt med Bugten. I godkendelsen lægges vægt på, at havneområdet i vandkvalitetsplanen i Amtets Regionplan kun har lempet målsætning.

 

På Østhavnen forventes den deponerede jord primært at være forurenet i let grad med olie og PAH´er (nedbrydningsprodukt fra olien), men godkendelsen inkluderer en række andre fremmedstoffer. På dette havneafsnit er planlagt deponering af 300.000 m3 jord, hvoraf 40.000 m3 (13%) er let forurenet. Disse jordmængder skal deponeres over to etaper. Af disse etaper vil den ene, etape 2, være i direkte forbindelse med Århus Bugt. Etape 1 er derimod fuldstændig afgrænset fra Bugten med diger og moler.

Det mest markante problem med begge godkendelser er vurderingen om, at der ikke er tale om farligt affald. Analyser af jorden viser, at grænseværdierne for farligt affald tilsyneladende ikke overskrides. Amtet har derfor efterfølgende mulighed for at opstille den vurdering, at anlægget ikke vil få væsentlige virkninger på det omgivende miljø. Virksomheden bliver dermed, i henhold til Samlebekendtgørelsen §3 stk. 2, ikke VVM (Vurdering af Virkninger på miljøet) pligtig.

 

Begge godkendelser ankes af Landsforeningen Levende Hav med hovedargumenter hvilende på de manglende VVM. Derudover bemærker foreningen, at kontrollen med jordens kvalitet er for dårlig.

 

Henning Ettrup fra Århus Kommunale Værker indkalder til et møde på Århus Havn vedrørende sagen på Århus Østhavn. Her bliver tilkendegivet, at havnen/Kommunen er indstillet på at reducere ansøgningen. Den kommer herefter kun til at indeholde opfyldning af let forurenet jord i etape 1. Derudover er de indstillet på en øget kontrol af virkninger på miljøet ved analyser på vand og bundfauna. Henning Ettrup pointerer yderligere i et brev, at den lettere forurenede jord ikke kan deponeres uden en transportgodkendelse (analyse af indeholdte stoffer fra den oprindelige grund). Derudover fastslår han, at der inden en eventuel ny ansøgning til etape 2 vil blive lavet en VVM samt foretaget en inddæmning. Anken fra Landsforeningen Levende Hav trækkes hermed tilbage.

En lille sejr er i hus og succesen fortsætter.

 

D. 23 marts dumper der nemlig et brev ind fra Miljøstyrelsen, hvor miljø-godkendelsen til deponering på Århus Fiskerihavn ophæves. Sagen hjemvises til fornyet behandling i Amtet. Klagefristen udløber uden at Miljøstyrelsen modtager klager og Amtets miljøgodkendelse af specialdepotet i Århus Fiskerihavn bortfalder dermed d.17 april. En sejr for havmiljøet.

 

Nyt fra Aralsøen

 

I maj måned d.å. var jeg ved Aralsøen. Formålet var at få planlagt årets projekt aktiviteter og få talt med så mange fiskere som muligt. Turen gik udmærket, fra start til slut og jeg havde rejseselskab af Makhambet Tairov fra Almaty til Aralsk.

 

Status på Aral Tenizi: Projektet går godt og de ansatte i foreningen Aral Tenizi er ved godt mod. Der er en relativt stor national og international opmærksomhed om foreningens arbejde og de bliver inviteret til og deltager også i en del nationale og internationale seminarer og konferencer. Selv er jeg ikke i tvivl om, at foreningen vil bestå mange år efter at vi har trukket os ud af projektet. De har efterhånden fået oprettet et større hovedkvarter i centrum af Aralsk, hvor alle udefrakommende personer, grupper og delegationer aflægger et besøg.

 

I slutningen af 2000 havde de landets premierminister på besøg ude ved en af de frysestationer for fisk, projektet har fået oprettet. Det var første gang at en så højtstående minister besøgte regionen, og så besøgte han kun fiskeriprojektet – det var en stor ære (og et meget stort arbejde) for vore venner. Men besøget resulterede bl.a. i at den kazakiske præsident har udstedt en bulletin No. 62 hvor han pålægger de kazakiske myndigheder at yde projektet den nødvendige støtte og opbakning.

 

Status på fiskeriet: Jeg kom rundt til størsteparten af landsbyerne og fik også talt med mange mennesker. Sidste sæson, fra september til april, blev fiskeriet koncentreret om skrubbefiskeriet på Aralsøen, og ca. 500 fiskere har deltaget i fiskeriet. Der er registeret, dvs. landet 740.000 kg, og det er således det største fiskeri der har været i regionen inden for de sidste 10 år.

 

I forhold til indsatsen er det dog ca. 300.000 mindre end vi havde forventet. Årsagen er først og fremmest, at 16 af de bedst organiserede grupper fiskede i et område, hvor der ikke er mange skrubber. De flyttede ikke til den vestlige del af søen som lovet os og deres fiskeri trækker meget ned i det totale resultat, og så er der i et andet område ved at være for mange fiskere. Der skal en større spredning på fiskeriet, men fiskerne vil helst blive så tæt som muligt på hjemmet. Og da det er generelt for alle, vil områderne med en relativt god infrastruktur blive overfyldte.

 

Med deres små både og dårlige motorer, har de en meget begrænset radius fra lejren, og i Tastubek, hvor der var ca. 150 fiskere, fiskede man inden for et område der er ca. 10 km langs kysten og 5 km ud i søen. De som havde det bedste udstyr, brød da også denne grænse og fanger 2-3 gange så meget fisk pr. garn.

 

Dette og andre praktiske problemer vil vi nu løse ved at fiskerne får støtte til opbygning af lejre i den vestlige del af regionen og samtidig vil vi søsætte et større fartøj der skal fungere som transportfartøj fra disse lejre til Tastubek hvor der er en god vej til Aralsk. De praktiske problemer, med ødelagte veje pga. de store transporter sidste sæson og pontonbroer m.m. kan projektet løse, måske ikke dem alle i den kommende sæson, men de kan løses.

 

Mht. prisen på fisken, så har den svært ved at følge med omkostningerne til specielt brændstof til både og biler. Sidste sæson blev der solgt mange fisk til flere større byer i Kazakstan og 150.000 kg skrubber havde projektet taget ansvaret for, og det gik heldigvis godt. Det svarer til ca. 15 frysevogns transporter på op til 2000 km på meget dårlige ”veje”. Det er også glædeligt at der nu kommer en del opkøbere til Aralsk fra alle dele af Kazakstan. De køber eller bytter sig til fisken, men prisen på fisk er ikke god nok. Energipriserne er for høje til at der kan blive en rimelig profit til de som investerer i køb, behandling og salg af skrubber. 

Priserne på de lokalt fremstillede fødevarer er lave og prisen på fisk vil også i de kommende år være lave. Så længe fisken bliver solgt indenfor den kazakstanske grænse, eller til Rusland vil priserne være bestemt af dette og ikke verdensmarkedet som de danske fisk jo er bestemt af  - og de kazakiske fisk kommer ikke på verdensmarkedet foreløbig. Ikke fordi fiskens kvalitet ikke er god nok, men alene fordi behandlingen og infrastrukturen ikke er til salg på verdensmarkedet.

 

Men dette til trods er økonomien fra skrubber betydningsfuld for fiskerne og for Aralsk regionen som sådan. Fisken giver mange arbejdspladser og salget uden for regionen giver en lille, men dog mærkbar økonomisk forbedring af regionens økonomi. Regionens officielle økonomi som den registreres i akimatet, er på 600.000 mill. Tenge/år. Og sælger man ca. 400.000 kg ud af regionen giver det en omsætning på 25 mill. Tenge/år.

 

Perspektiver:  Som tidligere år håber vi stadig på at Verdensbanken snart kommer på banen med den lovede økonomiske støtte til fiskerisektoren. I 2000 blev der sat tal på denne støtte og bliver den udløst betyder det at Verdensbanken er rede til at investere 3 mill. US$ i sektoren. Eksperterne har fortalt os at projektet og Aral Tenizi kommer til at spille en betydelig rolle i hvorledes sådan en investering skal foretages. Vi har sendt vore forslag til banken og de omhandler forbedring af eksisterende fartøjer, en fiskerivirksomhed bygget op omkring et relativt moderne fryseanlæg som står og forfalder i Aralsk og uddannelse af kvinder til behandling af fisk for et mere internationalt marked.

 

Også i år vil der blive holdt en større generalforsamling hvor vi som sidste år forventer 600 deltagere. Vi sender en transport til efteråret med udstyr til de 3 frysestationer og med udstyr til reparation af deres garn. Fiskeriet vil starte i september og de fiskere som ikke flyttede til den vestlige del af søen vil gøre det i år. Så vi håber og forventer nu en fangst på 1 mill. kg i den kommende sæson.

                        

Aral Tenizi vil styrke formidlings indsatsen i det kommende år og man vil deltage i møder, seminarer og konferencer for at høste erfaring og for at formidle. Den 1. juli deltager de i et internationalt seminar i Amsterdam om NGO arbejdet og om beskyttelse af vådområder.

 

Fra dansk side vil vi fastholde strategien om at lade Aral Tenizi overtage mere og mere af den daglige drift, ved at overlade flere og flere afgørelser til projektets ansatte og bestyrelsen i foreningen. Vi vil deltage i den kommende generalforsamling, men vi har endnu ikke afgjort hvem der tager sig af den opgave. I de tidligere år har vi været tilstede for at sætte gang i fiskeriet og for at hjælpe til i fiskeriets første måned indtil man er kommet godt i gang og indtil de første fisk er solgt ud af regionen. Det vil vi ikke i år, derimod ansætter projektet to lokalt ansatte som er uddannet til salg og marketing af fisk og så vil vi evaluere i den kommende vinter.

 

Jeg synes det er et støtteværdigt projekt. Det er overskueligt og det kommer mange mennesker til nytte og gavn. Og det er derfor jeg endnu engang skal opfordre til, at alle støtter op om den indsamling som er i gang, med udstyr og penge til den kommende transport. Vi har udgi vet en folder til formålet og har du noget udstyr eller lidt penge så giv begge dele til dette projekt, der er brug for det.

Koordinator Kurt Bertelsen Christensen

 

Tale på EU konference om Grønbogen.

 

V/ Knud Andersen  Levende Hav

 

Jeg taler i dag på vegne af Landsforeningen Levende Hav i Danmark og jeg skal sætte fokus på det kystnære fiskeri. Jeg skal have understreget, at selv om kystfiskeriet nu har fået en selvstændig placering i kommissionens og regeringernes handlingsplaner for fremtidens fiskeri, så betyder det så absolut ikke, at kystfiskeriet i de kommende 6 års støttepolitik får den nødvendige økonomiske opbakning til udvikling.

 

I Danmark bliver kystfiskeriet både udkonkurreret af de store fartøjer til havs og i den økonomiske støttepolitik. Den danske fiskeriforvaltning indretter sig efter fiskeriets organisation, som organiserer alle fiskefartøjer fra 100 mill. kroners klassen og til de mindre joller i kystfiskeriet.  Her spiller kystfiskerne ingen økonomisk rolle, og som sådan bliver de behandlet. 

 

I Levende Hav har vi arbejdet på at få ændret på disse forhold i flere år, senest gennem et bredere samarbejde i og omkring det europæiske kystfiskeri. Vi har bl.a. gennemført projektet ECOast Fish, og dette projekt gør klart, at situationen for det mindre, kystnære fiskeri er den samme overalt i Europa: Kystfiskeriet bliver løbet over ende på havet, og det har ikke adgang til den økonomiske støtte, der skal til for at få fastholdt og udviklet dette fiskeri.

 

Vi vil have udviklet det mere naturskånsomme og kystnære fiskeri på bekostning af det brutale og ikke bæredygtige fiskeri, som finder sted overalt i de europæiske farvande. Vi vil have fremmet og udviklet det skånsomme kystfiskeri af hensyn til vore fælles ressourcer og af hensyn til havmiljøet.  Men vi vil det også, fordi kystfiskeriet dagligt sætter spørgsmålstegn ved fiskeriet i det hele taget, fordi kystfiskeriet er i kontakt med det omgivende samfund. Og vi mener, det er afgørende for fiskeriets fremtid, at borgerne får større indsigt i fiskeriet for bl.a. at få viden om, hvad deres penge bliver brugt til. Her kan kystfiskerne spille den formidlende rolle. For os er kystfiskerne den folkelige kontakt mellem fiskeri og samfund, og den kontakt bør udvikles betydeligt, men dertil har kystfiskeriet brug for penge.      

 

Vores deltagelse i denne konference og i debatten om Grønbogen er således klar: Vi skal indtrængende anmode offentlighedens fiskeriansvarlige om en større og mere konkret udtrykt politik for kystfiskeriet.  Dertil bør man fremme og forøge den centrale økonomiske støtte til kystfiskeriet. Projektet ECOast Fish, vi gennemførte, ville aldrig være blevet realiseret under de nationale støtteordninger. Det ville fiskeriets organisationer simpelthen have forhindret. Så vi er meget overbeviste om, at en økonomisk støtte til det mindre, kystnære fiskeri skal komme direkte fra Kommissionen, hvis de smukke ord og planer for kystfiskeriet skal holde.

  

Til slut. Det er nu vores erfaring, at de europæiske kystfiskere har mere tilfælles end de nationale fiskere i de store nationale organisationer. I Levende Hav arbejder vi til fordel for globale fiskerifællesskaber. Kystfiskerne overalt på denne klode har de samme problemer på havet og i land, hvor de store, kapitaltunge interesser gør livet vanskeligt for det fiskeri, som endnu kan levere friske fisk til de forbrugere, som i dag efterspørger kvalitetsfisk fanget på en naturskånsom måde.

 

M.h.t. det europæiske fiskeri er der ingen tvivl: EU- Kommissionen bør sørge for og tage ansvaret for, at kystfiskeriet bliver udviklet ved bl.a. at stille de nødvendige midler til rådighed.

 

Tak for opmærksomheden.

 

 

Bønder og fiskere diskuterer kvælstofudvaskning

 

Den voldsomme opblomstring af alger langs den jyske Vestkyst i marts – april og Levende Havs sammenkædning i den offentlige debat af denne algeopblomstring med udvaskning af kvælstof fra landbruget førte til en invitation fra Landbrugets Samfundskontakt i Ringkøbing og Viborg amter. En invitation til et møde d. 1. maj mellem bønder og kystfiskere.

 

Da mødet faldt sammen med højsæson i tungefiskeriet og genåbning af den lukkede Torskekasse, var bønderne talmæssigt i overtal.

 

Mødet startede med et besøg på Thyborøn havn, hvor en del kystfiskere lå og pillede garn. Bønderne fik her en grundig introduktion til kystfiskeri og dets betingelser. De havde også lejlighed til at hilse på og tale med de kystfiskere, som lå og arbejde i havnen. Bøndernes store interesse til trods var det tydelig, at forhåndskendskabet til fiskerierhvervet, og kystfiskernes betingelse var meget lille. Det var tydelig, at de fysiske betingelser for udøvelsen af kystfiskeriet: små både, meget lidt komfort, lange og hårde arbejdsdage, usikkerhed om fangst m.v. gjorde et stort indtryk på bønderne. Sikkert fordi bønder i deres selvforståelse lægger meget vægt på, at de er afhængige af naturen, ”de arbejder på naturens præmisser”, men nu fik de lejlighed til at møde nogle, som i langt højere grad end landbruget er underlagt naturens luner. 

 

Det næste besøg var hos gårdejer Leif Johansen, der har en svinebedrift med ca. 400 hektar  jord og det dertil antal lovlige dyreenheder, primært grise. Deltagerne fik en præsentation og rundvisning, samt en introduktion til kvælstofanvendelsen på ejendommen.

 

Undervejs på turen var der en god stemning samt en god debat også i mindre grupper.

 

Turen blev afsluttet på Kystcentret i Thyborøn, hvor også en afsluttede debat foregik:

  • En del af bøderne mener ikke, landbruget kan komme længere med nedsættelse af gødningsforbruget og dermed næringsstofudvaskningen.
  • Andre bønder mener, at det er muligt at komme længere, og at det blot er et spørgsmål om at have høje mål.
  • Landbruget fremhæver den forsinkelseseffekt der er, når der indføres ny teknik. Der kan gå adskillige år, før virkningerne viser sig i vandmiljøet, mener de.

 

·        Levende Hav gjorde klart, at man forsat vil søge at få fokus på kvælstofudvaskningen, fordi kvælstofniveauet i de kystnære områder kan have en stor negativ indflydelse på kystfiskeriet.

 

Trods de forskellige synspunkter var der enighed om, at det er godt at få dialogen i gang.

Man enedes om at undersøge mulighederne for at gøre studerende interesserede i at undersøge sammenhæng – eller mangel på sammenhæng,  mellem landbrugsudviklingen og kvælstofudvaskningen derfra og agleopblomstringen / kvælstofniveauet i de lokale kystnære områder.

 

Både 1999 og 2000 var rekordår med iltsvind i de indre danske farvande.

Peder Pedersen

Regulering af tungefiskeriet.

 

Sidste år manglende der en regulering af tungefiskeriet. Det medførte kaotiske tilstande, hvor tungekvoten var opfisket før tungerne nåede den jyske vestkyst, hvor kystfiskerne kan fange dem.

 

Levende Hav tog sagen op overfor både minister og folketing, og Fødevareminister Ritt Bjerregård lovende en bedre regulering i år.

Fiskeskipper Henning Thøgersen, Kutter Gefion L 401 betegner reguleringen i år som betydelig bedre end sidste år - alle har stort set været tilfredse.

 

I år har der ikke været frit fiskeri, men regulering fra starten af sæsonen, og allerede midt i maj blev der indført en begrænsning på 250 kg tunge pr. fartøj/kalenderuge i Nordsøen. Mængden er fra slutningen af maj sat ned til 200 kg. Sidste år blev der indført stop for tungefiskeri d. 9 maj.

 

Her midt i juni er der ifølge Fiskeridirektoratets opgørelse næste 100 tons tilbage af en total kvote på 754 tons.

 

Reguleringen i år har altså medført, at kystfiskerne også har fået del i tungefiskeriet, men den har også medført en langt bedre afregning på tungerne, fordi markedet for tunger ikke er blevet dumpet med de store mængder, som tilfældet var sidste år. Gennemsnitprisen har været langt bedre og prisen ligger nu på op til 130 kr./kg. Det er en afregningspris, som er til gavn for såvel kystfiskerne som det omgivende lokalsamfund.

 

Vi håber at Fiskeridirektoratet og politikerne har lært af denne sag. De skal være på vagt ellers risikerer kystfiskerne til stadighed at blive klemt af det brutale fiskeri.

 

Peder Pedersen

Skarv bestanden reguleres

 

Af Kurt B. Christensen, bearbejdet af Peder Pedersen

 

Levende Hav mener, at skarven høre til i den danske natur, og der vil den også være i fremtiden. For ikke så længe siden forsøgte vi at udrydde skarv og andre dyr og fugle, men de aktiviteter hører historien til, og de kommer forhåbentligt aldrig tilbage. Men skarvbestanden skal heller ikke have lov til at vokse uhæmmet på bekostning af kystfiskere og andre naturbrugere. Den skal reguleres.

 

Derfor er det glædeligt, at Miljøminister Svend Auken ovenpå den debat, som Levende Hav startede med et stormøde i Standby i november sidste år, støtter en reduktion af bestanden ned til max. 600 skarvreder på Hirsholmene. De 600 reder svarer til en reduktion på over 50% af den mængde reder, der var på holmene i 2000, men reduktionen bliver betydelig større end 50%. Det ses i skarvudviklingen på Hirsholmene. I 1996 var der ingen reder, i 1997 3 reder, 1998 76 reder i 1999 340 reder i 2000 1209 reder. Fortsætter udviklingen som i de seneste 4 år, hvad man må forvente, vil optællingen i april/maj dette år vise 2-3000 reder. Der bliver brug for en betydelig regulering dette år.

 

Levende Hav støtter reguleringen, for skarvudviklingen på Hirsholmene skader naturen og de mennesker, som skal leve i og af naturen rundt Hirsholmene. Og vi skal opfordre fiskere og jægere til at støtte op om planen. Vi ved ligeså lidt som andre, om denne regulering vil vise sig at være nok. Men vi skal opfordre til at få etableret en tæt kontakt til Statsskovsdistriktet og Skov og Naturstyrelsen for derved også at komme på forkant med udviklingen.

 

Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Ornitologisk Forening, Dyrenes Beskyttelse og Naturrådet tager skarpt afstand fra Skov og Naturstyrelsens planer om en reduktion af skarverne på Hirsholmene. Men i Levende Hav ser vi beslutningen som et skridt i den rigtige retning, hvor der er balance mellem naturens og menneskenes interesser. Vi håber, at den kan være med til at få gjort op med den forældede tankegang, som hersker i de toneangivende grønne organisationer, at naturen må fredes for os almindelige mennesker, fordi vi engang ødelagde naturen. Almindelige mennesker ødelægger ikke længere naturen eller udrydder skarver. Så hvis de grønne organisationer vil have mere indflydelse, end os andre i naturfredninger, så må vi kræve, at de medbringer et folkeligt mandat, når de vil have fredet eller beskyttet et område eller dyr.

 

For dette at beskytte, bevare eller frede naturen er ikke et spørgsmål om, hvor mange medlemmer man har i en forening. Hvis naturfredninger, naturbeskyttelser og naturreservater skal fungere tilfredsstillende, hensigtsmæssig og bæredygtig - for os alle - så skal lokalbefolkningerne være med, hele vejen, og så må det så tage den tid, det tager. 

 

 

Burfisk til alle!

Global Økologi juni 2001

 

I det kommende nummer af Global Økologi, som udgives af Det Økologiske Råd er temaet opdræt af fisk. Journalisten og lystfiskeren Steen Ulnits går som ventet til angreb mod forureningen ved opdræt i de åbne vande og han anbefaler opdræt i recirkulerede anlæg under kontrollerede forhold. Nordmanden Gunnar Album giver os en god indføring i den norske lakseopdræt, en virksomhed som han sammenligner med den danske svineproduktion, både hvad angår økonomi som drift. Det er overraskende at den norske produktion nu er nået op på 500.000 tons/år. Opdræt af 500.000 tons kræver ca. 1,5 mill. tons vildtfanget fisk til foder, eller de samme mængde industrifisk, som den danske flåde fanger om året, det i sig selv er en katastrofe for havets økosystem og de vilde fiskebestande.

 

Men hvorfor er artiklen fra Karl Iver Dahl-Madsen, ansat ved DHI og fortaler for flere havbrug, med i GØ? Hvis den nye redaktør af bladet Global Økologi vil forny bladet ved modstillinger, uden forbindelse til virkeligheden, så lykkes det for ham med Madsen i den ene grøft og Ulnits i den anden. Temaet er produktion af fisk, men med fokus på miljøet. Det er Madsen er ligeglad med, for hans partsindlæg for havbrug, har intet med temaet at gøre. De få problemer der ifølge Madsen er forbundet med opdræt er enten ikke problemer eller også bliver de løst, uden problemer. Madsen vil have flere havbrug og sådan er det.

 

Det skræmmende er at han og andre har fået overbevist Svend Auken om at alt er godt, nye havbrug er ikke noget problem. Et andet sted i dette nyhedsbrev er der et indlæg om tobisens  betydning for havets økosystem og den lave gastronomiske kvalitet der knytter sig til opdrættede fisk. Så her skal jeg blot slutte af med at slå fast, at de lavvandede danske farvande er uegnede til havbrug og at fangsten af industrifisk skaber kollaps i tobisbestandene og at opdrættede fisk ikke smager godt og at vi nu bør sætte alle sejl for en bæredygtig forvaltning af vore vilde bestande, i stedet for at bruge penge og natur på havbrug og store mængder af energi

på recirkulerede saltvandsbrug.

Kurt B. Christensen

 

Sejlplan for M/S Anton – for et levende hav

”Det bæredygtige fiskeri” i perioden 30/6 – 28/9 2001


 


Det første projekt med M/S Anton løber af stablen i Lemvig lørdag den 30. juni. Projektet har fået titlen ”Det bæredygtige fiskeri – 2001”. Og det handler om at komme rundt til havnene i Kattegat, Skagerrak og Nordsøen, for at få sat fiskeriet til debat. Der vil blive opstillet et større telt med en udstilling og den lægger, sammen med anden tekstlig materiale, op til en fiskerifaglig og folkelig debat om fremtidens fiskeri.


 

Vi skal nu opfodre Levende Havs medlemmer om at deltage og man kan komme med ud at sejle i en kortere eller længere periode. M/S Anton har plads til 6 faste besætnings-medlemmer og 12 personer i dagssejlads. Ring til kontoret 87580755 eller send en mail llh@levende-hav.dk  

 

Kontakt M/S Anton på telefon 51245712 el. 51245720

 

For mange havnes vedkommende har vi besluttet os til at være på bestemte datoer, men de er ikke med her, da vi ønsker en så stor fleksibilitet som overhovedet muligt, af hensyn til nye begivenheder som dukker op under vejs. Men projektet tilstræber at være i en havn hvor der foregår noget i forvejen, en havnefest, festival, skibstræf m.m. 

 

Du skal være velkommen om bord og vil du deltage aktivt i arbejdet, kan projektet dække billigste rejseomkostninger til og fra havnene. Vi køber ind og spiser sammen og dertil har vi en madkasse som behøver ca. 40 kr. pr dag. Du skal medbringe eget sengetøj og husk varmt tøj, samt støvler og regntøj.        

 

 

Oversigt over hvor projektet befinder sig, uge for uge

Uge 26 Lemvig og afgang mod Skagerrak gennem Limfjorden. Besøg i Skagen, Læsø m.m.

Uge 27 Skagerrak. Sidst på ugen afgang mod Kattegat med Hundested som første stop den 6/7

Uge 28 Kattegats østlige del, Nordsjælland

Uge 29 Kattegats østlige del, Samsø m.m.

Uge 30 Kattegats sydlige del, Fyn, Als m.m.

Uge 31 Afgang med Nordsøen gennem Kiel kanalen, Rømø og Esbjerg

Uge 32 Nordsøen, Hvide Sande, Thorsminde

Uge 33 Nordsøen, Thyborøn, Hanstholm

Uge 34 Nordsøen, Hirtshals og afgang med Århus, Ebeltoft

Uge 35 Kattegat nordlige del.

Uge 36 Kattegat centrale del, Århus, Randers m.m.

Uge 37 Mod Limfjorden og Limfjorden rundt

Uge 38 Limfjorden og afgang mod København

Uge 39 København

Uge 40 Afgang mod Lemvig for efterårets ombygning af M/S Anton

Juni 2001

Skipper Henning Thøgersen

Projektleder Kurt Bertelsen Christensen